Vitamine D tegen spierzwakte door statines

Een tamelijk veel voorkomende bijwerking van statines (cholesterolverlagers) is spierpijn. Voor een deel wordt dit in de hand gewerkt doordat statines het co-enzym Q10 gehalte verlagen. Als men door suppletie het gehalte van deze voedingsstof weer aanvult kunnen de klachten verminderen. Het beperkte succes van extra CoQ10, als niet met de medicatie wordt gestopt, wijst erop dat statines ook op andere wijze spierafbraak in de hand kunnen werken. Omdat cholesterol ook nodig is voor de lichaamseigen aanmaak van vitamine D onder invloed van zonlicht en deze vitamine ook nodig is voor sterke spieren is er onderzoek verricht naar een mogelijke wisselwerking met statines.
Op welke wijze is niet helemaal duidelijk maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten verlagen statines het vitamine D gehalte niet maar lijken deze medicijnen het gehalte van de vitamine juist te verhogen. Toch blijkt extra vitamine D goed te kunnen helpen tegen spierpijn door statines. In het joods ziekenhuis van Cincinnati (VS) werd het vitamine D-gehalte van 621 mensen die statines kregen gemeten. 128 van hen hadden last van spierpijn. Zij hadden gemiddeld lagere vitamine D-gehaltes dan de andere statinegebruikers. Bij 82 van deze 128 patiënten werd een vitamine D tekort vastgesteld. Zij kregen 50000ie vitamine D per week. In 92% van de gevallen verdween hierdoor de spierpijn.
Transl Res. 2009 Jan;153(1):11-6.

 

Gerelateerd: Vitamine D en statines

Delen.

35 gedachten aan “Vitamine D tegen spierzwakte door statines”

 1. Ik ben 80 jaar oud heb het laatste jaar veel last van mijn spieren omdat ik fibtomyalgie heb. en onder behandeling gekomen bij een reumatoloog die heeft foto’s laten maken en vertelde dat ik atrose had in de bovenste nekwervels knieen en schouders. Stuurde mijn naar mensendiek ben ik 3x geweest met meer pijn erna, nu hoorde ik vandaag van haar dat ik zwakken spieren had en die moest aan sterken met oefeningen. Daar ben ik al zolang ik mijn kan herinneren bij fysiatherapeuten geweest en dat heeft niets geholpen, dus heb ik gaan zoeken.
  Is het waar dat vitamine B mijn kan helpen dat mijn spieren beter wordt.

  Met vriendelijke groeten
  Mevr. van Kooij

 2. Mevrouw van Kooij, in elk geval krijgt u van mij een dik compliment voor het feit dat u met uw respectabele leeftijd uitstekend met de computer overweg kunt. Aan uw “hoofdwerk” mankeert u duidelijk niets. Chapeau ! Spieratrofie/dystrofie is een bekend verschijnsel dat kan optreden als gevolg van o.a. spierziekten, degeneratie door ouderdom, infecties, stofwisselingsstoornissen, erfelijke factoren etc. etc. Ik raad u aan toch eens een bezoekje te brengen aan een orthomoleculair arts/therapeut [www.mbog.nl of http://www.soe.nl] om te zien hoe het met de antioxidantenwaarden in uw bloed gesteld is.
  Wat u intussen in elk geval zelf kunt doen is zo gezond mogelijk eten [kijkt u even op deze site in mijn artikel “Komt een man bij de dokter”] met als aanvulling:
  1 x daags een orthomoleculaire multivitamine [basissuppletie]
  3 x daags 1000 mg vitamine C [niet time-released] [basissuppletie]
  3 x daags 30 mg Coenzym Q10 [verhoogt energie in de spiercelfunctie]
  2 x daags 500 mg L-Carnitine [op een lege maag] [verhoogt energieopbrengst in de spiercel door verbetering van de vetzuurverbranding]
  2 x daags 200mcg selenium [helpt bij herstel van meerdere types atrofie en dystrofie]
  2 x daags 400 i.e. vitamine E [remt de degeneratie van de spiercel]
  Een orthomoleculair arts dient in uw geval ook de vitamine D waarde in uw bloedplasma te meten. Vaak wordt bij ouderen spierverslapping met pijnklachten waargenomen door een ernstig tekort aan vitamine D.
  Als u een goede orthomoleculaire multivitamine slikt behoeft u geen extra vitamine B in te nemen; die zit er al in. Blijft u intussen wel zoveel mogelijk uw spieren oefenen door gerichte beweging !
  Mag ik u nog vragen of u medicijnen slikt en zo ja, welke ?
  Met vriendelijke groeten:
  Anthon de Bont

