“Op een grote paddenstoel…

cordyceps sinensis wordt gewogen

rood met witte stippen, zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen. Krak, zei toen de paddenstoel, met een diepe zucht, allebei de beentjes hoepla in de lucht!”
Ik weet niet hoe u de tekst van dit kinderliedje ervaart, maar ik vind het poëzie met een twijfelachtige inhoud.
Spillebeen, kennelijk een kabouter met weinig onderhuids vet op de benen, blijkt paddenstoelen aan te zien voor kinderwipjes. Dom. Zo ga je niet met paddenstoelen om !

China

Van een beetje dwerg, die volgens kabouterspecialist Rien Poortvliet respectabele hoge leeftijden kunnen bereiken, mag je minstens meer hersens verwachten. Wat mij ook opvalt in zijn Groot Kabouterboek, is het ontstellend gebrek aan kennis, althans bij Nederlandse kabouters, over de geneeskrachtige werking van paddenstoelen. In elk geval rept Poortvliet er met geen woord over. En dat valt mij bitter tegen !
Of er in China zeer oude kabouters bestaan weet ik niet. Ik ben er nooit geweest. Wat ik wel weet is dat er zeer oude Chinezen bestaan die hun vitaliteit en gezondheid mede te danken hebben aan het gebruik van een bijzondere medicinale paddenstoel, de Cordyceps sinensis.
Al meer dan 2000 jaar wordt Cordyceps in het Aziatische werelddeel aangewend bij een groot aantal ziekten. Hij komt oorspronkelijk voor in het hooggebergte van China en Tibet. Omdat hij met uitsterven wordt bedreigd zijn er tegenwoordig commerciële bedrijven die de paddenstoel op rijstbodems kweken.

Muizenissen

Cordyceps staat bekend om zijn versterkende werking. Het stimuleert het afweersysteem in de strijd tegen infecties en allerlei ontstekingsziekten. In The International Journal of Medicinal Mushrooms [2008;10(3):219-234] schreef wetenschapper L.Holliday dat ouderen veel baat hebben bij het gebruik van Cordyceps. Vermoeidheid, duizeligheid, oorsuizen en geheugenproblemen namen duidelijk af.

Uithoudingsvermogen en zuurstofcapaciteit tijdens inspanning [fietsen op een hometrainer] namen aanzienlijk toe. Dr. J. Koh en zijn medewerkers bewezen door een proef met twee groepen muizen die ieder in een bak met water werden geplaatst- en daardoor gedwongen werden te zwemmen- dat Cordyceps uitputting en stress tegen gaat. Bij de muizen die geen Cordyceps kregen werd een vergroting van de bijnieren waargenomen [adrenalineproductie door stress !] en verkleining van lever, milt, thymus en schildklier. Die typische stressverschijnselen traden niet op bij de Cordycepsmuizen. Hoewel het waterbad veel van hun krachten had geëist, waren ze veel sneller van hun zwemavontuur hersteld dan hun broeders die het zonder Cordyceps moesten stellen.[Biological & Pharmaceutical Bulletin [2003;26(5):691-4] Nagekomen bericht: geen enkele muis is verdronken. Dit even ter geruststelling.

Cognitieve functies

Of kenfuncties zijn o.a. waarneming, aandacht, inprenting, geheugen, oriëntatie, denken en taalgebruik. Ik trap natuurlijk een wijd geopende deur in als ik beweer dat die vaardigheden met het stijgen van de leeftijd dikwijls afnemen. Maar in een onderzoek liet het gebruik van Cordyceps een zeer duidelijke verbetering zien van het vermogen te leren en te onthouden. Een ander verschijnsel bij het ouder worden is een gevoel van zwaarmoedigheid, of erger: depressiviteit. Ook hier weer zagen onderzoekers een significante verbetering bij bejaarden die Cordyceps sinensisextract kregen. Enzymen zijn eiwitten die een uiterst belangrijke rol in het menselijke lichaam vervullen. Zonder enzymen geen leven ! Echter, in de herfst van ons leven nemen enzymatische functies geleidelijk af. Hier liet Cordyceps een opmerkelijke toename zien in de activiteit van juist die enzymen die verantwoordelijk zijn voor de instandhouding van onze cognitieve vermogens. Het z.g. limbische systeem in de hersenen dat een rol speelt bij de beheersing van emotioneel gedrag en motivatie verbetert ook sterk door suppletie met Cordyceps.

Goed voor hart en bloedvaten

Onze gevierde paddenstoel strekt zijn activiteiten ook uit naar de bloedsomloop. Niet alleen is Cordyceps in staat een verhoogde bloeddruk te normaliseren. Hij verbetert ook de doorbloeding van de hartspier, werkt bloedvatverwijdend, remt aldaar ontstekingen en verlaagt de kleverigheid van bloedplaatjes. Als die teveel gaan samenklonteren kan er een [levens]gevaarlijke situatie ontstaan,zoals een hartinfarct of beroerte. In het eerder genoemde Biological & Pharmaceutical Bulletin [2003;26(1):84-7] is te lezen dat cordyceps door zijn bloedvetverlagende werking ook nog eens aderverkalking helpt tegengaan. En zelfs daar houdt de bijzondere werking van deze paddenstoel niet op, want is er eenmaal sprake geweest van een ernstige doorbloedingsstoornis -dus beroerte of hartinfarct-, dan kan cordyceps de daardoor opgelopen [ontstekings]schade aan het aangetaste weefsel zelfs helpen herstellen.

