“Puur, wit en dodelijk”*

Om te onderzoeken of pas gevonden geneesmiddelen echt werkzaam zijn, wordt in zogeheten dubbelblinde testen gebruik gemaakt van neppillen of placebo’s. Het woord placebo komt van het Latijnse “placere” en betekent behagen of prettig stemmen. Dat is ook niet zo gek als u bedenkt dat die neppillen voornamelijk bestaan uit veel suiker met een behagelijk kleurtje erom heen. Vroeger dachten wetenschappers dat suiker geen consequenties voor de gezondheid had en ideaal was als teststof bij geneesmiddelenonderzoek.

Suiker, de bittere waarheid
Maar het idee dat suiker slechts pure calorieën bevat en verder geen nadelige uitwerking op de gezondheid heeft moet worden bijgesteld. De huidige voedingsmiddelen bevatten veel te veel suikers en andere koolhydraten en maar weinig stoffen tot opbouw van ons lichaam. Bovendien leidt hoge suikerconsumptie tot gewichtstoename, zeker als daar weinig lichaamsbeweging tegen over staat. Koolhydraatrijk voedsel leidt simpelweg tot een slechte gezondheid. Een recent onderzoek onder 37.053 Britten heeft dat nog eens bevestigd. Personen die zich tegoed deden aan suikerrijke snacks werden statistisch gezien vijf keer sneller ziek. De functie van ons immuunsysteem wordt er gewoonweg ernstig door belemmerd. Een studie evalueerde de mogelijkheid van immuuncellen om bacterien weg te spoelen. In de studie werden vijf groepen personen onderzocht. Groep 1 was de controlegroep;de tweede groep nam 6 theelepels suiker; de derde, vierde en vijfde groep nam respectievelijk 12,18 en 24 theelepels suiker. Na 5 uur werden bloedmonsters genomen en gemengd met bacterien. De immuuncellen van de controlegroep vernietigden ongeveer 14 bacteriën. In elke daaropvolgende groep werd het aantal vernietigde bacteriën verminderd tot er uiteindelijk in de laatste groep nog maar 1 bacterie werd vernietigd. De onderdrukking van de immuniteit na de consumptie van suiker was dus evident. Overmatig gebruik van suiker is ook mede oorzaak van een verhoogd risico op bepaalde kankers, zoals borst en darmkanker. Suiker veroorzaakt hartziekten, verhoogt de triglyceriden en bloeddruk en verlaagt de productie van anti-lichamen, zorgt dat de macrofagen inactief worden, verhoogt de infectiegevoeligheid bij diabetes en zorgt voor een tekort aan vitamines B, chroom, koper en molybdeen. Het moge duidelijk zijn dat het gebruik van suiker een aanslag betekent op onze weerstand. Door suiker raken immuuncellen als het ware verlamd en zijn ze niet langer in staat indringers te zoeken en te verslaan. Een theelepel suiker is voldoende om uw immuunsysteem voor zes uur [ ! ] plat te leggen,zodat u vatbaar bent voor aanvallen van virussen, bacterien, kankercellen en parasieten.

Suiker en kanker
Van kankercellen is bekend dat zij een abnormale stofwisseling [defect metabolisme] hebben die gedijt op een laag aanbod van zuurstof en een hoog gehalte aan bloedsuiker. Overmatig suikergebruik leidt dan ook onherroepelijk tot snellere tumorgroei. Dr. Keith Block, assistent-hoogleraar Voeding & Medische Dietetiek aan de Universiteit van Illinois [U.S.A] zegt het zo:” Suiker is in staat de productie van “slecht vet” te stimuleren en daarmee prostaglandine-E 2 [zie mijn artikel “About good and bad guys”]dat voor ontstekingen zorgt en een snellere groei van reeds aanwezige kwaadaardige tumoren”.
Wie dus de kans op kanker zo klein mogelijk wil maken of reeds aan de ziekte lijdt doet er verstandig aan om geen of zeer weinig suiker te gebruiken. De kunst is dan om 70-80% van het aantal calorieën te gebruiken die nodig zijn om het lichaamsgewicht op peil te houden en tevens een optimale hoeveelheid vitaminen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Onderzoeken tonen aan dat vermindering van het dagelijks aantal calorieën leidt tot levensverlenging. Bij muizen met kanker nam hierdoor het aantal tumoren af. Bij andere proefdieren zag men dat de groei van borstkankercellen verminderde en de overlevingskans verhoogd werd.