 3. Ja ik gebruik Tyrac voor de schilklier, simavistine voor de cholosterol,bromesepan voor onrust 6mg 1 maal daags (heb zwaarder gehad) naproxen voor de pijn en Omeprazol voor maagzuur want ik hebben een dunne maagwand. En als de pijn niet zakt dan neem ik paracetamol. Dit zijn medicijnen die ik al jaren slikt.
  Ik neem ook een multi vitamine 1 per dag supradyn. Ja ik doter zelf maar wat want ik transpireer ook verschrikkelijk moet mijn gewoon verschonen want het kruipt gewoon mijn porieén uit over het hele lichaam. Ik heb ook fybromyalgie.
  Ik krijg alles gratis voor niks, maar ik wil nog een poosje meegaan.

  met vriendelijk groeten.
  Mevr.van Kooij

 4. Lieve mevrouw van Kooij, als u nog een poosje mee wilt gaan, dan moet er toch iets anders gebeuren ! Heeft uw behandelend arts wel voldoende met u besproken wat het gevolg is van het jarenlange gebruik van de door u genoemde medicijnen ??? Ik ga niet overal op in, maar noem slechts:
  a. Naproxen, veroorzaakt bij langdurig gebruik ERNSTIGE maag en darmbloedingen.
  b. Simvastatine is een cholesterolverlager die verantwoordelijk kan zijn voor stevige spierpijnen[ in een ernstig geval zelfs spierafbraak !], vermoeidheid en hartfalen.
  c. Omeprazol leidt uiteindelijk tot een ernstig vitamine B12-tekort dat zich uit in vermoeidheidsklachten en bloedarmoede.
  Enzovoorts, enzovoorts. Weet u wel zeker dat u fybromyalgie hebt en de door u genoemde klachten niet gewoon door uw huidige medicijngebruik worden veroorzaakt ? En die kunnen beslist niet door een tabletje Supradyn bestreden worden !
  Ik raad u daarom dringend aan op zeer KORTE termijn twee dingen te doen:
  1. Met uw voorschrijvend arts spreken over de zin van uw huidige medicatie en als gevolg daarvan [sterke] vermindering van uw medicijngebruik en
  2. Zo spoedig mogelijk een orthomoleculair arts te raadplegen voor aanvullende
  voedingsadviezen. Want ik vrees dat u ten gevolge van uw medicijngebruik aan vitaminen en mineralen aan ALLES te kort hebt !
  Als u dat doet is de kans groot dat u kunt uitzien naar wat extra gezonde jaren !
  Met vriendelijke groet:
  Anthon de Bont

 5. Mevrouw Kooij,

  Wat U zelf al aangaf . Fibromyalgie dat heb ik ook . Tenminste dat hebben ze mij wijs gemaakt. Achteraf weet ik dat ik gewoon een vitamine b12 tekort had heb. Ik injecteer mij nu al ruim 3 jaar , Beter worden doe ik niet meer omdat ik schade daardoor heb op gelopen. Maar de kwalitiet van het leven is wel verbeterd.
  Pillen helpen niet . Als ik U was liet ik mij eens prikken op de actieve b12 en foliumzuur. Dat gaat namelijk samen. Als floiumzuur ook aan de lage kant is dan nooit beginnen met foliumzuur tot de b 12 is verhoogt.
  Hopelijk heeft U hier wat aan. Ps vraag altijd om een uitdraai bij U arts . Dit is iets de b12 waar ze weinig van af weten . Maar ik weet dat het helpt en velen anderen weten dat ook.
  vriendelijke groet karin.

