Supplementen tegen prostaat- en leverkanker

In 2000 is in de VS een onderzoek gestart naar het supplementgebruik van circa 70 000 mensen van 50 jaar en ouder. Bijgehouden werd sindsdien welke ziektes deze mensen kregen. Het afgelopen jaar verscheen om de paar maanden een deelresultaat van dit onderzoek dat de VITAL studie wordt genoemd. Eerder maakten we reeds melding van de resultaten over de relatie tussen sterfte en het gebruik van bepaalde supplementen en borstkanker.

Prostaatkanker
De afgelopen maanden zijn weer twee deelresultaten van dit onderzoek verschenen. Men keek naar een mogelijk verband tussen het gebruik van druivenpit-extract, knoflook, chondroïtine, glucosamine, visolie, co-enzym Q10, ginseng, glucosamine en sabalpalmextract en het voorkomen van prostaatkanker. Het mogelijk beschermend effect was bij druivenpitextract het sterkst. Men maakt melding van een 41% kleinere kans op deze ziekte bij mannen die dit supplement regelmatig ingenomen hadden. Van de overige supplementen hadden alleen ginseng en visolie mogelijk enige bescherming geboden maar die percentages waren veel kleiner en niet ‘statistisch significant’.

Leverkanker
Van deze supplementen zijn er twee die in de deelstudie over leverkanker eruit springen. Knoflook en – weer- druivenpitextract. Mensen die deze supplementen geregeld geslikt hadden leken hierdoor het risico op deze ziekte met respectievelijk 45% en 43% verminderd te hebben.

Aan druivenpit en ook druivenschilextracten worden veel kankerbeschermende effecten toegekend n.a.v. vele laboratoriumproeven en dierenexperimenten.

Nutr Cancer. 2011 May;63(4):573-82.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 Aug 23.
J. Nutr. September 2009 vol. 139 no. 9 1806S-1812S

Gerelateerd: Knoflook
In vino veritas!

Delen.

3 gedachten aan “Supplementen tegen prostaat- en leverkanker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.