Verband tussen hoog bloedsuikergehalte en kankerrisico
Uit divers onderzoek blijkt een verband tussen het bloedsuikergehalte en het risico op kanker

In elk geval wordt steeds duidelijker dat het Westerse dieet dat bol staat van koolhydraten en geraffineerde suikers een belangrijke bijdrage levert aan het hoge kankercijfer in Nederland. Diabetes dat in ons land steeds meer slachtoffers maakt wordt door artsen en voedingswetenschappers meer en meer in verband gebracht met een verhoogd risico op darm, lever, baarmoeder en alvleesklierkanker. De overdadige consumptie van rood vlees en een zittend bestaan doen daar nog eens een schepje boven op.

Rauwe groente en fruit
Het negatieve effect van suikerconsumptie bij kanker is dus overduidelijk. Dr. Arthur Robinson, voormalig president en onderzoeker van het gerenommeerde Linus Paulinginstituut raakte daarom geïnteresseerd in de claim van een zekere Edie Mae Hunsberger [ “How I Conquered Cancer Naturally”] die aangaf zichzelf te hebben genezen van kanker door een suikervrij dieet bestaande uit veel rauwe groente en fruit. Robinson gaf daarom muizen met kanker uitsluitend rauwe groente en fruit te eten. Het resultaat was verbluffend- de dieren vertoonden een sterke afname van kwaadaardige weefselwoekeringen. Hieruit bleek duidelijk dat calorierestrictie [suiker !] en een dieet met rauwe groente en fruit het leven van muizen met kanker aanzienlijk wist te verlengen.  Soortgelijke geluiden vernemen wij ook van personen die eten volgens de richtlijnen van Dr. Cornelis Moerman, de Nederlandse pionier op het gebied van nutritionele oncologie.

Vitamine C en kanker
Verder bleek een dieet met een laag koolhydraatgehalte ook de antikanker werking van vitamine C te versterken.
In 1978 besloten twee vrouwelijke patiënten met borstkanker [stadium IV] dagelijks 10 gram vitamine C  in combinatie met een koolhydraatarm dieet te volgen. Na zes maanden bleken beiden tumorvrij te zijn. Dertien jaar later, in 1992, leefden de dames nog steeds. Er werden geen negatieve bijwerkingen van de megadoses vitamine C en het dieet gemeld. De biofysicus Dr. John Ely ondervond bij testen dat vitamine C in staat is kankercellen te “hervormen” tot meer normaal functionerende cellen. Het vermogen tot “celhervorming” is overigens ook een experimenteel aangetoonde eigenschap van anti-oxidanten in het algemeen.
Ook Ely en zijn medewerkers zagen bij muizen met tumoren dat een combinatie van vitamine C en een koolhydraatarm dieet kankerremmend werkt. Hoe minder suiker bij kanker wordt genuttigd des te meer kan vitamine C zijn chemotherapeutisch werk doen.