 6. Ik ben via zoeken naar een oplossing van mijn probleem op deze site gekomen. Ik ben 64 jaar en heb op 53e een herseninfarct gehad. Ik verkeerde door intensieve sport toentertijd in een zeer goede conditie. Op mijn 58e kreeg ik een tweede infarct in mijn hersenstam. Beide cva’s hebben er niet toe geleid, dat ik invalide ben gebleven. Ik ben nog gewoon, maar wel beperkt, zoals sneller vermoeid en geheugenproblemen.
  Echter, sinds 2000 gebruik ik statines, bloeverdunner en foliumzuur. Dat laatste wegens een te hoog homosyteine. Ook was mijn cholesterol aan de hoge kant (7.2). Ik heb overigens geen B12, geen onderzoek naar gedaan. Sinds het ontvangen van de medicijnen zijn mijn spieren ernstig aan het degeneren. De eerste 5 jaar kon ik nog hardlopen, later werd wandelen door de pijn steeds moeilijker. Recent heeft de huisarts in mijn bloedwaarde restanten van spierafbraak gevonden. Ik gebruikte als laatste lipitor wat eerst geen problemen leek te geven, en daarvoor had symvastatines. Ook gebruik gematigd, wanneer nodig omeprazol wegens maagklachten. Nu krijg ik fluvostatine voorgeschreven, maar ik heb er nu al geen vertrouwen meer in en zeker nu ik het bovenstaande heb gelezen. Wie het weet, mag het zeggen.

 7. Hans, je verhaal komt ons bekend voor. Statines zijn soms verantwoordelijk voor een bijzonder nare bijwerking: spierafbraak waarvan de meest ernstige vorm rabdomyolyse is. Bovendien kan een langdurig gebruik van omeprazol leiden tot een zeer laag B12 gehalte [zie mijn artikel op deze site “Eerst het zuur en dan het zoet”]. Ik raad je aan zo snel mogelijk een orthomoleculair arts te raadplegen -te vinden op http://www.mbog.nl Hij/zij zal met adequate aanvullende middelen in staat zijn je gezondheidstoestand te verbeteren.
  All the best !
  Anthon

 8. Bedankt Anthon,
  Ik zal je raad ter harte nemen en mij verder oriënteren in de aangewezen richting.
  groet Hans

 9. Ik ben 6o jaar en heb de afgelopen jaren diverse kleine beroertes gehad. Ook in de kleine hersenstam,laatste keer in mrt 2012 Ik heb hadin een zeer goede conditie. Op mijn 56e kreeg ik klachten, enorme vermoeidheidhoge bloeddruk kortademig, nog geen paarhonderdmeter kunnen lopen.Problemen met geheugen en spreken niet op woorden kunnen komen en niet kunnen denken.
  Ik was net een eigen praktijk begonnen in 2005, door deze problemen en ruim een jaar geleden door een aanrijding een whiplash opgelopen, afgelopen mrt een val met de fiets door een kleine beroerte ben ik weer terug bij af. Ik ben snel moe en geheugenproblemen en concentratie en drukte spelen mee dat nog sneller moe ben.
  Sinds oktober 2011 gebruik ik statines, bloeverdunner en medicijen voor hoge bloeddruk plastablet maagbeschermer diltiazem en voor mijn vaten vit d3 vit b12 en b12 met foliumzuur(op advies van orthomolucaire therapeut magnesium ). Ook was mijn cholesterol aan de hoge kant (7.7). Ik ben gestopt met de statines , kon niet meer normaal functioneren, kreeg stemmingswisselingen diarree pijn door heel mijn lichaam en moe zo extreem moe, slapeloosheid etc.
  Mijn conditie holde zienderogen achteruit.
  Recent heeft de huisarts in mijn bloedwaarde geprikt cholesterol nog aan de hoge kant 7.7, omdat ik aangaf dat ik niet tegen deze statines kan en ik hier ook niet mee door wil gaan probeer ik het door voeding wat ik altijd al deed gezond eten zonder toevoegingen en goede vetten geen suiker en ik ben al zoutlooos.
  Oktober weer prikken.
  Heb nu zelf een schema gemaakt, fiets iedere dag op de home trainer 7.5 km (worden er langzaam aan meer)wandel een uur en probeer zo ontspannen mogelijk mijn dagelijkse werkzaamheden te doen. Voel mij nu een stuk ontspannener en heb geen drukke afspraken die mij in de war brengen. Het is een uitdaging om er wat van te maken. Ben niet depresief wel geweest, na mijn val en laatste beroerte is het net als of er een knop omgedraaid is en ik het leven anders benader bekijk. Alleen het geheugen, dit kan ook door het dichtslibben van de kleine vaatjes komen n.l ook microvasculaire ischemi angina pectoris.

