B-vitamines vertragen achteruitgang denkvermogen

Vorig jaar schreven we over een onderzoek waaruit bleek dat hoge doses vitamine B6, B12 en foliumzuur de afname van het hersenvolume vermindert bij ouderen met milde achteruitgang van het denkvermogen. Onlangs zijn de vervolgresultaten van dit onderzoek gepubliceerd. Gedurende het twee jaar durende onderzoek ondergingen de proefpersonen, allen met de diagnose “mild cognitive impairment”(MCI), op vijf tijdstippen een aantal neuropsychologische testen. Ook mat men het homocysteinegehalte. Dit is een schadelijke afbraakstof in het bloed die o.a. verhoogd is bij een tekort aan deze b-vitamines. Het is een risicofactor voor dementie en atherosclerose.
Het bleek dat het denkvermogen in de groep die de B-vitamines (800mcg foliumzuur, 20mg vitamine B6 en 500mcg vitamine B12 per dag) had gekregen aanmerkelijk minder was afgenomen dan in de placebogroep. Degenen die bij aanvang een hoog homocysteinegehalte hadden ondervonden de meeste baat bij de B-vitamines. Ook was er verschil in de resultaten van de verschillende testen. De vaardigheid om activiteiten te plannen en uit te voeren bleef stabiel in de B-vitaminegroep terwijl de problemen met het geheugen en de taal minder snel erger werden.

Cognitive and clinical outcomes of homocysteine-lowering B-vitamin treatment in mild cognitive impairment: a randomized controlled trial
Celeste A. de Jager1,c.s.

Delen.

4 gedachten aan “B-vitamines vertragen achteruitgang denkvermogen”

  1. hoi met jones

    Ik neem 350mg seroquel xr, tegen schiezofrenie. Wat is voor mij de beste vitamine voor mij en wat is de dosis van de vitamine B die ik moet nemen per dag tegen de bijwerkingen.

  2. Jones, het is in de orthomoleculaire psychiatrie, waarvan de Amerikaanse arts Dr. Abram Hoffer de grondlegger is, bekend dat schizofrenie-patiënten behoefte hebben aan buitengewoon hoge doses vitamine B3. Die hoeveelheden lopen niet in de milligrammen, maar zelfs in de grammen ! Ik veronderstel dat je met de gebruikelijke doses dan ook weinig effect zult merken. Daarom raad ik je aan naar een ter zake kundig orthomoleculair arts te gaan, die in staat is je medicatie met Seroquel nauwkeurig af te stemmen op een in jouw situatie benodigde hoeveelheid vitamine B. Je kunt op de site http://www.mbog.nl of http://www.soe.nl kijken voor een dokter bij jou in de buurt.
    Overigens is het boek van Dr. Harold Foster “De echte oorzaken van schizofrenie” [verkrijgbaar bij http://www.ortho.nl] zeker lezenswaardig.
    All the best.
    Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.