Resveratrol vermindert insulineresistentie

Resveratrol, de plantaardige voedingsstof die o.a. aanwezig is in rode wijn, blijkt in lage doses gunstig te zijn bij diabetes.
Van de tot de polyfenolen en de fytoalexinen behorende resveratrol worden talrijke gunstige effecten vermoed. Uit laboratoriumonderzoek en dierproeven maakt men op dat resveratrol mogelijk op velerlei wijze een positieve uitwerking kan hebben op de levensverwachting vanwege een ontstekingsremmende werking, activering van het anti-verouderingsgen Sirt-1, een tumorrremende en antioxidante werking. Of resveratrol deze beloftes kan waarmaken zal voor een groot deel nog moeten blijken aangezien onderzoek bij mensen nog beperkt is. Nu is er een Hongaars onderzoek onder diabetici type 2 gepubliceerd.
De 19 proefpersonen werden 4 weken gevolgd. Zij kregen 2 maal daags 5mg resveratrol of placebo’s. Het bleek dat de resveratrol de gevoeligheid voor insuline duidelijk verbeterde (HOMA-ir) en, als gevolg hiervan, werd het bloedsuikergehalte na een testmaaltijd verlaagd. De individuele verschillen waren overigens groot.

Pál Brasnyó, c.s.. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. British Journal of Nutrition, 2011

Gerelateerd: Resveratrol ontstekingsremmend bij mensen

Delen.

5 gedachten aan “Resveratrol vermindert insulineresistentie”

 1. Resveratrol zit ook in de schil van blauwe druiven dus als je niet van wijn houdt of geen alcohol drinkt, volstaat een trosje blauwe druiven ook!

 2. Ed, maar dan verdienen biologisch gekweekte druiven ABSOLUUT de voorkeur omdat bij de niet-biologische wijnbouw veel gebruik wordt gemaakt van antischimmelmiddelen en parasietbestrijdende chemicalien die de eigen productie van resveratrol bij de druif AANZIENLIJK verlagen. Voor degene die om wat voor reden dan ook geen alcohol drinken is een glas biologische druivensap een UITSTEKEND alternatief ! Echter als hoge therapeutische doses van resvertrol nodig zijn kom je met een trosje druiven alleen niet uit, maar is het verstandig een aanvulling in de vorm van een supplement te gebruiken.
  gr. Anthon

 3. Hier vind je de samenvatting van het onderzoek. Chianti is de regio waarin het is uitgevoerd. Het verslag ervan in de Volkskrant is gewoon slecht. Het betreft een epidemiologisch onderzoek, geen inteverntiestudie, laat staan een dubbelblind onderzoek. Voor een dergelijk onderzoek is 783 proefpersonen weinig en niet ömvangrijk’.
  De klinische onderzoeken onder diabetici laten steeds wel een positief effect zien. Het gehalte in resveratrolpillen is overigens veel hoger dan in wijn.
  Dat neemt niet weg dat er gerede twijfel bestaat over het nut van extra reseratrol voor niet-diabetici. Dit artikel
  http://vita-info.nl/2013/07/resveratrol-beperkt-voordelen-training/
  Laat zelfs een negatief effect zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.