Kaneel bij diabetes

In 2003 verscheen een studie over kaneel dat destijds veel publiciteit kreeg. In doses vanaf 1 gram per dag had kaneel een opmerkelijk gunstig effect op het nuchtere bloedsuikergehalte (-18–29%), triglyceride (-23–30%), LDL cholesterol (-7–27%), en totaal cholesterol (-12–26%) van diabetespatiënten. Dit onderzoek was uitgevoerd in Pakistan. In de daaropvolgende jaren zijn er diverse soortgelijke onderzoeken uitgevoerd in Westerse landen met wisselende resultaten. Zo verlaagde in een Duits onderzoek kaneel wel het nuchtere bloedsuikergehalte met 10% maar het belangrijke HbA1c (geglyceerd hemoglobine), dat de mate van de verstoring van de suikerstofwisseling aangeeft, was niet veel lager. In een Nederlands onderzoek vond men helemaal geen ‘statistisch significante’ verschillen. In sommige van deze onderzoeken werd niet gewoon kaneel maar een extract ervan dat bepaalde stoffen uit kaneel bevat gebruikt. Het kan zijn dat dit extract minder effectief is of dat er andere redenen zijn dat het eerste onderzoek opmerkelijker resultaten had laten zien zoals verschillen in medicatie, dieet of erfelijke eigenschappen van de proefpersonen. Hoe het ook zij, diverse diabetesinstanties concludeerden dat er geen reden bestaat kaneel te adviseren bij diabetes. Deze conclusie zal men mogelijk weer bij moeten stellen want recentelijk zijn weer twee studies verschenen waarbij extra kaneel een duidelijk gunstige invloed liet zien.

In een Amerikaans onderzoek uit 2009 kregen 109 diabetici type 2 twee maal daags 500mg kaneel of placebo’s , naast de gebruikelijke behandeling. Het HbA1c daalde na 90 dagen met 0,83 in de kaneelgroep en met 0,37 in de placebogroep, hetgeen een groot verschil is.
Een Engels onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd kwam met soortgelijke cijfers. In dat onderzoek kregen de mensen met diabetes type 2 twee x daags 1 gram kaneel. Men mat niet alleen het geglyceerd hemoglobine maar ook de bloeddruk. Ook die cijfers waren beter in de kaneelgroep dan in de placebogroep: een daling van 2,5 mm bovendruk en 5mm onderdruk.

Uit diverse kleinschalige onderzoeken onder gezonde proefpersonen blijkt dat extra kaneel ook bij hen meteen een gunstige invloed heeft op de suikerstofwisseling. Na het eten van veel suiker stijgt zowel het bloedsuiker- als het insulinegehalte minder sterk als gelijktijdig kaneel wordt ingenomen.

Diabetes Care December 2003 vol. 26 no. 12
Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4.
The Journal of the American Board of Family Medicine 22 (5): 507-512 (2009)
Diabetic Medicine
Volume 27, Issue 10, pages 1159–1167, October 2010

Diabetes Obes Metab. 2007 Nov;9(6):895-901.

Delen.

Eén gedachte over “Kaneel bij diabetes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.