Vitamine C verbetert humeur ziekenhuispatiënten

Vitamine C heeft zeer veel functies in het lichaam. Wat betreft het psychisch functioneren speelt het een rol in de vorming van neurotransmitters. Het is nodig voor de vorming van tyrosine uit het aminozuur fenylalanine. Tyrosine is weer een voorloper van de neurotransmitters dopamine en norepinefrine. Van oudsher is ook bekend dat scheurbuik – een extreem vitamine C tekort – gepaard gaat met ernstige psychische klachten. Ook vitamine D speelt een rol in het hersenmetabolisme en bij depressieve mensen treft men gemiddeld lagere vitamine D gehaltes aan. Het is echter onduidelijk of dit een gevolg dan wel een oorzaak is van depressieve klachten. Nu blijkt uit dubbelblind onderzoek onder ziekenhuispatiënten dat extra vitamine C het humeur snel kan verbeteren terwijl vitamine D op korte termijn dat effect niet heeft.

In het joods ziekenhuis van Montreal werden patiënten na opname in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg twee maal daags 500 mg vitamine C en de andere groep twee maal daags 1000 ie vitamine D. Bij opname en na 7 a 10 dagen ondergingen de mensen een test die de ernst van eventuele depressieve gevoelens bepaalden. In de vitamine C groep mat men een verbetering van het humeur met gemiddeld 34% terwijl in de vitamine D groep geen verandering was opgetreden.

” Eerder onderzoek, zowel in ons ziekenhuis als elders , liet zien dat de meerderheid van de plotseling opgenomen patiënten lage gehaltes van vitamines C en D in hun bloed hebben en ongeveer 1 op de 5 mensen die acuut worden opgenomen hebben vitamine C gehaltes die duiden op scheurbuik. Patiënten krijgen echter zelden vitaminetabletten. Subklinische tekorten aan vitamines C en D staan in verband met psychische klachten. Daarom voerden we dit onderzoek uit. Het feit dat van vitamine D geen werking werd geconstateerd bewijst dat de gevonden effectiviteit van vitamine C geen placebo-effect is. De behandeling is veilig, eenvoudig en goedkoop en kan belangrijke praktische klinische gevolgen hebben”

Aldus dr. Hoffer, professor interne geneeskunde en endocrinologie.

Nutrition. 2010 Aug 4

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.