Zoete inval, bittere uitval
Helaas brengen maar weinig mensen het op om te leven op een laag-calorisch dieet.
Koolhydraten, zoals koekjes, gebak, snoepjes, frisdranken, chips en junkfood zijn grote verleiders. Obesitas of overgewicht neemt in de ontwikkelde landen dan ook hand over hand toe, en voor velen is de omschakeling naar minder zoet een hele uitdaging. De meesten deinzen terug voor een andere manier van eten. Maar zonder strijd geen overwinning. Natuurlijk vraagt een andere voedingswijze, een andere manier van denken. En wie kanker heeft zal niet zonder de steun en deskundige begeleiding van een bekwaam orthomoleculair werkend arts kunnen. Een groeiend aantal mensen kiest dan ook naast hun reguliere kankerbehandeling een aanvullend orthomoleculair-oncologisch voedingspatroon. Het gevolg is een langere overleving en verbetering van de levenskwaliteit.Soms zelfs complete remissie van de ziekte. Natuurlijke suikers zoals in natuurlijk voedsel, zijn niet zo schadelijk als ze in de volledige voedselvorm worden gegeten. Suiker in de vorm van de volledige appel is beter dan het appelsap zonder vezels. Volledig fruit met zijn natuurlijk suikers is de beste keuze. Een dieet zonder extra toegevoegde [geraffineerde] suikers heeft niet alleen voordelen bij de behandeling van kanker, ook de kans op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, oogziekten, lage weerstand, candidiasis, huidweefselveroudering [glycosylatie] enz.enz. zal kleiner worden en bij reeds bestaande problemen de algehele gezondheidstoestand verbeteren. Schrap dus zo veel mogelijk geraffineerde koolhydraten van uw menu. En om het nog eens met een kleine variatie op prof. Yudkin te zeggen: suiker is puur, wit en …….uiterst ongezond.

Edit 5 november 2012
Suiker en glucose-fructosesiroop bestaan voor een deel uit fructose. In tegenstelling tot glucose  wordt fructose in de lever  gemetaboliseerd. In hoge dosering is dit vermoedelijk schadelijker dan andere soorten koolhydraten omdat het tot leververvetting en indirect tot insulineresistentie leidt. Bij welke dagelijkse doses precies fructose van een goede voedingsstof in een giftige stof verandert is nog niet precies bekend maar wel is duidelijk dat in het dieet van veel mensen deze grens wordt overschreden. Het hoge insulineniveau dat hiermee gepaard gaat kan niet alleen tot diabetes leiden maar speelt ook een rol bij veel vormen van kanker.

Referenties:
Cancer, nutrition and survival ”-Dr. Steve Hickey and Dr. Hilary Roberts-2005-University of Manchester, U.K.

A Definitive Guide to Cancer“- Dr. W.John Diamond and Dr. W. Le Cowden-1997-California, U.S.A.

The Immune System Cure” – Lorna Vanderhaeghe and Dr. Patrick Bouic-1999-Canada

Cancer and Vitamin C” – Prof.dr. Linus Pauling en Dr. Ewan Cameron-1993-Camino Books,Philadelphia,U.S.A

” Pure, white and deadly- How Sugar is killing us and what we can do  to stop it” – John Yudkin, Penguin Books, London 1986

“Is sugar toxic“- Gary Taubes; The New York Times, 13 april 2011

* Uitspraak en boektitel van prof. dr. John Yudkin, [1910-1995] bekend voedingswetenschapper en voorstander van een dieet met een laag koolhydraatgehalte

Delen.

18 gedachten aan ““Puur, wit en dodelijk”*”

 1. zo slecht dat slechts zo weinig mensen van dit alles op de hoogte zijn. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen!!

 2. Welke suikers zijn dan wel goed?
  Vooral als je een zoetekauw bent en 8 klontjes in je thee doet?
  Op jonge leeftijd moeten we al bewust gemaakt worden wat slecht voor je is, en wat goed?
  Dit zou veel ellende kunnen voorkomen, en de ziektekosten laten dalen.

