Het gevaar van ontstoken vetcellen

Te veel vet in het lichaam kan leiden tot een ontstekingsreactie in vetcellen, die diabetes veroorzaakt

Zo stond te lezen in de wetenschapsbijlage van het NRC van zaterdag 19 februari.

Wie te veel vet eet, vult eerst de bestaande vetcellen en maakt er daarna nieuwe bij. Daarbij verandert de functie van het weefsel. De productie van adiponectine daalt bijvoorbeeld terwijl die van ontstekingsbevorderende cytokinen toeneemt.

Minder eten en meer bewegen is volgens de wetenschappers uit het artikel de enige bekende mogelijkheid om deze ontstekingsreactie te verminderen. We zijn in de literatuur gedoken om te kijken of er niet specifieke voedingsstoffen zijn die een gunstig effect hebben op deze stoffen en komen o.a. uit op de omega-3 vetzuren en l-carnitine.

Adiponectine is een eiwit dat door gezonde vetcellen wordt afgescheiden. Het remt de eetlust en verbetert de werking van insuline waardoor spierweefsel meer energie kan opnemen.

In een recent overzichtsartikel over de rol van omega-3 vetzuren en het metabool syndroom wordt uit de doeken gedaan dat de vetzuren uit vis belangrijke positieve effecten hebben op het functioneren van lichaamsvet, waaronder een verhoogde aanmaak van adiponectine.

Visolie zorgt voor een opmerkelijke veranderingen in de plasmagehaltes van de adipokines leptine en adiponectine (-) Visolie, en de omega-3 vetzuren uit visolie verminderen ook de ontstekingsrespons in vetweefsel

L-carnitine
Italiaanse onderzoekers gaven 254 diabetici type 2 met overgewicht 10mg sibutramine of 10mg sibutramine plus 2 gram l-carnitine per dag. Sibutramine is een afslankmedicijn dat onlangs uit de handel is genomen vanwege bijwerkingen. De groep die ook de l-carnitine had gekregen was na een jaar meer afgevallen (10,9kg t.o.v. 9,1kg) en had een betere bloedsuikerspiegel (HbA1c 6,4 t.o.v. 7,3). Ook was in de carnitinegroep het gehalte van adiponectine gestegen en van de ontstekingsstof TNF-alfa gedaald. Dit wijst erop dat “het gevaar van de ontstoken vetcellen” was afgenomen zonder nadelige bijwerkingen.

Met zekerheid zijn er nog andere voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op de ontstekingsreactie in vetcellen en de aanmaak van adiponectine. Een goede kandidaat is ook de geelwortel (curcumin). Diverse dierproeven wijzen erop dat extra curcumin adiponectine laat stijgen en ontstekingsstoffen laat dalen. Onderzoek met mensen moet echter nog worden uitgevoerd.
Hetzelfde geldt voor resveratrol. Van deze voedingsstof uit o.a. rode wijn is aangetoond dat het de nadelige gevolgen van te veel eten, bij proefdieren, tegengaat. Volgens recent onderzoek is het effect te danken aan activatie van adiponectine.

NRC, 19 feb. 2011
The role of adipose tissue in mediating the beneficial effects of dietary fish oil ;Michael J. Puglisia, Alyssa H. Hastya and Viswanathan Saraswathi

Metabolism. 2011 Mar;60(3):421-9. Epub 2010 Apr 27
Endocrinology Vol. 149, No. 7 3549-3558
Journal of Biological Chemistry
Published online ahead of print, 10.1074/jbc.M110.188144

Delen.

6 gedachten aan “Het gevaar van ontstoken vetcellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.