 10. Martineke, zo te zien heb je een behoorlijk dossier ! Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze om te stoppen met statines, maar het is wel goed dat je dit met je huisarts hebt besproken. Overigens zijn er minstens twee orthomoleculaire middelen die cholestrolverlagend zijn: 1. Rode Gistrijstcapsules en 2. Vitamine B3, beide goed werkzaam. Met voeding alleen kan men inderdaad veel bereiken, maar niet altijd, vooral niet als zo’n verhaal een familiair trekje heeft. Ben blij te vernemen dat het beter met je gaat, maar zou je toch willen aanbevelen [opnieuw] een consult aan te vragen bij een orthomoleculair arts voor een volledige check-up.
  Iemand die haar sporen op het gebied van orthomoleculaire cardiologie verdiend heeft is Dr. Lydia Boeken van de Amsterdamkliniek in Abcoude-www.amsterdamkliniek.nl of Dr. Peter van der Schaar in Leemde [Nbr] Hij heeft ervaring in hartchirurgie en is daarnaast orthomoleculair arts. Verdere informatie over de rol van cholesterol kun je in mijn artikel op deze site lezen getiteld “About Good and Bad Guys”. Mijn advies is niet zelf te dokteren, maar adequate medische ortho-hulp te zoeken. All the best !
  Anthon

 11. Wat betreft vitamine B3: Alleen de nicotinezuur en de inositol hexanicotinate vorm verlagen het cholesterolgehalte in hoge doseringen. Nicotinezuur – ook bekend als niacine- is niet zonder bijwerkingen en niet geschikt om zonder controle op leverfuncties in hoge doseringen te gebruiken.
  In eerste instantie zijn als alternatief of aanvulling knoflook(extract) en ook Sytrinol zeker het proberen waard. Afhankelijk van de soort en de aard van de bloedverdunners mag je mogelijk geen hoge doses knoflook.
  Een ander supplement dat diverse klachten kan helpen verminderen is carnitine.
  Aan te raden is dit met de cardioloog te besprken of een goede (alternatieve) behandelaar met een goede opleiding, die ook bepaalde tests kan laten uitvoeren.

 12. Een tijdje geleden zakte ik steeds door mijn knieen. Ben naar de huisarts geweest
  die mij doorstuurde naar het ziekenhuis voor foto’s van mijn rug en heupen. Er was niets te zien. Een paar maanden geleden heb ik een botonderzoek gehad. Dit gebeurde preventief omdat ik boven de 60 jaar ben. Ik kreeg de uitslag van dat onderzoek en daaruit blijkt dat ik lichtere botten heb. Ik kreeg het advies via de voeding meer vitamine D te nemen. Dat doe ik eigenlijk al. Alleen ga ik niet elke dag naar buiten. Die spierzwakte heb ik niet constant. Maar onverwacht zak ik weer door mijn knieen. Dus wandelen of fietsen is ook geen oplossing. Ik heb vandaag vitamine D gekocht. Zou dat een oplossing zijn? Ik gebruik ook Atorvastine (en Q10 omdat ik al heel veel statines heb geprobeerd) Metformine en helaas al jaren Omeprazol. Komt het nog goed met mij (grapje)

 13. Naast vitamine D en co Q10 zou ik zeker ook magnesiumtabletten gaan slikken (belangrijk oa vanwege de medicatie) en een eiwitrijk dieet proberen te volgen. De medicatie (omeprazol) kan ook een vitamine B12 tekort veroorzaken. Het is verstandig de huisarts hierop te laten prikken.
  Overigens is vitamine D in de voeding bijna alleen in vette vis (haring, makreel zalm).
  Verder is lichaamsbeweging erg belangrijk. Een fysiotherapeut kan u hierbij adviseren.

  Dan komt het weer helemaal goed!

