Dr. Stephen Sinatra en Dr James Roberts zijn beiden hartspecialist. Samen hebben ze ruim 50 jaar ervaring in klinische cardiologie. Ze doen dagelijks onderzoek over hoe de moderne “technische” geneeskunde het beste gecombineerd kan worden met het verstandige gebruik van voedingssupplementen, zoals Q10, L-Carnitine, L-Arginine, visolie, vitamine C en D-Ribose. Zij noemen dit concept “New Cardiology”, en beogen daarmee een zo compleet mogelijk pakket van gezondheidsbevorderende maatregelen aan de patiënt aan te bieden. Voor dr. Sinatra en dr. Roberts is het sleutelwoord bij de behandeling van hartkwalen: preventie !
Hun boek heet Reverse heartdisease now, stop deadly cardiovascular plaque before it is too late. Naast waardevolle adviezen over voeding en leefstijl bevat hun boek ook een aantal waarschuwingen. Hier zijn er twee:
Waarschuwing 1: teveel straling !
Bij het maken van Röntgenfoto’s staan patiënten bloot aan straling. Ook cardiologen lopen door hun werk aanzienlijke hoeveelheden straling op. Zo maken ze voor het aanbrengen van een pacemaker of het verrichten van een hartcatheterisatie regelmatig gebruik van fluoroscopie. Daar komt Röntgenstraling aan te pas. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat dergelijke straling schadelijk zou zijn voor het hart. Maar vanwege hun jarenlange ervaring zijn Sinatra en Roberts wel van mening dat er een verband zou kunnen bestaan tussen overmatige blootstelling en cardiovasculaire problemen. Straling kan namelijk het DNA beschadigen en ontsteking veroorzaken met mogelijke plaquevorming op de vaatwanden als resultaat. 5 jaar geleden stond dr. Sinatra perplex toen bleek dat het LDL-cholesterolgehalte in zijn bloed in hoge mate was geoxideerd. Ondanks alle preventieve maatregelen die hij voor zichzelf had genomen. Na grondig onderzoek kwam hij tot de conclusie dat werkgerelateerde blootstelling aan straling de boosdoener was.
Sinatra en Roberts kregen patiënten te zien met non-Hodgkin’s lymphoma die door de radiologische behandeling in het borstgebied kransslagaderproblemen kregen. In cardiologische kring staat dit verschijnsel bekend als stralings-atherosclerose. Volgens Sinatra en Roberts is Röntgenstraling in staat endotheelweefsel te beschadigen. Dit werd ook weer duidelijk bij een patiënt die naast diabetes en hoge bloeddruk aanleg had voor andere cardiovasculaire problemen. In 1995 was deze man bestraald voor een nektumor. Later werd bij een controle-onderzoek geconstateerd dat 35% van zijn halsslagaders waren dichtgeslibd. Acht jaar daarna bleek uit een echogram dat deze vernauwing in ernstige mate was toegenomen. Een angiogram liet echter zien dat zijn kransslagader, die niet was blootgesteld aan straling, volkomen schoon was. Sinatra en Roberts concludeerden dat de bestraling van hoofd en nek het endotheelweefsel van de halsslagader had beschadigd met een sterke toename van plaquevorming.
Dr. Sinatra en dr. Roberts zien veel mensen op hun spreekuur die elk jaar vanwege hun hart een borstfoto verlangen. Niet nodig zeggen ze. Je moet het pas doen als je arts zegt dat het echt nodig is. Anders niet. Röntgenstralen hebben nu eenmaal ook figuurlijk gesproken een schaduwkant. Overdoses vormen een risico voor beschadiging van het endotheel, het DNA, een chronische ontsteking of kanker. Dat geldt zowel voor mammografieën, gebitsfoto’s bij de tandarts, CTscans als het maken van een angiogram.
In 2006 verscheen een opmerkelijk onderzoeksrapport van radiologen van de University of Pennsylvania. Het trok meteen de aandacht van dr. Sinatra en dr. Roberts. In een laboratoriumtest hadden de radiologen waargenomen dat antioxidanten in staat waren borstepitheelcellen te beschermen tegen vrije radicalenschade die tijdens verschillende bestralingstherapieën ontstaan. De cellen waren voor en na de bestraling behandeld met een combinatie van N-acetylcysteine, vitamine C [ ascorbinezuur en natriumascorbaat], CoQ10, Alpha-Liponzuur, selenium [l-selenomethionine] en vitamine E. In feite “gewone” voedingssupplementen die in apotheken of gespecialiseerde winkels zonder recept te krijgen zijn.
De onderzoekers concludeerden daarom dat antioxidanten wel eens “interessante” substanties zouden kunnen zijn om de schadelijke bijwerking van straling zoveel mogelijk tegen te gaan.
