Lycopeen tegen botontkalking

Eerder onderzoek toonde aan dat er een verband bestaat tussen het lycopeengehalte in het bloed van vrouwen van middelbare leeftijd en de mate van botontkalking. Nu werd een dubbelblind onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat tomatensap en bepaalde lycopeencapsules (Lycomato) een positieve invloed kunnen hebben op de botdichtheid.

Zestig vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar volgden eerst een maand een dieet dat bijna geen lycopeen bevatte; er mochten dus geen tomaten [producten]gegeten worden. Hierna werden de vrouwen in diverse groepen verdeeld. Een deel van hen kreeg dagelijks tomatensap te drinken dat minimaal 30mg lycopeen bevatte, een ander deel kreeg 2 x daags een capsule met 15mg lycopeen (tomatenconcentraat Lycomato) en een derde groep kreeg placebocapsules. Na een maand mat men diverse verbeteringen in de tomatensap en lycopeengroepen. De antioxidantcapaciteit was verbeterd en de oxidatieve stress verminderd. Ook registreerde men een daling van het NTx (N-telopeptiden van type 1 collageen). Dit NTx gehalte weerspiegelt de mate van botafbraak.

“Deze NTx daling kan het gevolg zijn van de verminderde oxidatieve stress door de extra lycopeen. Wij tonen voor het eerst aan dat extra lycopeen, hetzij door tomatensap, hetzij door tomatenextractcapsules, in doses van 30mg per dag het risico op osteoporose kan verkleinen.”

Osteoporos Int. 2007 Jan;18(1):109-15. Epub 2006 Aug 29.
Osteoporos Int. 2010 Jun 15.

Gerelateerd: Lycopeen
Lycopeen bij hersentumoren

Delen.

3 gedachten aan “Lycopeen tegen botontkalking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.