Vitamine D tegen spierpijn door Arimedex

Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker krijgen vaak zogenaamde aromataseremmers zoals anastrozol (Arimedex). Deze medicijnen verlagen het oestrogeengehalte. Een deel van de patiënten hebben als bijwerking last van spier- en gewrichtspijnen. Hoge doses vitamine D blijken deze pijnen te kunnen verminderen.

Aan het onderzoek deden 60 vrouwen met borstkanker mee, die genoemde medicijn gebruikten en last hadden van pijn. Een deel van hen had bij aanvang een laag vitamine D gehalte (minder dan 35nmol/L) en een deel een matig vitamine D gehalte (35nmol<75nmol/L). Alle deelnemers kregen 400ie vitamine D2 per dag en de helft daarnaast 50000ie vitamine D2 per week (de andere helft een wekelijkse placebo). De groep met bij aanvang een laag vitamine D gehalte gedurende 16 weken en daarna per maand deze dosis. De groep met een matig vitamine D gehalte kreeg de wekelijkse doses gedurende 8 weken en daarna een maandelijkse dosis. De ernst van de pijn werd middels vragenlijsten bijgehouden. Het bleek dat de pijn aanmerkelijk afnam in de groep die de wekelijkse hoge doses vitamine D gekregen had.

“Patiënten die de wekelijkse vitamine D erbij krijgen voelen zich beter omdat de pijn vermindert en soms helemaal verdwijnt. Daardoor worden de medicijnen beter verdragen. Miljoenen vrouwen in de wereld krijgen aromataseremmers . We hebben nu een middel om ervoor te zorgen dat ze langer het medicijn kunnen blijven gebruiken, wat de kans op terugkeer van de ziekte vermindert. Vitamine D is niet toxisch en kan wellicht ook het risico op botontkalking verminderen”

aldus onderzoeksleider Rastelli

Breast Cancer Res Treat. 2011 Aug;129(1):107-16. Epub 2011 Jun 21

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine D tegen spierpijn door Arimedex”

  1. ik woon in n zonnigland, ben genoeg buiten , geniet van de zon de heledag, maar sins ik vitamine d, dagelijks vitamine D capsules ben gaan gebruiken , heb ik geen last meer van schouder pijn .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.