Vitamine D bij COPD

Hoge doses vitamine D kunnen verbetering geven bij COPD. De vitamine D die in een maanddosis van 100000ie werd toegediend verbeterde in een klinische studie het uithoudingsvermogen en de spierkracht van mensen met longemfyseem en chronische bronchitis (COPD) die een revalidatieprogramma ondergingen.

Aan dit Belgisch onderzoek dat drie maanden duurde deden 50 COPD patiënten mee. De helft kreeg de hoge doses vitamine D en de andere helft placebo’s. Het vitamine D gehalte steeg hierdoor van gemiddeld 57 nmol/l naar gemiddeld 135 nmol/l in de groep die maandelijks 100000ie vitamine D gekregen had.

“Aangezien spierzwakte vaak voorkomt bij COPD en spierversterking het doel is van revalidatie, onderzochten wij de eventuele aanvullende werking van vitamine D “

zegt Miek Hornikx, fysiotherapeut en doctoraalstudent aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Alle deelnemers volgden een trainingsprogramma. De verbeteringen in het functioneren, die overigens niet zo groot waren, waren groter in de vitamine D groep dan in de placebogroep. Zo nam afstand die men in 6 minuten kon lopen toe met 36 meter in de vitamine D groep en met slechts 11 meter in de placebogroep.

Vitamin D Supplementation During Rehabilitation In Patients With Chronic Obstructive…
Hornikx et al. Am. J. Respir. Crit. Care Med..2011; 183:

Update 17 jan. 2012
Een nieuw Belgisch onderzoek met dezelfde doses vitamine D liet andere resultaten zien. In deze nieuwe studie onder COPD patiënten was er alleen verbetering bij de mensen die bij aanvang een zeer laag vitamine D gehalte hadden (lager dan 25 nmol/L). Het merendeel van de patiënten ondervond helaas geen verbetering in de symptomen door de vitamine D. In dit onderzoek werd de vitamine D niet gecombineerd met een revalidatieprogramma.
Ann Intern Med January 17, 2012

Gerelateerd. Vitamine D tekort, griep en verkoudheid

Delen.

4 gedachten aan “Vitamine D bij COPD”

 1. Maanddosis van 100000 i.e., hoeveel i.e. moet iemand dan per dag innemen? Kan het geen kwaad voor iemand voor 92 jaar oud?

 2. Yvonne, er zijn verschillende mogelijkheden. Men kan in de vorm van een vitamine D3 capsule van 1000. i.e. een dagelijkse dosis van 4000 i.e. nemen, dus bijv. 2 x daags 2 capsules bij een maaltijd. Of een injectie met vitamine D3 halen bij een orthomoleculair arts. [www.soe.nl of http://www.mbog.nl] Dat laatste is wellicht het meest aan te bevelen omdat het verstandig is ook naar het gehele vitamine en mineralenbestand van de patient te kijken. Bij gestoorde nierwerking is het bijv. niet aan te bevelen om zulke hoge doseringen te nemen. Medisch advies inwinnen is dan wijs.
  gr. Anthon

 3. Wat ben ik blij met uw medische site qua informatie op basis van niet allopatische middelen.
  Ondanks dat ik maar 2000 i.e. D3 (1 druppel) p/d, waarvan de laatste drie weken vanwege moeheid 6000 i.e. (3 druppels) p/d neem, heb ik heden van mijn h.a. vernomen dat bij lab.onderzoek de D3 waarde 210 nmol/L is. Wat kunnen de gevolgen hiervan zijn en wat adviseert u mij? De moeheid is niet vermindert. Ik heb longemfyseem door een grotere inhoud longen van 130% dat tijdens test twee jaar geleden door longarts tot fase 1 (55) werd gediagnosticeerd. Ventolin gaf niet meer lucht, echter wel hartkloppingen. Verder vraag ik mij af of het gebruikelijk is dat bij geen gebruik allopatisch middel er geen jaarlijkse controle plaatsvindt.
  Bij voorbaat heel hartelijk dank!
  Vr. groet,

 4. Marijke, het tijdelijk gebruik van 6000 i.e. vitamine D3 kan geen kwaad, maar een dagelijkse dosering van 2000-4000 i.e. is in het algemeen voldoende om een stabiele bloedwaarde te verkrijgen. Meer is niet nodig. In de orthomoleculaire geneeskunde is het bij longemfyseem gebruikelijk te werken met:
  1. N-Acetylcysteïne, een substantie die remmend werkt op het voortschrijdend proces van longemfyseem
  2. Boswellia Serrata, dat de werking van de enzymen 5-LOX (5-lipoxygenase) en HLE (human leukocyte elastase) vermindert die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsreactie bij longemfyseem.
  3. Omega-3-vetzuren, verminderen de ontstekingsreactie en verbeteren de longfunctie
  4. Quercetine remt ook de progressie van longemfyseem.
  Om te onderzoeken waar de vermoeidheid vandaan komt is een consult bij een orthomoleculair arts aan te bevelen. Die zal ook regelmatige controle`s verrichten.
  Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.