Site pictogram vita-info.nl

Groente, fruit en darmkanker

Uit Australisch onderzoek blijkt dat koolgroentes en appels het risico op darmkanker verkleinen.

In het verleden is er al vaker onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het risico van darmkanker. Veel onderzoek laat zien dat rood vlees en vooral bewerkt vlees, zoals vleeswaren en worst, het risico vergroten. Wat betreft plantaardige voedingsmiddelen zijn de resultaten van onderzoek vaak niet zo eenduidig. Om hier meer duidelijkheid in te krijgen deed men in Australië onderzoek waarbij men de gegevens verzamelden van de consumptie  van twaalf categoriën groente en fruit. Ook werd onderscheid gemaakt tussen drie vormen van darmkanker. Men onderscheidde twee vormen van colonkanker, proximale en distale darmkanker die in respectievelijk het eerste en het tweede deel van de dikke darm ontstaan. De derde vorm was rectaalkanker (endeldarmkanker).
Men vergeleek het voedingspatroon wat betreft deze twaalf groepen groente en fruit van circa 800 darmkankerpatiënten met die van 1000 vergelijkbare mensen zonder de ziekte. De belangrijkste conclusies waren als volgt:

http://adajournal.org/webfiles/images/journals/yjada/yjada_pc_111_10.pdf

Gerelateerd:

Broccoli of spruitjes?

ARME DRUSUS CAESAR !

Groentes tegen kanker

 

Delen.

Mobiele versie afsluiten