 14. Als Ik dit zo lees is het toch treurig dat mensen niet de juiste begeleiding krijgen bij medicijn gebruik en zich naar hier moeten wenden om duidelijkheid te krijgen wat er vaak mis is met hun medicatie.Ik zelf na een hartinfarct een zak vol medicijnen mee naaar huis en slikken maar,zonder enige begeleing over het hoe en waarom.Na elf jaar na veel problemen met o.a. de Statines op eigen initiatief met de meeste medicijnen gestopt.De statines kunnen heel veel leed veroorzaken.Mijn laatste Cholestorol waarde 5.8. Nou en? Mijn ontbijt bestaaat o.a. uit,Magnesium,Ginko biloba,Vit.D3,C 10 en Vit.B/C Complex.Sinds kort Alkalife om mijn lichaam te ontzuren.Verzuring van het lichaam onstaat door ouderdom,alcohol stress,maar vooral door medicijnen.Verzuring welke een hele slechte invloed heeft op de werking van ons lichaam en mineralen.Mijn doel is terug naar de fabrieks instellingen.Ik voel me nu veel beter.Alleen mijn benen nog.Spierafbraak door de statines

 15. Gera, het is inderdaad jammer dat de huidige universitair-medische opleiding niet voorziet in goede informatie met betrekking tot voeding en medicijngebruik. Ik heb daar over geschreven op deze site in “Komt een man bij de dokter”en “Ali Baba en de Veertig Rovers”. Hier en daar zie je bij huisartsen en medisch specialisten wel een accentverschuiving, maar de grote doorbraak op dat gebied moet echt nog komen. Overigens kan ik je aanraden eens met dr. Lydia Boeken in Abcoude in contact te treden. Zij is hoofd van de Amsterdam Kliniek [www.amsterdamkliniek.nl] en gespecialiseerd in orthomoleculaire cardiologie. Een echte vakvrouw die je van uitstekende adviezen kan voorzien om de schade die statines hebben aangericht zoveel mogelijk te repareren. Het beste met je gezondheid !
  gr. Anthon

 16. Hallo Anthon.Bedankt voor het advies.Morgen gelijk info plegen.Met vr.gr. GCM

 17. Vorig jaar tijdens de vierdaagse van Nijmegen moest ik opgeven omdat ik last kreeg van mijn scheenbenen na, na 3 maanden rust ben ik weer gaan wandelen en kreeg ik weer last. Ik ben toen gaan zoeken naar een oplossing,uiteindelijk kwam ik terecht bij de statines(crestor 5mg) die ik al een paar jaar slik na een bypass operatie. Ik had ook het idee wat warrig te worden, vermoeid en kortademig.
  Toen ik de cardioloog belde om te vragen of er een alternatief was werd mij gezegd ,u wordt na 16.00 uur teruggebeld ,vervolgens nooit meer iets gehoord.dus zelf maar besloten te stoppen met de crestor en bij mijn volgende afspraak maar eens overleggen met de arts. Ik ben wel visoliecapsulles gaan slikken en een q10 capsule.
  Verder slik ik ook methotrexaat 15 mg ivm psoriasis en foliumzuur

 18. Mark, het lijkt mij GEEN goed idee om op eigen initiatief te stoppen met Crestor. Je besluit om visoliecapsules,Q10 en foliumzuur juich ik zeker toe. Maar nog verstandiger is het een arts te raadplegen die zijn/haar sporen heeft verdiend in de orthomoleculaire cardiologie. Ook al zijn je maatregelen lofwaardig, uit ervaring weet ik dat ze NIET afdoende zijn. Dr. Lydia Boeken van de Amsterdam Kliniek zal je zeker verder kunnen helpen. Kijk daarom even op http://www.amsterdamkliniek.nl en bespreek met haar eens wat er aan je situatie kan worden gedaan. All the best !
  Anthon

 19. Hallo, ik ben een man van 36 jaar en slik vanaf mijn 19e cholesterol verlagende medicijnen. Vader is op 39 jarige leeftijd gestorven aan een hartinfarct wat voor mij de voornaamste reden was om op relatief jonge leeftijd te laten prikken op cholesterol.