Suikerziekte

Ons land telt bijna 1 miljoen diabetespatiënten, en dat aantal zal zich ongetwijfeld,gezien de eet en drinkgewoonten van veel Nederlanders, uitbreiden. Tegen deze plaag van de 21 ste eeuw is in preventief en therapeutisch opzicht echter veel te doen. Daarover is in [orthomoleculair] voedingswetenschappelijke literatuur zeer veel geschreven. Interessant is echter dat cordyceps ook bij diabetes de nodige diensten bewijst. [The American Journal of Chinese Medicine [2006;34(5):819-32 ] meldde dat cordyceps sinensis zorgt voor verbetering van de insulinegevoeligheid. Zoals u wellicht weet is dat een probleem bij suikerpatiënten. In een onderzoek bij suikerpatiënten waarbij een gedeelte dagelijks 3 gram cordyceps kreeg en de anderen een andere behandeling, werd waargenomen dat bij 95% van de cordycepsgebruikers er verbetering optrad in de bloedglucosespiegel en bij slechts 54% van de niet-gebruikers. [J. Admin. Trad. Chin. Med. 1995;5:22]

Hoewel er bij de behandeling van diabetes heel wat meer komt kijken dan alleen het gebruik van cordyceps, mag het duidelijk zijn dat ons paddenstoeltje zeker een plaats verdient in de orthomoleculaire diabetesbestrijding.

Kwaadaardige celvorming

Cordyceps wordt in Japan, Korea en China vaak door kankerpatiënten gebruikt om de soms heftige bijwerkingen van chemotherapie of bestraling tegen te gaan en tevens het effect van die behandelingen te verhogen. Hoewel de resultaten tot nu toe voornamelijk zijn verkregen uit dierexperimenteel en laboratoriumonderzoek blijkt dat cordyceps ook zelf een remmende werking heeft op kankercellen. Volgens Dr. Liu en zijn collega-onderzoekers ondersteunt onze paddenstoel dan ook het herstel na een kankerbehandeling. Chemotherapie en bestraling leiden vaak tot een sterke afname van de weerstand door een tekort aan witte bloedcellen. Cordyceps zorgt ervoor dat de aanmaak van witte bloedcellen weer wordt gestimuleerd door de beenmergfunctie te herstellen. [Radiation Research 2006;166(6):900-7<]

Nierstransplantatie

In een dubbelblind onderzoek onder 200 mensen die een niertransplantatie moesten ondergaan bleek dat degenen die cordyceps naast de medicatie kregen veel minder last van bijwerkingen hadden en een lagere doses medicatie (cyclosporine) nodig hadden. [Transplant Proc. 2009 Jun;41(5):1565-9.]

Oud nieuws ?!

Het fascinerende van al deze “nieuwe” onderzoeksresultaten is dat ze eigenlijk helemaal niet nieuw zijn. Een groot aantal van deze gegevens zijn te lezen in de oude teksten van de traditionele Chinese geneeskunde. Aangenomen dat u de oude Chinese taal machtig bent natuurlijk. Maar er zijn heel wat beoefenaars van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) die in staat zijn die oude boeken te lezen. Een zo’n boek- ongeveer 2000 jaar geleden geschreven, dat is zo’n 1900 jaar voor het ontstaan van de huidige farmaceutische geneeskunde- vermeldt al de geneeskrachtige werking van medicinale paddenstoelen zoals cordyceps.

Dus, als wij er vanuit gaan dat Rien Poortvliet gelijk heeft als hij beweert dat dwergen eeuwenoud kunnen worden, dan mag het duidelijk zijn dat de heer Spillebeen, kabouter hier te lande, zijn tijd aardig verprutst heeft. Nee van wiebelen op paddenstoelen worden we niet wijzer. Hij zou op zijn minst bij zijn Chinese broeders langs hebben kunnen gaan om die kostbare kennis een eeuw of wat eerder met ons te delen.

Zo ga je met geneeskrachtige paddenstoelen om !

Delen.

8 gedachten over ““Op een grote paddenstoel…”

  1. Hoi,

    De werking van Cordyceps is toch maar enkel gegarandeerd vanaf 3x 400mg per dag? ( CVS )
    Groeten

  2. zou het helpen om kattenaids en de niesziekte ten gevolge van het kattenherpesvirus te genezen.

