Vezelsupplement voor gewichtsbeheersing

Eén van de activiteiten van de EFSA, de Europese voedsel en veiligheidsautoriteit, is het beoordelen van gezondheidsclaims van voedingsproducten en bestanddelen en van voedingssupplementen. De eisen die gesteld worden aan de bewijzen die geleverd moeten worden om een gezondheidsclaim goedgekeurd te krijgen zijn bijzonder hoog. Men eist diverse dubbelblind onderzoeken met voldoende proefpersonen. Ook mag er geen enkele gevaar zijn dat aanbevelingen zouden kunnen leiden tot overmatig gebruik. Op 18 oktober heeft de EFSA een besluit genomen over een groot aantal ingediende claims. De meeste zijn, zoals gebruikelijk, afgewezen. Eén van de opmerkelijke goedkeuringen betrof het vezel glucomannan van de konjac plant. Het eerste supplement dat is goedgekeurd als hulpmiddel bij het afslanken.

Na lezing van het dossier blijkt inderdaad dat er veel bewijzen zijn dat Konjac Fibre, zoals het supplement dat gemaakt wordt van de wortels van een Japanse plant heet, mensen met overgewicht kan helpen enkele kilos extra af te vallen.
Een zestal gerandomiseerde, dubbelblind onderzoeken laten steeds extra gewichtsverlies zien. Zo bleek 1 gram Konjac vezel, ingenomen met een glas water voor iedere maaltijd, bij de obese (BMI>30) proefpersonen, die verder geen dieet volgden, na 8 weken 5,5 kg gewichtsverlies te veroorzaken t.o.v 1,5 kg gewichtsverlies bij de personen die placebocapsules met een glas water hadden ingenomen. In een ander onderzoek bij vrouwen met overgewicht (BMI 25-30) diende men een half uur tot een uur voor de twee hoofdmaaltijden 2 van deze vezelcapsules (of placebo’s) in te nemen. Deze vrouwen volgden een dieet van 1200kcal per dag. De groep die het vezelsupplement gekregen had viel gemiddeld 4,3 kg af t.o.v. 2,7 kg in de placebogroep. Nog vier soortgelijke onderzoeken lieten vergelijkbare cijfers zien.

Het is ook niet zo verwonderlijk dat deze zeer sterk wateropneembare vezel, glucomannan, de eetlust kan verminderen. De vezels houden het gedronken water vast in de maag waardoor je al snel een vol gevoel krijgt. Bovendien wordt het voedsel veel langzamer verteerd waardoor de bloedsuikerspiegel minder pieken en dalen laat zien. Ook kan het vezelsupplement een gunstige invloed hebben op de werking van de darmen. Sommige gunstige effecten van een vezelrijk dieet worden door dit vezel versterkt bewerkstelligd. Een rauwkostsalade maakt een maaltijd ook vezelrijk en heeft natuurlijk nog andere voordelen die dergelijke supplementen niet bezitten. Het levert belangrijke beschermende voedingsstoffen en is – op de juiste wijze klaargemaakt – een genot om te eten.

EFSA

Delen.

Eén gedachte over “Vezelsupplement voor gewichtsbeheersing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.