Vitamine B6 bij reumatoïde artritis

In de loop der jaren zijn er al vele onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat mensen met reumatoïde artritis (RA) abnormaal lage gehaltes vitamine B6 in hun bloed hebben. Deze lage vitamine B6 gehaltes zijn vermoedelijk niet een oorzaak maar een gevolg van de ontstekingsprocessen waarmee deze ziekte gepaard gaat. We hebben twee onderzoeken gevonden waarbij getracht werd te achterhalen wat suppletie bij deze ziekte tot gevolg heeft. Helaas zijn de resultaten van deze studies gedeeltelijk met elkaar in tegenspraak.
In het eerste onderzoek kregen 36 RA patiënten met lage vitamine B6 gehaltes 50 mg vitamine B6 (pyridoxine hcl) per dag of placebos. Na een maand bleek dat het gehalte van de actieve vorm van vitamine B6 (pyridoxal-5-fosfaat) was genormaliseerd, zowel in het bloed als in de witte bloedlichaampjes. Het gehalte van ontstekingsstoffen (cytokines), reumatoïde factoren en CRP werd niet verlaagd door de vitamine B6. Toch achtten de onderzoekers het bijzonder nuttig voor RA patiënten extra vitamine B6 te nemen vanwege de vele andere nadelige effecten van een tekort.
In het andere onderzoek kregen de proefpersonen in de controlegroep alleen 5mg foliumzuur per dag en in de andere groep daarnaast ook 100 mg vitamine B6 per dag. In dit onderzoek bleek dat na twaalf weken de ontstekingen waren afgenomen door de vitamine B6. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek de concentratie van de ontstekingsstof interleukine-6 sterk te zijn afgenomen. Ook waren de gehaltes van andere ontstekingsstoffen gedaald. De immuunrespons bleef nagenoeg ongewijzigd.
Waarom in dit tweede onderzoek er wel een vermindering van ontstekingsstoffen werd gemeten en in het eerste onderzoek niet is niet met zekerheid te zeggen. Vermoedelijk is niet de hogere dosering hiervoor verantwoordelijk maar zijn dat de correcties voor overige factoren die van invloed zijn. De mate van ontstekingen kan sterk variëren bij reumatische artritis waardoor uitslagen van bloedtesten zeer verschillend zijn. Het is daarom lastig het belang van één factor te bepalen. Uit alle onderzoeken blijkt wel dat mensen met reumatische artritis meer vitamine B6 nodig hebben dan andere mensen.
Eur J Clin Nutr. 2011 Mar;65(3):423-4.
Arthritis Res Ther. 2005; 7(6): R1404–R1411.
Am J Med. 2003 Mar;114(4):283-7.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.