Vitamine D3 veel sterker dan D2

De twee belangrijkste vormen van vitamine D in voeding en supplementen zijn D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol) . Laatstgenoemde vorm is ook die welke in de huid wordt geproduceerd uit cholesterol m.b.v. zonlicht. Het was al bekend dat vitamine D3 effectiever is dan vitamine D2. Uit nieuw onderzoek, waarbij niet alleen het gehalte in het bloed maar ook het gehalte in vetweefsel werd gemeten, blijkt hoe groot het verschil is.
De proefpersonen kregen 50000ie vitamine D2 of D3 per week gedurende 12 weken. In het bloedserum steeg de lichaamsactieve vorm van vitamine D naar 112 nmol/l (45 ng/ml) in de vitamine D3 groep en naar 60 nmol/l (24 ng/ml) in de vitamine D2 groep. Het verschil was nog veel groter als gekeken werd naar het opgeslagen vitamine D in onderhuids vet. Dit was 2 tot 3 keer zo hoog bij de mensen die de vitamine D3 gekregen hadden.
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , doi:10.1210/jc.2010-2230

Delen.

2 gedachten aan “Vitamine D3 veel sterker dan D2”

  1. Zou mooi zijn als ze dan ook beiden i het bloed hadden gemeten. D3 (voorraad) en D2 (actief).

  2. Jules, die vraag werd ook voorgelegd aan prof.dr.Michael Holick, een van de bekendste vitamine D-experts in de wereld. Zijn antwoord luidde: [in zijn boek The Vitamin D solution- pag 251]: “When you check the bloodlevel of 25-vitamin D, the only number that is important is the total 25-vitamin D, which should be above 30 nanograms per milliliter. The 25-vitamin D2 level reflects vitamine D2 intake, [usually from a vitamin D2 prescription]and the 25-vitamin D3 level reflects the vitamin D3 ingested from diet, supplements, and sun exposure. Adding together the 25-vitamin D2 and 25-vitamin D3, numbers gives the total 25-vitamin D number. For example, if your results show a vitamin D2 number of 15 nanograms per millimeter and a vitamin D3 count of 20 nanograms per millliliter, then your total vitamin D would be 35 nanograms per milliliter”
    Op pagina 43-44 van zijn boek zegt hij overigens over het verschil in werkzaamheid van D2 en D3: “I am not surprised to find that many people believe that vitamin D2 does nothing and it’s all about vitamin D3. My lab and others have just recently put this myth to bed…Vitamin D2 is just as effective as D3 and put to rest this long-established myth.Other labs have since confirmed this findings”
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.