Omega-3 tijdens zwangerschap – minder dikke kinderen

Volgens een onderzoek aan de Harvard universiteit kan het eten van veel vis of het gebruik van visoliecapsules tijdens de zwangerschap ervoor zorgen dat het risico op obesitas bij de kinderen hier later door wordt verminderd.

Men onderzocht het type vet dat de vrouwen tijdens de zwangerschap aten en relateerde dit aan de hoeveelheid lichaamsvet van de hierna geboren kinderen op drie-jarige leeftijd. Uit dierproeven was namelijk gebleken dat een disbalans tussen de hoeveelheid omega-3 en omega-6 vetzuren overgewicht in de hand werkt.
Halverwege de zwangerschap at een vijfde van de zwangere vrouwen minimaal 2 keer per week vis en de helft van hen kreeg toen de aanbevolen hoeveelheid van 200mg DHA per dag binnen. In de laatste maand van de zwangerschap, wanneer voor de hersenontwikkeling voldoende DHA nodig is, was dit maar bij 3% van de vrouwen het geval. Later bleek dat 9,4% van de driejarige kinderen zwaarlijvig waren. Berekend werd dat de kans hierop ongeveer 32% kleiner was voor elke 140mg EPA+DHA die de vrouwen, boven het gemiddelde van 150mg per dag, per dag extra hadden binnengekregen. Uit analyse van het plasmagehalte van de vrouwen en van de navelstreng bleek dat de ratio omega-6/omega-3 van groter belang is dan het absolute omega-3 vetzuurgehalte. Hoe meer omega-6 vetzuren (o.a. linoluur uit margarine, plantaardige olie, gefrituurd voedsel e.a. snacks) men nuttigt, hoe meer visolie er nodig is om dit voor een deel te compenseren.

De omega-3 vetzuren uit vis zijn voor de ongeboren vrucht ook van belang voor een goede ontwikkeling van de hersenen en de ogen. Ook is de kans op een te vroeg geboren kind kleiner bij een goede balans tussen de vetzuren. Soms is vis echter vervuild met kwik. Onlangs is nog aangetoond dat het eten van vervuilde vis door zwangere vrouwen resulteert in een kind met een laag IQ. Na 11 september 2001 waren de wateren rond New York vervuild met kwik. 329 zwangere vrouwen werden destijds gevolgd. O.a. werd het kwikgehalte in de navelstreng gemeten. Degenen met meer dan 13mcg/l kwik in de navelstreng bleken allen later een IQ lager dan 100 te hebben. Dergelijke gehaltes zijn in Nederland niet te verwachten. Toch is het onverstandig snoekbaars, haai, zwaardvis, koningsmakreel of tonijn te eten. Ook zalm en paling kan men, voor de zekerheid, beter niet te vaak op het menu zetten tijdens de zwangerschap. Mocht men dit wel doen dan is het wellicht verstandig er een kopje thee bij te drinken. Volgens één onderzoek zou thee de opname van kwik sterk belemmeren.

Am J Clin Nutr February 2011 ajcn.005801
Rev Obstet Gynecol. 2010 Fall; 3(4): 163–171
http://fn.cfs.purdue.edu/fish4health/PurdueResearch/HGBioavail06.pdf
Gerelateerd: Optimale hoeveelheid omega-3 vetzuren

Delen.

Eén gedachte over “Omega-3 tijdens zwangerschap – minder dikke kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.