Omega-3 helpt slechts deel hartpatiënten?

Onlangs zijn de resultaten bekend gemaakt van een Nederlands onderzoek onder hartpatiënten met margarines waaraan al dan niet omega-3 vetzuren waren toegevoegd. De resultaten waren teleurstellend. Lage doses EPA en DHA – de vetzuren uit vis – blijken bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad geen bescherming te bieden tegen een nieuwe hartaanval of beroerte. Alleen de hartpatiënten die tevens aan diabetes leden hadden duidelijk baat bij de extra visolie: in deze subgroep was het aantal dodelijke cardiovasculaire gebeurtenissen circa 50% lager. Verder leken vrouwelijke patiënten door het plantaardige omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur minder risico op nieuwe hartklachten te hebben gelopen. Bij de overige hartpatiënten kon men geen verschil in uitkomst bespeuren.

In het door Daan Kromhout van de Wageningen universiteit geleidde onderzoek werden de proefpersonen, allemaal hartpatiënten tussen de 60 en 80 jaar, willekeurig over vier groepen verdeeld. Elke groep kreeg een identiek smakende margarine van verschillende samenstelling, ontwikkeld door Unilever. Een groep kreeg een margarine met alleen de omega-3 visvetzuren EPA (226mg) en DHA (150mg), een andere groep kreeg margarine met alleen het plantaardige omega-3 vetzuur ALA (1900mg), de derde groep kreeg een combinatie van EPA, DHA en ALA terwijl de margarine van de controle groep helemaal geen omega-3 vetzuren bevatte maar meer oliezuur (olijfolie).
Hoogleraar Kromhout had gedacht dat de bescheiden hoeveelheid EPA en DHA voldoende zou moeten zijn om de kans op een hartaanval e.d. te verminderen. Uit epidemiologisch onderzoek zoals de Zutphen trial was gebleken dat een bescheiden hoeveelheid vis al veel bescherming biedt. Vis bevat echter ook andere beschermende voedingsstoffen zoals vitamine D en taurine die deze margarines niet bevatten.
Volgens Kromhout is de reden van het tegenvallende resultaat de medicatie die de patiënten kregen. Bijna alle mensen slikten een bloeddrukverlager, een bloedverdunner en een statine. Omega-3 vetzuren voegen dan voor hart en bloedvaten niet veel meer toe. Het is echter onzeker of dit de juiste conclusie is. In het bekendste vergelijkbare onderzoek uit het verleden – de Italiaanse Gissi-Prevenzione trial – kregen de patiënten visoliecapsules met ongeveer een drie keer hogere dosering EPA en DHA. In dat onderzoek bleek dit wel aanmerkelijke bescherming te bieden. Het is wel zo dat in die onderzoeksgroep het medicijngebruik lager lag dan bij dit Nederlandse onderzoek.
Volgens commentaar van hoogleraren van Harvard en de Universiteit van Californie zou een hogere dosering, vooral vlak na het eerste hartaanval, meer bescherming kunnen bieden.
N Engl J Med, 29 augustus 2010
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_102734.html

Delen.

Eén gedachte over “Omega-3 helpt slechts deel hartpatiënten?”

  1. Kromhout onderzocht omega 3/6 bij gebruikers van statines en bloedverdunners. De resultaten vielen tegen, echter Q10 en de werking van cholesterolverlagers zijn bij deze zaken niet onderzocht. Zie in dit verband publicaties Angora Health- dr Chris Steele en dr Malcolm Kendrick.
    ( Bij meer Q10 en meer Omega3/6 zullen resultaten beter zijn, en de werking ervan wordt extra gestimuleerd bij extra inname van Ginko Biloba / is mijn persoonlijke bevinding )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.