 3. Mijnheer/mevrouw van Dalen, het antwoord luidt: geen enkele. Hoe minder u gebruikt; des te meer u uw lichaam een dienst bewijst. Zo’n 20 jaar geleden kon ik geen bonbon met rust laten en at de koekjestrommel meestal in een keer leeg. Gebakjes gingen er bij mij vaak per twee in. Ik was dan ook altijd ziek, zwak, misselijke, akelig, vermoeid en vervelend en had de ene griepaanval na de andere.
  In de loop der jaren heb ik door schade en schande geleerd van de suikerrijke producten af te blijven en dit GELEIDELIJK tot bijna nul terug te brengen. Ik kan u verzekeren dat u een mooie beloning wacht in de vorm van dagelijkse fitheid ! Mocht u toch naar zoet verlangen, probeer dan eens stevia: een zeer gezond alternatief.
  gr. Anthon

 4. Beste heer / mevrouw Van dalen,

  Er bestaan geen gezonde suikers, men kan hooguit spreken van de “iets minder ongezonde” suikers. Zoals al zo vaak is aangehaald zijn suikers mineraalverslinders met alle gevolgen van dien ! Veel mensen maken de fout door te denken dat honing doordat het een natuurproduct is en onbeperkt en zonder gezondheidsrisico’s kan worden geconsumeerd. Dit is echter een grote misvatting, honing valt in de categorie van “iets minder ongezond” het is gewoon suiker….voor en door de bijen gemaakt om te overwinteren.

  Groet,

  Jakob

 5. Christelle, het idee dat er zoiets bestaat als ”gezonde” suiker behoort tot een van de vele voedingsmythes. Ook kokosbloesemsuiker bestaat chemisch gesproken uit zo’n 90% pure suikers. Laat je dus niets wijs maken. Personen of instanties die iets anders beweren, laden de verdenking op zich commerciele belangen te hebben bij de verkoop van dit product.
  gr. Anthon

 6. Als mensen zin hebben of suchtig zijn naar zoet, is dat een signaal van de alvleesklier. Gewoon wat eten, alles behalve zoetigheden en koolhydraatrijke voeding natuurlijk, want door die suikerpieken die daarop volgen blijft t lichaam om zoet vragen. De cirkel doorbreken. Uiteindelijk wordt de alvleesklier stabiel en verdwijnt de sucht ook. Klinkt makkelijk is vaak moeilijk.

 7. Kimberley, het “zoetverhaal” zit toch iets ingewikkelder in elkaar dan je denkt. Het probleem speelt zich niet alleen af in de pancreas, maar voor een even groot gedeelte in de hersenen en dan met name in de daar functionerende signaalstofjes (neurotransmitters). Ik heb er ooit eens een paar regeltjes aan gewijd in mijn artikel “Light, gewogen en te licht bevonden” (op deze site). Vergeet niet dat insuline een zusje heeft die naar de schattige naam serotonine luistert. En die twee kunnen ons – als het om de “zoete hap” gaat aardig in de maling nemen !
  gr. Anthon

 8. Dag Anton,

  Hoe weet je zo zeker dat stevia heel gezond is?

  En wat met fruitsuikers? Een glas 100% fruitsap bevat naar het schijnt evenveel suiker dan cola… Welke invloed hebben de vele suikers in druiven bijvoorbeeld op kanker?

  Groetjes Ilke

 9. Ilke, absolute zekerheden worden in de voedingswetenschap niet verschaft, dus ook niet over stevia. Wat we wel over stevia weten is dat het de bloedsuikerspiegel niet negatief beinvloed, en dat is een belangrijk gegeven bij de nutritionele behandeling van kanker. En inderdaad fruit is een suikerrijk product, ook druiven. Het voordeel van fruit is echter dat er -mits biologisch verbouwd- vele kankerremmende substanties in zitten, zoals bijvoorbeeld salvestrolen – zie mijn artikel “Bitter in de mond”op deze site. Bij een aanvullende orthomoleculaire aanpak van het kankerprobleem is fruit derhalve een belangrijk onderdeel om de immuniteit te versterken. In mijn persoonlijke visie ligt daarbij echter meer de nadruk op de consumptie van grote hoeveelheden biologisch groente, bij voorkeur in de vorm van sappen.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.