  Na 7 jaar geleden een bloedtest te hebben ondergaan via Stoeh ben ik erachter gekomen dat het Familiaire Hypercholesterolemie is. Bloedtest 2006: TRG= 1.21 TC= 5.78 HDL= 1.46 LDL= 3.77 VLD= 0.55 TC/HDL= 4.0

  Op dat moment slikte ik 20mg Zocor wat met regelmaat ernstige spierpijn veroorzaakte. Met name na intensief gesport te hebben was het ondraaglijk. Stoeh verwees me door naar Dr Veldhuyzen van lipidenpolikliniek Amphia in Breda. Medicatie Zocor is na constatering van een te hoog CK gehalte gelijk stop gezet. 2 maanden later (aug 2006) schreef Dr Veldhuyzen me een nieuw medicijn voor: Inegy 10/20 mg.

  Tot vorige week slikte ik dit medicijn iedere dag. Reden dat ik gestopt ben zijn wederom de lichamelijk klachten die als maar erger worden. Wakker worden met onderrugpijn, vermoeidheid, futloos en slapheid in armen en benen. Vooral de spierklachten in armen en benen zijn voor mij niet te verklaren. Ik ben nu bijna een week gestopt maar de klachten worden er niet minder om. De huisarts heeft me een maandelijkse vitamine D shot voorgeschreven en adviseerde me voorlopig geen medicatie te slikken tot dat de klachten over zijn. Ik heb hem de vraag gesteld of Q10 een goede aanvulling is om de klachten te verminderen. Hij gaf aan dat dit absoluut niet nodig is en de vit D shot voldoende moet zijn. Ik weet me nu even geen raad en vraag me af hoe lang het gaat duren tot het herstel in gaat zetten.

  Ik heb me voorgenomen nogmaals contact op te nemen met Stoeh en advies te vragen. Daarnaast wil ik tegen doktersadvies in gaan starten met Q10 en misschien aanvullen met overige vitaminen. Wat bevelen jullie in dit geval aan en welke dosering? Inegy bestaat uit 10mg ezetimibe en 20 mg simvastatine. Wat simvastatine voor bijwerkingen heeft is me wel duidelijk maar wat doet ezetimibe met ons lichaam? Ik hoop dat jullie me wegwijs kunnen maken. Dank alvast!

 20. Ed, over de rol van cholesterol kun je het e.e.a. lezen in mijn artikel “About Good and Bad Guys”.
  Wat ezetimibe betreft; daarover schrijft prof. Ivan Wolffers in zijn boek “Medicijnen” het volgende: “Regelmatig ziet men maag en darmklachten. Ook leverproblemen worden gezien en verontrustend is dat bij combinatie met een van de statines er meer signalen zijn van leverproblemen dan alleen bij ezetimibe of een statine. Men zal de komende tijd dus goed moeten volgen of dit wel een veilige combinatie is, temeer omdat het de bedoeling is dat men beide middelen samen slikt. Niet gebruiken bij matige of ernstige leverstoornissen of een onverklaarbare stijging van de leverwaarden in het bloed”. Ik raad je aan eens contact op te nemen met dr. Lydia Boeken van de Amsterdam Kliniek in Abcoude [www.amsterdamkliniek.nl] Zij is orthomoleculair cardiologe en leerling van dr. Peter van der Schaar- hartchirurg. Zij zal je zeker van goede adviezen kunnen voorzien, die je zullen helpen om beter met je situatie om te gaan. All the best !
  Anthon

 21. Hallo, ik ben 54 jaar (v) en heb een totaal cholesterolgehalte van boven de 7.
  (HDL=2,02 LDL=5,2, triglyceriden: heel laag, cholesterol ratio is goed, 3,5).
  Ik gebruik nu sinds kort fluvastatine 20 mg, gaat redelijk. Af en toe beetje spierpijn/hoofdpijn. (Was eerst begonnen met simvastatine 40 mg maar dat gaf dermate veel bijwerkingen dat ik daarmee moest stoppen).
  Nu las ik dat je extra vitamine D en Q10 kunt gebruiken bij statines. Ik slik al jaren 400ie vitamine D3. Heb pas mijn bloedwaarde laten meten en tot mijn verbazing was het vitamine D gehalte nog maar 58.
  Mijn vragen zijn de volgende: kan ik overgaan op caspules van 1000IE/ dag? Is er dan gevaar dat ik teveel binnen krijg? (Ik weeg maar 53 kilo).
  (Q10 is geen optie, ik kreeg last van hoofdpijn en duizelingen).
  Alvast bedankt voor uw antwoord!

