Groene thee als vetverbrander

Als het lichaam niet alleen glucose maar ook vet als energiebron gebruikt heeft dit gunstige effecten op de stofwisseling. Niet alleen kan dit bijdragen aan gewichtsbeheersing maar het draagt tevens bij aan een gelijkmatiger bloedsuikerspiegel, een geringere behoefte aan insuline en vergroot de insulinegevoeligheid. Dit biedt bescherming tegen metabool syndroom en diabetes. Van zowel koffie als thee is bekend dat het de oxidatie van vetten kan bevorderen. Als in plaats van koffie thee gedronken wordt hoeft er per saldo nauwelijks effect te zijn. Daarom komen onderzoeken naar de effecten van het drinken van groene thee op het gewicht en op de suikerstofwisseling niet altijd met dezelfde uitkomsten. We hebben enkele recente onderzoeken op een rijtje gezet om meer duidelijkheid te krijgen over de invloed van groene thee op het energiemetabolisme.

Aan de universiteit van Birmingham deed men twee onderzoeken met gezonde vrijwilligers. Men kreeg in de 24 uur voor elke proef bij elke maaltijd een hooggedoseerde groene thee-extract capsule (of placebo) met in totaal 340 mg polyfenolen, waarvan 135mg epigallo catechinegallate. De capsules bevatten geen caffeïne. Op twee verschillende dagen moesten de proefpersonen een half uur fietsen op een hometrainer op 60% van VO2max. Tijdens de eerste proef werd geregeld bloed afgenomen en na de tweede proef deed men een glucosetoleratietest.

open rondjes= groene thee-extract; dichte rondjes=placebo


Hierboven zie je de resultaten van de eerste proef. Het bloedsuikergehalte en vooral het insulinegehalte was lager tijdens het fietsen na inname van de groene theecapsules en het gehalte vetzuren in het plasma dat voor energie werd gebruikt was hoger, 17% om precies te zijn.

PLA=placebogroep; GTE=groene thee-extract groep

Uit de resultaten van de glucosetolerantietest is het gunstige effect op de suikerstofwisseling waarneembaar. Een lagere bloedsuikerspiegel met een geringere insulinebehoefte en een verbeterde gevoeligheid voor insuline.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 3, 778-784, March 2008

Aan de universiteit van Oklahoma voerde men een acht weken durend klinisch onderzoek uit op mensen met ernstig overgewicht en metabool syndroom. De 35 patiënten werden in drie groepen verdeeld. De ene groep dronk 4 kopjes groene thee per dag. De tweede groep kreeg groene theecapsules met dezelfde hoeveelheid actieve stoffen als in de thee van 4 kopjes en de derde groep was de placebogroep.
In zowel de groene theegroep als de groene thee-capsule groep was men 2,5 kg meer afgevallen dan in de placebogroep. Ook had men een aantal risicofactoren zoals cholesterolgehaltes en oxidatieve stressgehaltes gemeten. Deze resultaten waren ook beter in de twee groene thee groepen waarbij opviel dat bij deze metingen de mensen die de thee gedronken hadden betere cijfers lieten zien dan de mensen die de capsules hadden moeten slikken.
Journal of the American College of Nutrition, Vol. 29, No. 1, 31-40 (2010)

Delen.

3 gedachten aan “Groene thee als vetverbrander”

  1. Hallo,
    Ik heb een korte vraag over de thee gebruik. Uit verschillende onderzoeken bleek dat thee drinken tijdens of kort na het maaltijd de ijzerresorptie verminderd. Ik lees uit het bovenstaande onderzoeken dat groene thee juist goed, maar er is niet aangegeven wanneer de thee precies gedronken werd????? alvast bedankt

  2. Gabriël, wanneer voldoende groene groente en peulvruchten wordt gegeten er voldoende maagzuur aanwezig is [dus oppassen met het permanente gebruik van maagzuurremmers !] vitamine C wordt geslikt [dat de absorptie van ijzer bevordert] is er niet zo veel gevaar dat de ijzeropname wordt belemmerd.
    Het geheim zit hem ook altijd in de mate van theegebruik. Gewoon een kopje thee [bij voorkeur groene thee of rooibos ] na de maaltijd doet niet zoveel kwaad hoor.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.