Resveratrol imiteert caloriebeperking

Resveratrol blijkt nu ook in de eerste proeven met mensen veel nadelen van te veel eten tegen te gaan. Het voor velen belangrijkste nadeel – overgewicht – echter waarschijnlijk niet.

Resveratrol, de polyfenol uit rode wijn, is al jarenlang populair vanwege de vele gunstige effecten die het heeft op de stofwisseling van proefdieren. Een opzienbarend onderzoek met muizen liet zien dat de muizen die de extra resveratrol hadden gekregen veel gezonder waren en langer leefden dan de muizen op hetzelfde calorierijke dieet. De muizen vielen er alleen niet door af. Nu is in Nederland het eerste kleine onderzoek naar dit aspect van de stofwisseling bij mensen uitgevoerd.

Aan het onderzoek, dat was uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Maastricht en Wageningen, deden 11 zwaarlijvige maar verder gezonde mannen mee. Zij kregen afwisselend gedurende 30 dagen 150 mg resveratrol per dag of een placebo. De resveratrol had een aantal gunstige gevolgen.

  • Resveratrol verlaagde het metabolisme tijdens de slaap zoals ook gebeurt bij calorierestrictie.
  • Resveratrol verbeterde het metabolisme in de mitochondriën (de “energiecentrales” in de cellen).
  • Resveratrol verminderde de vetopname in de lever en verhoogde het vetgehalte in de spieren.
  • Resveratrol verminderde ontstekingsfactoren in het bloed en de spieren.
  • Resveratrol verlaagde bloedsuiker- en insulinegehaltes.

“Vooral de reductie van het metabolisme tijdens de slaap was treffend”, zegt professor Schrauwen. Hij is enthousiast over de resultaten van dit onderzoek en is van plan de effecten op diabetici te gaan onderzoeken. Hier is overigens al eerder onderzoek naar gedaan

Cell Metabolism, Volume 14, Issue 5, 612-622, 2 November 2011

Gerelateerd: Resveratrol vermindert insulineresistentie
Resveratrol ontstekingsremmend bij mensen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.