Geen vis(olie) bij chemo, of juist wel?

Onderzoekers van het Utrechtse Universitair Medisch Centrum hebben een persbericht uit laten gaan met de strekking dat het gelijktijdig gebruik van visolie en chemotherapie moet worden ontraden. Zij menen namelijk dat dit resistentie tegen de medicatie in de hand werkt. Maar onlangs publiceerden wij een artikel over een onderzoek waaruit bleek dat Visolie samen met chemotherapie bij kanker juist een positief effect liet zien.  We hebben daarom opgezocht wat we konden vinden over dit onderzoek van Jeanine Roodhart en Emile Voest van het UMC.

Het betreft echter geen onderzoek met mensen maar reageerbuisonderzoek met muiscellijnen en muismodellen. Men meent ontdekt te hebben dat platinaderivaten zoals cisplatina en carboplatin, die veel gebruikt worden bij de behandeling van long-, blaas-, eierstok- en teelbalkanker, bepaalde stamcellen aan kunnen zetten tot de aanmaak van bepaalde vetzuren die de cellen beschermen tegen deze medicatie. Dit zou dus ongevoeligheid voor de werking van deze medicijnen tot gevolg kunnen hebben. De twee vetzuren (12-oxo-5,8,10-heptadecatrienoic acid (KHT) en hexadeca-4,7,10,13-tetraenoic acid (16:4(n-3)) zijn ook in kleine hoeveelheden in de vetten uit vis en algen aanwezig. Ook ontdekte men dat toevoeging van stoffen die bepaalde ontstekingsprocessen afremmen (remming COX-1 en tromboxane synthase) deze resistentie weer opheft. Men gebruikte hiervoor de medicijnen indometacine en ozagrel.

In de samenvatting van het wetenschappelijke artikel zelf wordt geen melding gemaakt van de aanbeveling dat men beter geen visolie kan nuttigen tijdens een chemokuur. Dat zou de toets der wetenschappelijke kritiek ook niet hebben doorstaan omdat deze stelling op basis van een dergelijk onderzoek uiterst voorbarig is. Arts-bioloog Engelbert Valstar zegt het wat krasser:

Het blijkt inderdaad slechts in vitro onderzoek te zijn, waarbij slechts naar een paar geisoleerde variabelen is gekeken. In vivo is beter ; bij de mens nog beter en een RCT met een relevante eindmaat. Met slechts een in vitroonderzoekje kleverig de publiciteit zoeken/willen vinden is gewoon marketing ; klopt dus niet.In vitro is bijvoorbeeld zout werkzaam tegen kanker ; echter in vivo niet, want je overleeft het niet. Brandhout is dit onderzoek van Voest en co!

Het onderzoek op zichzelf is natuurlijk geen brandhout, maar de persuitlatingen van de onderzoekers gaan wel veel te ver, vooral ook omdat studies met mensen met dezelfde soort medicijnen het tegenovergestelde lieten zien. Het onderzoek heeft zaken ontdekt die wellicht van belang zijn maar er blijven nog teveel vragen open.

  • Hebben deze vetzuren bij mensen eenzelfde effect als in de muismodellen?
  • In welke visolie zitten deze vetzuren?
  • Is het ontstekingsremmende effect van de andere vetzuren in visolie wellicht sterker waardoor de resistentieverhogende werking wordt tenietgedaan?

Vragen die nu nog niet kunnen worden beantwoord maar we blijven de onderzoeken met een open oog volgen en houden u uiteraard op de hoogte.

Mesenchymal Stem Cells Induce Resistance to Chemotherapy through the Release of Platinum-Induced Fatty Acids, Cancer cell, 2011
http://www.nu.nl/gezondheid/2614076/visolie-heft-effect-chemotherapie.html
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/september/Visolie-niet-voor-iedereen-gezond.html

Delen.

2 gedachten aan “Geen vis(olie) bij chemo, of juist wel?”

  1. Ik wil graag attenderen op het promotie-onderzoek van de toxicologe Yvonne Dommels in Wageningen op 12 september 2003.

    In het weekblad voor Wageningen UR van 11 september 2003 staat een beschrijving van genoemd onderzoek waaruit ik opmaak dat inname van visolie bij kanker wel degelijk zin heeft.

    Hopelijk hebben de onderzoekers bij het UMC wel kennis genomen van dat promotie-onderzoek.

  2. Volgens dit onderzoek van Yvonne Dommels doet vitamine E de antitumorwerking van visolie teniet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.