Magnesium vermindert insulineresistentie

Als de lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline waardoor glucose onvoldoende kan worden omgezet in energie noemt men dit insulineresistentie. De alvleesklier reageert hierop door nog meer insuline te produceren, aangeduid met hyperinsulinemie. Dit werkt overgewicht in de hand en is ook in andere opzichten ongezond. Insulineresistentie kan leiden tot diabetes type 2. De belangrijkste oorzaak is te veel eten, vooral van toegevoegde suikers en andere koolhydraten. Uit enkele onderzoeken blijkt dat extra magnesium insulineresistentie kan verminderen.

In het eerste onderzoek onder mensen met insulineresistentie bij wie een magnesiumtekort was vastgesteld kregen de proefpersonen extra magnesium (2,5 gram magnesiumchloride per dag; dit bevat circa 300 mg magnesium) of placebotabletten, gedurende drie maanden. In de magnesiumgroep verminderde de insulineresistentie sterk. De HOMA-Ir index, die de mate van insulineresistentie aanduidt daalde van gemiddeld 4,6 naar gemiddeld 2,6 terwijl deze in de placebogroep ongewijzigd bleef.

Een tweede onderzoek, dit keer onder mensen met insulineresistentie met normale magnesiumgehaltes, liet extra magnesium ook een verbetering zien in de gevoeligheid voor insuline, zij het wat minder duidelijk als in het andere onderzoek. In de magnesiumgroep (325 mg magnesium als magnesiumaspartaat per dag) daalde het nuchtere bloedsuikergehalte met gemiddeld 7%.

Ook epidemiologisch onderzoek laat een verband zien tussen de magnesiuminname en de kans op diabetes. De conclusie van een meta-analyse over dit onderwerp luidt dat voor elke 100 mg magnesium per dag extra het risico op diabetes type 2 met 15% daalt.
Diabetes Metab. 2004 Jun;30(3):253-8.
Diabetes Obes Metab. 2010 Nov 1
Journal of Internal Medicine (doi: 10.1111/j.1365-2796.2007.01840.x

Delen.

Eén gedachte over “Magnesium vermindert insulineresistentie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.