Wien Neerlandsch bloed…..


in de aders vloeit, van vreemde smetten vrij,
wiens hart voor land en koning gloeit, verhef den zang als wij,
hij stel met ons vereend van zin, met onbeklemde borst,
het godgevallig feestlied in, voor vaderland en vorst !

Onbeklemde borst ?

Dit optimistische gedicht is door Hendrik Tollens in de 19de eeuw geschreven. De tekst heeft een poos gediend als nationale hymne. Het is uiteindelijk verdrongen door ons volkslied het Wilhelmus. Sindsdien zijn wij van “Duytschen Bloed” en eren wij de “Koning van Hispanje”. Maar dat ons Neerlandsch bloed zo geruisloos in de aders vloeit en van vreemde smetten vrij is kan betwijfeld worden. Want ondanks alle antirookcampagnes paffen we gewoon door. Met die onbeklemde borsten valt het dan ook zwaar tegen. Ook de aanmoediging om minder junkfood en meer gevarieerd en biologisch verbouwd voedsel te eten vindt bij het brede Neerlandse publiek nauwelijks ingang. We gaan liever naar MacDonald of eten uit pakjes, zakjes, blikjes en doosjes. Lekker makkelijk en snel klaar. Het idee om daarnaast een half uurtje per dag aan lichaamsbeweging te doen is voor velen een spookbeeld. Urenlang t.v. kijken of internetten vinden we leuker. Volgens de Hartstichting telt Nederland inmiddels ongeveer een miljoen patiënten met hart en vaatziekten. Naar verwachting zal dat aantal in 2020 zijn opgelopen tot 1,3 miljoen. Uit de cijfers blijkt dat het aantal ziekenhuisopnamen voor hart en vaatziekten ook blijft stijgen. Vijf jaar na de eerste ziekenhuisopname is een groot deel van de patiënten gelukkig nog in leven. Velen die zijn gered na bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte, leven echter verder met beschadigingen aan hart, vaten of hersenen. Deze mensen kampen met allerlei klachten die hun leven ernstig belemmeren.

Orthomoleculaire cardiologie

Maar zoals u kunt opmaken uit de bijdragen op deze site, heeft de orthomoleculaire voedingsleer in de preventie, therapie en nazorg bij hart en vaatziekten veel te bieden. Vaak gaat zij daarin zelfs verder dan de gebruikelijke inzichten van de reguliere cardiologie. Adriaan Pruyssers en ik hebben in de loop der jaren veel informatie verstrekt over adequate dieetmaatregelen ter voorkoming en behandeling van cardiovasculaire problemen. Daarbij hebben wij de onjuiste hypothese over de rol van cholesterol belicht, en de ondersteunende rol van voedingssupplementen aanbevolen. Vitamine C hebben wij als veelzijdige voedingsstof bij diverse ziekten besproken. Wat kan deze belangrijke vitamine voor ons doen in het voorkomen en behandelen van hart en vaatziekten?

Vitamine C

De meeste mensen die vitamine C nemen om griep en verkoudheid te voorkomen, realiseren zich niet dat deze voedingsstof veel meer kan dan virussen en bacteriën bestrijden. Het is feitelijk een hartmedicijn met een veelzijdige werking op hart en bloedvaten. Zoals:

  • Het vertraagt de ontwikkeling van atherosclerose. Bij patiënten met deze kwaal kan het risico op cardiovasculaire complicaties en daaraan gerelateerde sterfte worden teruggedrongen.
  • De noodzaak voor herhaalde dotterbehandelingen neemt af.
  • Herstelt een verstoorde endotheelfunctie
  • Het bespoedigt het herstelproces na een bypass-operatie en vermindert het risico van post-operatieve atrium fibrilleren.
  • Bespoedigt het herstel na een hartaanval
  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Houdt de ontstekingsmarker c-reactieve proteïne [CRP] onder controle.
  • Helpt lipoproteïne (a) en homocysteïne die vaatwandbeschadigingen kunnen veroorzaken, te neutraliseren.
  • Stimuleert de omzetting van cholesterol in galzuur
  • Heeft een vaatverwijdende werking, c.q. gaat vaatvernauwing tegen door overmatig eten.
  • Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen
  • Werkt gunstig in op de regulering van de bloedstollingsprocessen.
  • Verhoogt de effectiviteit van een cardioversie (stroomstoot ter behandeling van boezemfibrilleren)

Voor mensen die te kampen hebben met cardiovasculaire problemen is een ruime inname van vitamine C dus bijzonder nuttig.

Kort overzicht

Reeds in 1940 bewees de Canadese patholoog J. C. Patterson dat hartaanvallen niet in de eerste plaats werden veroorzaakt door aanslag op de vaatwanden, maar door het scheuren van het vezelachtige laagje dat zich over de plaque vormt. Een jaar later publiceerde hij een rapport waarin hij aangaf dat een vitamine C tekort de oorzaak van zulke scheurtjes zijn.