Een gewaarschuwd mens……
Waarschuwing 2: nitroglycerine
Endotheelcellen, die niet optimaal functioneren, maken te weinig stikstofoxide aan. Dat is de reden dat patiënten met angina pectoris al meer dan 50 jaar nitroglycerinetabletten of spray gebruiken. Nitroglycerine levert een flinke hoeveelheid stikstofoxide aan de bloedvaten om ze te verwijden, aderkramp te voorkomen en de plakkerigheid van de bloedplaatjes te voorkomen. Omdat het dagelijks innemen van medicijnen door sommige mensen als lastig wordt ervaren schrijven cardiologen pleisters zoals Deponit, Minitran, Nitro-Dur, Transiderm-Nitro of Trinipatch voor die op de huid kunnen worden aangebracht. Daardoor wordt geleidelijk nitroglycerine aan het bloed afgegeven om eventuele aanvallen van angina pectoris te voorkomen. Maar gemak heeft ook een prijs. Want volgens Dr. Sinatra en dr. Roberts vormt een constante langdurige toepassing van deze medicatie een extra verzwaring van het reeds aangetaste endotheelweefsel, omdat de werking van een belangrijk enzymsysteem wordt verstoord. Wat gebeurt er precies ? Endotheelcellen produceren stikstofoxidesynthase, een enzym dat l-arginine omzet in stikstofoxide. Bij gebruik van nitroglycerine neemt de stikstofoxide toe. Maar als het enzym zijn werk heeft gedaan, gaat het zich gedragen als een ongehoorzaam knaapje en begint het onheil te stichten door de aanwezige zuurstof om te zetten in een nog vervelender jongetje namelijk een vrije radicaal genaamd superoxide. Superoxide echter neutraliseert stikstofoxide, waardoor de bloedvaten zich weer vernauwen en de bloedplaatjes aan elkaar gaan plakken.!
Een gezond lichaam zorgt voortdurend voor een goed functionerend enzymatisch systeem. Het geven en nemen tussen stikstofoxide en superoxide is daar een voorbeeld van. Bij cardiovasculaire problemen is dit systeem duidelijk uit balans. Een nitroglycerineshot in de vorm van een tablet of pufje uit een spray geeft weliswaar directe verlichting van symptomen, maar een voortdurende en constante toevoer verstoort ernstig de balans. De patiënt ervaart wel verlichting van de benauwdheid maar de superoxide doet dat effect na korte tijd weer te niet. De symptomen keren dan terug waarop de dokter de dosis moet verhogen door een nog sterker werkende nitroglycerinepleister voor te schrijven. Na verloop van tijd beginnen de endotheelcellen steeds meer schadelijke superoxide te produceren in plaats van het zonodige stikstofoxide. Het endotheel wordt als het ware lui doet steeds minder en de patiënt is eigenlijk terug bij af. Dit wordt nitraattolerantie genoemd, maar eigenlijk gaat het om endotheel dysfunctie door [verkeerd] medicijngebruik, zeggen dr. Sinatra en dr. Roberts. De bedoeling was goed, de klachten zijn verdwenen, maar in werkelijkheid hebben we het endotheel verder beschadigd en daarmee het risico vergroot op nog meer hartproblemen.
Wat is hier aan te doen ? Volgens deze cardiologen kan vitamine C, samen met vitamine E en N-acetylcysteine voorkomen dat er nitraattolerantie ontstaat. Zij raden aan minimaal 1000 mg vitamine C te nemen samen met 500 mg N-acetylcysteine of 200 tot 400 i.e. vitamine E.
Een gewaarschuwd mens…… telt voor twee, vier, zes of meer ? Zegt u het maar. In elk geval zijn deze waarschuwingen van twee gerenommeerde cardiologen zeker waard om “ter harte” te nemen. De toekomst zal uitwijzen wat “New Cardiology” nog meer in petto heeft !
Delen.
Dank u wel voor dit artikel. Wat me wel nieuwsgierig maakt zijn de stralingen van elektronische apparaten. Valt dat ook onder straling te rekenen die Sinatra en Roberts bedoelen?
Delano, daar zijn de meningen nogal over verdeeld, en een groot aantal onderzoeken over dat item lopen nog. Sinatra en Roberts hebben zich vanuit hun vakgebied specifiek bezig gehouden met röntgenstraling. In orthomoleculair-oncologische hoek [dr. Hans Houtsmuller et al] zijn ook vraagtekens gerezen over het gebruik van magnetrons. Wellicht dat in de toekomst een eenduidig antwoord op je vraag kan worden gegeven. In elk geval is het dagelijks gebruik van een voldoende hoeveelheid antioxidanten in alle omstandigheden aan te bevelen.
gr. Anthon
Dank je wel voor dit artikel! Q 10, Vit C, visolie, L-Carnitine zijn mij bekend, maar wat is en doet Arginine en D-Ribose?? Andere vraag is of ook in de toekomst dit samengesteld zou kunnen worden in 1 of 2 tabletten? Dat zou nog mooier zijn!
Gr. Rene
Rene, l-Arginine is een substantie die dient voor de synthese van stikstofmonoxide die een belangrijke rol speelt bij een gezond vaatstelsel en ervoor zorgt dat de bloedvaten voldoende kunnen uitzetten om de verlangde hoeveelheid bloed door te laten. Het wordt vaak voorgeschreven bij angina pectoris, hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire problemen waarbij van doorbloedingsstoornissen sprake is. In de alvleesklier wordt het gebruikt om insuline te maken en het heeft een positieve uitwerking op de weerstand. D-Ribose is een van de nieuwste loten aan de orthomoleculaire boom. Het wordt gebruikt voor de opbouw van de stof ATP [adenoside trifosfaat] Dat is de substantie die cellen [vooral hartcellen !] van energie voorziet. Het gebruik van D-Ribose blijkt verrassende resultaten te geven bij mensen die aan hartfalen [ uitgeput hart] lijden. Er wordt in farmaceutische kringen inderdaad gestreefd naar een zogeheten combinatiepil, maar omdat sommige ingredienten apart moeten worden ingenomen om elkaars werking niet te beinvloeden zal dit niet helemaal gaan lukken.
gr. Anthon