Vitamine D tegen blaasontsteking

Vitamine D helpt vermoedelijk tegen blaasontstekingen. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat na een vitamine D kuur de blaas meer afweerstoffen kan aanmaken die beschermen tegen een bacteriële infectie.

Zoals al bekend is , is vitamine D van belang voor de aanmaak van bepaalde afweerstoffen in immuuncellen – cathelicidines genaamd- die nodig zijn voor het bestrijden van virussen en bacteriën. De Zweedse onderzoekers toonden aan dat blaascellen deze cathelicidines kunnen aanmaken en ook dat het epitheelweefsel van de blaas vitamine D bevat.
Een groep vrouwen van middelbare leeftijd die geen blaasontsteking had, kreeg, gedurende 12 weken, 2000ie vitamine D3 per dag of placebos. Het aantal cathelicidines steeg hierdoor niet direct bij deze vrouwen, maar toen men het door biopsie verkregen blaasweefsel blootstelde aan de bacterie E.coli, die blaasontsteking veroorzaakt, bleek dat het weefsel van de vrouwen die de vitamine D gekregen hadden met een veel sterkere immuunrespons reageerde. De onderzoekers toonden hiermee aan dat vitamine D de blaas voorbereidt op een infectie zodat deze geen kans krijgt zich te nestelen.
Hertting O, Holm Å, Lüthje P, Brauner H, Dyrdak R, et al. (2010) Vitamin D Induction of the Human Antimicrobial Peptide Cathelicidin in the Urinary Bladder. PLoS ONE 5(12): e15580. doi:10.1371/journal.pone.0015580

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine D tegen blaasontsteking”

  1. Die Zweedse onderzoekers hebben gelijk! Ik ging driekwart van een jaar bijna niet in de zon vanwege studeren en kreeg ik elke 2 weken een blaasontsteking! Maar dan toen het zomer was en ik elke dag ging zonnebaden in de hete zon had ik helemaal geen blaasontsteking en meer!!! Ongelooflijk! Ik dacht aan de enorme verandering om geen pijn meer te voelen elke twee weken en vroeg me af of het daar iets mee te maken had en ja! Tijdens de winter ga ik voortaan vitamine d slikken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.