Olijfblad bloeddrukverlagend

Niet alleen aan de vruchten van de olijfboom worden voedzame en geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, ook de bladeren staan in de belangstelling van voedingswetenschappers en van bedrijven die extracten op de markt brengen. Onlangs is het tweede klinische onderzoek gepubliceerd waaruit zou blijken dat olijfblad-extract een vergelijkbare bloeddrukverlaging kan bewerkstelligen als medicijnen.

Het eerste klinische onderzoek werd gedaan met 40 tweelingen met matig verhoogde bloeddruk. Zij werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een tablet met 500 mg olijfbladextract (6% oleiropeine) per dag, groep 2 kreeg 2 van deze tabletten en groep 3 was de controlegroep. Na 8 weken was de bloeddruk aanmerkelijk gedaald bij de mensen die de 1000mg per dag hadden gekregen. De systolische bloeddruk was met gemiddeld 11 mm/Hg gedaald. De groep die slechts één tablet van 500mg olijfbladextract gekregen had vertoonde geen aanmerkelijke bloeddrukdaling. Wel was in beiden groepen het ldl-cholesterolgehalte gedaald en wel sterker in de hooggedoseerde groep.

Onlangs verscheen het tweede onderzoek, dat, net als het eerste, gesponsord werd door de Israëlische leverancier van het olijfbladextract Frutarom. In dit onderzoek onder patiënten met een bloeddruk van boven de 140 mm/Hg werd een dagdosering van 1000 mg olijfbladextract (6% oleuropein) vergeleken met het veelgebruikte medicament captopril, een ACE remmer. In de captoprilgroep kreeg men gedurende de eerste twee weken 2 x daags 12,5 mg per dag en, indien de bloeddruk niet voldoende was gedaald, daarna het dubbele. Na 8 weken bleek dat het olijfbladextract niet of nauwelijks onder deed voor het medicijn captopril. In de olijfbladgroep was de systolische bloeddruk gedaald van gemiddeld 149,3 naar 137,8 en in de captoprilgroep van 148,4 naar 134,7. Ook de diastolische bloeddruk was met respectievelijk 4,8 en 6,4 mmHg gedaald. Ook had men het triglyceridegehalte gemeten. Deze was alleen gedaald bij de mensen die het olijfbladextract gekregen hadden.

Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):251-8. Epub 2010 Oct 30.

Phytother Res. 2008 Sep;22(9):1239-42.
Gerelateerd: Olijf, olijf, oh heerlijk lijf!      

Olijfblad verbetert insulinegevoeligheid

Delen.

3 gedachten aan “Olijfblad bloeddrukverlagend”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.