Visolie voor de bloedvaten

We maakten al eerder melding van onderzoek waaruit bleek dat de omega-3 vetzuren uit vis de werking van de bloedvaten verbeteren door endotheeldysfunctie tegen te gaan waardoor vaatstijfheid vermindert. Nu is er een analyse -een metastudie – verschenen van al het belangrijke onderzoek op dit gebied tot dusver waardoor het gunstige effect van deze vetzuren op de bloedvaten ondubbelzinnig is komen vast te staan.

Beginnende endotheeldysfunctie – gestoorde vaatcelafhankelijke vaatverwijding- wordt steeds meer als een nog omkeerbaar beginstadium van hart- en vaatziekten gezien. Onlangs bleek dit bijvoorbeeld uit een Canadees onderzoek dat 10 jaar duurde. De 1574 bij aanvang gezonde brandweerlieden ondergingen een eenvoudige “brachial-ankle pulse wave velocity (baPWV)” test, een ultrasone techniek die de drukgolfsnelheid in de bloedvaten meet. Na 10 jaar bleek dat een minder goede uitslag op die meting een betrouwbare indicator is van latere hart- en vaatproblemen. Betrouwbaarder dan andere indicatoren zoals cholesterolgehaltes.

In de meta-analyse over visolie werden de resultaten van 10 (dubbelblind gerandomiseerde) onderzoeken samengevoegd. Het bleek dat de omega-3 vetzuren een duidelijk statistisch significante verbetering geven op de werking van de bloedvaten. Dit gold zowel voor de onderzoeken waarbij men de eerder genoemde drukgolfsnelheid had gemeten als de onderzoeken waarbij de vaatverwijding op andere wijze gemeten werd.

Ook verscheen recent een meta-analyse die de doses trachtte te achterhalen die nodig is om het risico op een plotselinge hartaanval te verlagen. Men concludeerde dat 250mg EPA+DHA per dag de minimum doses omega-3 vetzuren is waarbij een beschermende werking meetbaar is. De optimale dosis is echter een stuk hoger.

Veel factoren zijn van invloed op de gezondheid van de bloedvaten. Lichaamsbeweging is uiterst belangrijk alsmede een dieet dat niet te veel caloriën bevat. Roken en luchtverontreiniging zijn uitermate slecht voor de bloedvaten. Wat betreft specifieke voedingsstoffen zijn er diverse onderzoeken die een gunstige werking lieten zien van (groene) thee, lycopeen, magnesium, antioxidanten, alfa-liponzuur, carnitine, curcumin en rode bietensap. Bij een recent Nederlands onderzoek door TNO gebruikte men een coctail van resveratrol, groene thee-extract, vitamine E, vitamine C, visolie en tomaten (lycopeen). Het bleek dat het nadelige effect van een bijzonder calorie- en vetrijke shake grotendeels teniet werd gedaan door deze combinatie van voedingsstoffen. In dit onderzoek mat men maar liefst 231 verschillende factoren. Jammer genoeg staat in het artikel de hoeveelheid van de genoemde voedingsstoffen niet vermeld.

 

 

 
Matthew P. Pase, Natalie A. Grima and Jerome Sarris Do long-chain n-3 fatty acids reduce arterial stiffness? A meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, Available on CJO 2011 doi:10.1017/S0007114511002819

http://www.news-medical.net/news/20110222/Researchers-find-endothelial-dysfunction-can-predict-risk-of-coronary-heart-disease.aspx

Impact of low v. moderate intakes of long-chain n-3 fatty acids on risk of coronary heart disease”
Authors: K. Musa-Veloso, M.A. Binns, A. Kocenas, C. Chung, H. Rice, H. Oppedal-Olsen, H. Lloyd, S. Lemke

Plasma metabolomics and proteomics profiling after a postprandial challenge reveal subtle diet effects on human metabolic status
Linette Pellis, c.s.

Delen.

Eén gedachte over “Visolie voor de bloedvaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.