Hans Krebs, o.a. bekend van de citroenzuurcyclus (krebscyclus)

Tijdens Wereldoorlog II liet de Britse Nobelprijswinnaar Hans Krebs jonge mensen, die aanvankelijk gezond waren, een vitamine C-arm dieet volgen. Het gevolg was dat zij pijn op de borst kregen en er problemen in hun kransslagaders ontstonden.

Rond 1950 ontdekte een andere Canadese patholoog, G.C. Willis abnormaal lage percentages vitamine C in de slagaderwanden van mensen die aan hart en vaatziekten waren overleden.

In een reeks follow-up studies gaf hij cavia’s- die net als mensen geen vitamine C kunnen maken- vitamine C arme voeding. Alle dieren ontwikkelden vaatproblemen, die echter verdwenen toen Willis ze vitamine C-rijk voedsel gaf. Daarmee bewees hij dat vitamine C gebrek een cruciale factor is bij het ontstaan van atherosclerose.

Door autopsie bij overleden hartpatiënten nam Willis waar dat ook de aderen in de omgeving van de heup en het dijbeen atherosclerotische plaques vertoonden. Deze Canadese patholoog raakte meer en meer overtuigd van het feit dat een vitamine C-tekort een uiterst belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van aderverkalking en dat suppletie bij preventie en behandeling van uitermate groot belang is.

Om zijn hypothese te bevestigen liet hij 22 mannen van middelbare leeftijd met hart en vaatproblemen en diabetes een half jaar 3 x daags 500 mg vitamine C slikken. Na de proefperiode kon Willis door middel van angiografie een duidelijke afname zien van de aanslag op hun vaatwanden.

Dit onderzoek toonde dus duidelijk aan dat vitamine C in staat is de situatie bij hart en vaatpatiënten te verbeteren. Zijn conclusie was:

“Vitamine C is essentieel voor de instandhouding van het vaatweefsel. Factoren van systematische of locale aard die een beschadiging veroorzaken aan het endotheel, spelen een belangrijke rol bij de pathogenese van aderverkalking, lekkende bloedvaten en trombose”.

Nieuw volkslied ?

De ontdekkingen van Patterson en Willis zijn helaas niet terecht gekomen in de annalen van de reguliere cardiologie. Maar vitamine C deed zijn werk en…doet dat nog steeds ! Onlangs is de gunstige werking van vitamine C bij vaatproblemen in een Italiaanse studie nog eens bevestigd. Onderzoekers volgden daar meer dan 10 jaar zo’n duizend personen met verschillende stadia van atherosclerotische plaques in de hals en beenslagaders. De groep werd in tweeën verdeeld, waarbij de ene helft 1000 mg vitamine C per dag kreeg en de andere helft niet. De resultaten werden in 2002 gepubliceerd. De onderzoekspersonen met geringe vormen van aderverkalking die geen vitamine C kregen hadden een duidelijke toename van plaques. In de vitamine C- groep was dat veel minder.
Deze studie liet zien dat vitamine C niet alleen in staat is de voortgang van het atherosclerotische proces te vertragen. Ook de mortaliteit in de vitamine C groep was lager dan bij de niet- gebruikers. Voor alle duidelijkheid: vitamine C is geen vervanging voor een dotterbehandeling of het plaatsen van een stent. Als vaten ernstig vernauwd zijn, zullen dergelijke levensreddende maatregelen nodig blijven. Maar vitamine C is wel in staat propvorming en het scheuren van de plaque op de vaatwanden voor een groot deel te voorkomen. Als het dus gaat om een betere doorstroming “in de aders van Neerlandsch Bloed” en het behoud van gezonde endotheelcellen, dan werpt het gebruik van vitamine C duidelijk zijn vruchten af.

De afgelopen jaren is in ons land de roep om een ander – nieuw – volkslied luider geworden. Velen willen van het “Duytsche Bloed” af en de “Koning van Hispanje” ver weg met vakantie sturen.

Er is een oproep uitgegaan naar alle vaderlandse dichters en dichteressen, maar die is tot nu toe onbeantwoord gebleven. Het wachten is nog steeds op de winnende tekst. Maar waarom zou een kleine renovatie van de tekst van Tollens niet voldoende zijn ? Bijvoorbeeld zoiets als dit:

“Wien Neerlandsch Bloed in de aders vloeit, van vreemde smetten vrij,

Wiens hart door vitamine C weer gloeit, verhef den zang als wij,

Hij stel met ons vereend van zin, met onbeklemde borst,

het hartverwarmend feestlied in,met aders zonder korst”

Ziet u ? Het is helemaal niet moeilijk…..

Literatuur:

“Ascorbate, the Science of Vitamine C”. Dr. Steve Hickey & Dr. Hilary Roberts [2004, Manchester, U.K.]
“Reverse Heart Disease Now” . Dr. Stephen T. Sinatra & Dr. James C. Roberts [ 2007, New Jersey, U.S.A.]

Gerelateerd: Vitamine C voor de bloedvaten bij Diabetes 1
Vitamine C een verhaal apart…

Delen.

Eén gedachte over “Wien Neerlandsch bloed…..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.