Alternatieve behandelingen sparen niet alleen levens maar ook geld

In Australië heeft een economisch onderzoeksinstituut een grondige studie uitgevoerd naar de kosten en de directe besparingen van vier alternatieve behandelingen. Men onderzocht of de kosten van st janskruid tegen depressiviteit, acupunctuur tegen lage rugpijn, omega-3 vetzuren bij hartpatiënten, een kruidenpreparaat bij artrose, en omega-3 vetzuren bij reumatoïde artritis hoger of lager zijn dan de besparingen aan medische kosten die deze alternatieve behandelingen opleveren. Ook werd gekeken naar de kosten per gewonnen gezond levensjaar van een behandeling. Het bleek dat drie van deze vier behandelingen kosteneffectief zijn, zelfs als alleen naar de directe besparingen gekeken werd en niet naar de economische voordelen van betere arbeidsproductiviteit. We hebben enkele opvallende bevindingen van dit uitgebreide rapport op een rijtje gezet.

St janskruid is aanmerkelijk goedkoper dan het gemiddelde antidepressivum en kent minder bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen terwijl de effectiviteit vergelijkbaar is. Voor Australië (21 miljoen inwoners) berekende men een winst van 50 miljoen $ per jaar en 50 gewonnen gezonde levensjaren als st janskruid het eerste keus medicijn tegen depressiviteit zou worden.

Acupunctuur bij lage rugpijn achtte men niet kosteneffectief als alternatief voor de standaardbehandeling omdat het gunstige effect van acupunctuur maar kort standhoudt maar wel kosteneffectief als aanvullende behandeling. De patiënten hebben dan minder medicatie nodig en leiden ook minder aan depressiviteit. Depressieve klachten komen namelijk veel voor bij mensen met chronische pijnen.

Omega-3 vetzuren (visolie) bij mensen die al eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad is bijzonder kosteneffectief: De gemiddelde kosten van dagelijkse doses visoliecapsules (900mg EPA+DHA) was $112,- per jaar. Hier werden nog wat aanvullende kosten bijgevoegd zodat het totale bedrag voor deze aanvullende behandeling op $128 per jaar uitkomt. Dit zou, als alle hartpatiënten in Australië deze behandeling krijgen ongeveer $2000,- kosten voor elk gewonnen gezond levensjaar hetgeen voor een medische behandeling relatief goedkoop is.

Als in Australië het preparaat Phytodolor dat drie ontstekingsremmende kruiden bevat, zou worden voorgeschreven bij artrose i.p.v. diclofenac dan zou dit een besparing van $178 miljoen opleveren. Volgens onderzoeken is dit kruidenpreparaat even effectief en heeft minder bijwerkingen dan de ontstekingsremmende medicatie.

De onderzochte behandeling die niet kosteneffectief werd bevonden was de aanvullende behandeling van reumatoïde artritis met omega-3 vetzuren. De voordelen van de behandeling die men kon kwantificeren waren minder maagbloedingen vanwege een geringere behoefte aan ontstekingsremmende medicijnen en minder sterfte aan hart- en vaatziektes. De kosten van de extra visolie – een hogere doses dan bij de hartpatiënten waardoor de kosten op zo’n $400,- per jaar uitkwamen- en het geringe aantal uitgespaarde levens maakte deze behandeling niet kosteneffectief.

Eigenlijk zouden dus drie van deze vier behandelingen moeten worden vergoed door de nationale gezondheidszorg in Australië en in Nederland in het basispakket van de ziektekostenverzekering moeten zitten.

Cost effectiveness of complementary medicines, Access economics, 2010 (pdf)

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.