Carnitine met koolhydraten voor sport

Suppletie met l-carnitine kan het carnitinegehalte in de spieren verhogen. Dit leidt tot een efficiëntere energievoorziening en verbetering van sportieve prestaties. In het verleden zijn er wisselende resultaten bereikt met carnitine. De laatste tijd zijn er consistente resultaten geboekt nu duidelijk is geworden dat insuline de opname in spierweefsel van carnitine verbetert. Carnitine zelf veroorzaakt geen insulineafgifte door de alvleesklier. Daarom dient men carnitine met koolhydraten in te nemen. Dit klinkt paradoxaal als je weet dat carnitine juist de verbranding van vetten stimuleert.

In een recent (dubbelblind, gerandomiseerd) onderzoek onder jonge mannelijke sporters, dat 24 weken duurde, kreeg men 2 x daags een koolhydraatrijke drank met 2 gram carnitine (l-tartraat van Lonza) of placebotabletten. Om de 12 weken deed men inspanningstesten. Men moest eerst een half uur fietsen op 50% van VO2 max – dit is een rustig tempo – en daarna een stevig tempo van 80% VO2 max. Hierna deed men een inspanningtest waarbij men een half uur zo snel mogelijk moest fietsen. Na de laatste test kon men aan de hand van bloedonderzoek en een spierbiopsie de verschillen bestuderen tussen de carnitinegroep en de placebogroep. Door de suppletie was het carnitinegehalte in de spieren met 21% gestegen en het acetylcarnitinegehalte met 16%. Bij het fietsen op 50% VO2max verbruikte het lichaam 55% minder glycogeen (bloedsuiker), waardoor er meer overbleef voor de latere inspanningen. Bij het fietsen op 80% VO2 max was het lactaatgehalte (melkzuur, een merker voor koolhydraatverbranding en verzuring) 44% lager in de carnitinegroep. Hierdoor is het niet verwonderlijk dat in de laatste inspanningstest de prestaties 11% beter waren in de carnitinegroep dan in de placebogroep.

Spierherstel

Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat carnitine – vooral bij ouderen – meer spierkracht geeft (zie o.a. carnitine) en spiervermoeidheid tegengaat. Een recente studie onderzocht het spierherstel na krachttraining bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. In dit onderzoek kreeg men 2 x daags 1 gram l-carnitine of placebo’s. Uit bloedonderzoek bleek dat er minder afbraakstoffen in het bloed zaten na inname van de carnitine en men had minder last van spierpijn. In dit onderzoek had de carnitine geen invloed op de zwaarte van de gewichten die men kon tillen of het aantal herhalingen die men ermee uit kon voeren.

Gerelateerd :
Carnitine bij diabetes
Carnitine bij zwangerschapsdiabetes
Rode bietensap etc

J Physiol February 15, 2011 589 (4) 963-973; published ahead of print January 4, 2011

http://jp.physoc.org/content/581/2/431.long
Metabolism. 2010 Aug;59(8):1190-9. Epub 2009 Dec 31.

 

Delen.

Eén gedachte over “Carnitine met koolhydraten voor sport”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.