 22. Astrid, allereerst zou ik je willen aanraden mijn artikel “About Good and Bad Guys”eens te lezen. De informatie daar gegeven werpt wellicht wat extra licht op de cholesterolkwestie in het algemeen. Verder is het goed om te streven naar een vitamine D3 bloedwaarde van 80 nmol/l. Dat kan worden bereikt door in elk geval minimaal 2000 i.e. D3 te slikken. Ik zou het in jouw geval zelfs verhogen naar 4000 i.e. per dag. Dat is volkomen veilig. Ga, nu de zon is gaan schijnen ook een kwartiertje per dag met zo min mogelijk aan en zonder zonnebrandcreme op je balkonnetje of in je tuin. Toch zou ik je willen aanbevelen Q10 te gebruiken omdat statines JUIST die voedingssubstantie wegroven, en die is van cruciaal belang om problemen te voorkomen. Misschien zijn de duizelingen en hoofdpijn toch aan iets anders te wijten, dus probeer het nog eens. 2 x daags 100 mg is dan het beste.
  gr. Anthon

 23. Bedankt Anthon voor je snelle reactie, ik zal het artikel zeker gaan lezen en je tips opvolgen.
  De Q10 heb ik nog in huis, dat wil ik over een tijdje zeker weer proberen. Eerst even kijken hoe het de komende maand met de fluvastatine gaat, zodat ik weet welk middel verantwoordelijk is voor de hoofdpijn.

 24. Beste Anton, graag wat advies. Mijn bd,cholesterol en suiker zijn verhoogd. Ben inmiddels 13 kg afgevallen, zonder effect. Gebruik nifedipine 30mgr, metformine 500 mg . Had ook nog losinopril 5mgr. Daarmee gestopt iom huisartsivm ernstige duizeligheid . Ben al weer3 maanden aan het tobben met erge duizelingenen ga daarop reactief hyperventileren. Moet ook aan de simvastatine, maar stel dat nog even uit omdat duizeligheid ook een bijwerking kan zijn. Ik wil eerst graag uitvinden welke bijwerking van welk middel is. Ben vandaag q10, multivitamines en magnesium wezen inslaan als ondersteuning. Heb jij nog goede adviezen tegen de duizeligheid, want het beperkt me zeer en ik kan zo niet werken?

 25. Jose, nifedipine en vooral lisinopril staan er om bekend dat zij als bijwerking duizeligheid veroorzaken. Mijnsinziens zit er dan ook maar één ding op en dat is met de voorschrijver – je huisarts of medisch specialist- overleggen of het gebruik van deze medicijnen kan worden gestopt ofwel de dosering verminderd. Een andere mogelijkheid is een consult bij een orthomoleculair arts die gespecialiseerd is in cardiologie. Hiervoor kun je eventueel terecht bij dr. Lydia Boeken van de Amsterdamkliniek in Abcoude -www.amsterdamkliniek.nl Want er bestaan voor je gezondheidsproblemen ook alternatieve behandelingen die minder of helemaal geen bijwerkingen hebben. All the best !
  Anthon

 26. Ik gebruik geen statines maar heb verhoogde CK waardes in het bloed, heb geen cardiale voorgeschiedenis, cholesterol gehalte in het bloed is in orde, Vit D 82 (slik nu sinds een week extra vit D3). Internist gaat verder zoeken maar ik twijfel of zij wel een oplossing gaat vinden. Klachten zijn lood-gevoel in de spieren met nu en dan lichte kramp of spierpijn gevoel wat weer wegtrekt zonder dat daar inspanning aan vooraf is gegaan. Oja: ik ben 48, en was tot een jaar terug redelijk gezond, wandelde 15-20 km zonder problemen.. Misschien zit ik totaal fout te zoeken maar dit artikel viel me op bij het googlen 😉

 27. Monica, een verhoogd creatinekinasegehalte (CK) in het bloed kan betekenen dat er schade is aan de hartspier of andere spieren. Het kan ook duiden op een te zware belasting van de skeletspieren door bijv. (te) hard trainen (marathon/vierdaagse etc.)
  Ik adviseer je de uitslag van de internist rustig af te wachten om te zien wat er verder gedaan kan worden. Als alle mogelijke oorzaken van je probleem door de dokter zijn afgevinkt en er geen duidelijkheid is bereikt, kun je eventueel een orthomoleculair arts raadplegen die door middel van tests nagaat of er wellicht sprake is van een (ernstig) nutriententekort. Op de site http://www.mbog.nl kun je iemand in de buurt van je woonplaats vinden. All the best !
  gr. Anthon

 28. Ben vandaag even geschrokken van mijn bloeduitslag: slechte cholesterol 6.3 de andere 7.3…suiker 6.1…gewicht…wist ik..te veel
  Gebruik candesartan 8mg 1 x per dag
  En ben sinds een paar maanden gestopt met de Hydrochloortiazides…van de laatste kreeg ik zo’n spier-gewrichtspijn…met dat stoppen ging het goed. .ik plastte er niet meer/minder door.
  Nu zou ik dus aan de verlagers vd cholesterol moeten. …dat wil ik dus echt niet!
  Ik gebruik sinds kort..1 week LTO3 vanwege mijn depressie ..ik las dat je van Statines depressies kunt krijgen. ..dat heb ik al…te erg…en nog meerdere aandoeningen w.o spierpijnen. ..nou. .Daar zit ik ook niet op te wachten.
  Ik gebruik van Lamberts Vit D3 2000, een actieve B12 en Visoliecapsules…en coënzym Q10 allemaal tegen depressie…het begint langzaam te werken….
  Als ik dan een Statine ga gebruiken….swiped die gelijk mijn Q10 weg…en dan krijgen mijn spieren/gewrichten weer een optater…is er meer grond om een diabeet te worden….van de regen in de drup dus..ik word er bang en onrustig van.
  Ik weet niet of ik het kan betalen maar ik zou graag naar die kliniek in A’dam willen gaan.

 29. Saskia, vervelend voor je dat je in de knoop zit met je gezondheid. Overigens doet 2 x daags 100 mg Q10 best het een en ander om de bijwerkingen van statines binnen de perken te houden. Dat geldt ook voor vitamine D3. Of je wel of niet aan de statines moet is overigens een keuze van persoonlijke aard. Je zou ook eens naar Rode Gistrijst kunnen kijken- zie alle informatie daarover op deze site. Voor je klachten hoef je niet perse naar een kliniek in Amsterdam. Je kunt ook even op http://www.mbog.nl kijken of er een orthomoleculair arts bij jou in de buurt zit. Heb je iemand gevonden, bel hem/haar even op, bespreek je problemen en vraag naar zijn/haar ervaring met de behandeling van jouw specifieke klachten. Voelt dat goed, maak een afspraak voor een consult. Ik ben er zeker van dat een orthomoleculair arts nog andere wegen weet om je cholesterol te verlagen…….All the best en hartelijke groeten:
  Anthon

 30. Fijn om al deze tips, adviezen en goed raad te lezen. Ik leer er veel van. Een ding mis ik toch écht, bv. in het advies voor Saskia: zij zou (als ze dat al niet doet) een uur per dag moeten wandelen, en ook wat aan haar gewicht proberen te doen. Daar verlaag je bijna alle gevallen je cholesterol mee (en dus hart en vaatziekte) , en ook de kans om diabetes mellitus te ontwikkelen.

 31. mijn man heeft spierzwakte kan 1 been niet optillen zonder steun.
  hij slikt 3 x metformine 500
  1x zocor 20mg
  2x gliclazide 80 mg
  fenprocoumon volgens schema
  1x perindopril 8mg
  2x esomeprazol 40mg

  Kan het zijn de hij de spierzwakte heeft door bovenstaande tapletten
  Wat moet hij voor aanvulling aan vitaminen slikken

  heel veel dank LISA

 32. Ja, dat zou kunnen maar de verminderde spierkracht kan ook, en dit zal zeker voor een deel het geval zijn, door de aandoeningen waarvoor deze medicatie gegeven wordt zijn veroorzaakt.
  Vitamine D, magnesium, co-enzym Q10 en carnitine zijn enkele van de voedingsstoffen die voor uw man van nut zouden kunnen zijn.
  Het best bent u uiteraard in handen van een arts die ook met dieet en voedingssupplementen werkt, zoals een (ortho)moleculair arts of natuurdietist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.