  3. Dat weet ik niet, maar u zou de vraag kunnen stellen aan drs. Wim de Leeuw, holistisch/orthomoleculair dierenarts in Valkenburg [Limburg]. Hij en zijn vrouw Eriko runnen daar de Dierenartsenpraktijk Biomentor. U kunt hen digitaal bereiken met een mail te sturen naar: info@biomentor.org
    vr.gr. Anthon

  4. Wat bij alle onderzoeken ontbreekt en wat meteen doserings-aanbevelingen op voorhand twijfelachtig maakt, is dat men nooit op het idee komt om voor het wetenschappelijke onderzoek in kaart te brengen hoeveel van de actieve bestanddelen aanwezig zijn in het te onderzoeken produkt in kwestie.

    Het betreft een natuurlijk produkt dus de samenstelling kan fluctueren, zoals ook de ene sinaasappel meer vitamine C zal bevatten dan de andere.

    De actieve bestanddelen zijn inmiddels ook redelijk in kaart gebracht, dus daar kan het niet aan liggen. Zo kan een correlatie worden aangetoond tussen de aanwezigheid van de bio-actieve bestanddelen en het therapeutische effect. Nu is het gewoon te vaag om conclusies te kunnen trekken.

    Ik heb dit overigens niet zelf bedacht, maar als enthousiast gebruiker van medicinale paddenstoelen heb ik zelf wat onderzoek gedaan. Meestal kom je de gebruikelijke vage verhalen tegen. Echte informatie waarmee je zelf verder kunt en ook zelf kunt bepalen wat goed en slecht is vond ik alleen in dit blog.

    Dat wil ik daarom iedereen bij deze van harte aanraden, mocht diegene overwegen paddenstoelen extracten te gaan gebruiken.

    Je kunt je geld maar eenmaal uitgeven, en nergens is het zo gemakkelijk te verkwisten als in het wereldje van de voedingssupplementen. Dat heb ik door schade en schande ondervonden.

  5. Beste David, ik weet niet van welke onderzoeken jij bent uitgegaan, maar in onze orthomoleculaire bibliotheek bevindt zich een groot aantal wetenschappelijk rapporten met dosering en farmacologische (on)werkzaamheid over medicinale paddenstoelen. Daaruit kunnen voldoende conclusies over effectiviteit en prijs/kwaliteit worden getrokken. Wij bevelen dan ook altijd aan om preparaten te kiezen die aan de hoogste farmaceutische zuiverheid voldoen. Apotheker drs. Charles Wauters van http://www.natuurapotheek.nl is in Nederland een van de grootste specialisten op dit terrein, maar je hebt gelijk..daar zit wel een prijskaartje aan. Want het slikken van onduidelijke producten die door sommige drogisterijketens
    worden aangeboden is zonder meer geldverspilling
    gr. Anthon

  6. Anton,

    Bedankt voor je reactie. Ik denk niet dat je de link die ik gaf hebt gelezen ?

    Wat ik bedoelde te zeggen maar blijkbaar niet goed voor het voetlicht bracht, is dat in zowat geen enkel onderzoek (ik heb er nog nooit een gezien tenminste) bijvoorbeeld voorafgaand aan de feitelijke research wordt vastgesteld hoeveel beta-glucanen of cordycepine of adenosine of welke bioactieve stof dan ook er eigenlijk in het te onderzoeken extract zit.

    Men maakt een extract als voorbereiding op de feitelijke research maar laat na de -globale of gedetailleerde- samenstelling van dat extract daarna te specificeren. Dan dan krijg je dus uitkomsten als ‘Extract van Cordyceps bevordert uithoudingsvermogen’.

    Mooi. Veelbelovend ook.

    Maar zo’n extract bevat honderden zoniet duizenden min of meer actieve bestanddelen. Stel de aanwezigheid en hoeveelheid van de reeds bekende en onderzochte substanties tenminste vast en ga daarna je onderzoek doen. Dan heb je na afloop een idee wat verantwoordelijk is voor het resultaat en kun je verder.

    Men onderzoekt echter doorgaans òf een geïsoleerd element zoals beta-glucanen òf het geheel. Voor dosering schiet je daar weinig mee op; je weet immers niet hoeveel van het werkzame geïsoleerde element aanwezig is in het totale extract wat je aan het onderzoeken bent.

    Zou je dat wel weten dan kun je bijvoorbeeld vaststellen dat een extract rijk aan substantie A beter resultaat oplevert dan een extract wat daar minder van heeft. Enzovoort. Ook kun je de eventuele synergie tussen elementen in kaart brengen.

    Nu krijg je vage uitkomsten, wetenschappelijk gezien. En dat maakt dosering dus natte vinger werk, gewoon omdat je eigenlijk niet weet hoeveel van de werkzame bestanddelen aanwezig zijn in je extract.

    Ook de paddenstoelprodukten van de Natuurapotheek zijn niet gespecificeerd bij mijn weten. Daarmee ontstijgen ze feitelijk niet het niveau van de volksgeneeskunde. Mogelijk zijn het geeneens extracten, en hebben ze dus hooguit een beperkt therapeutisch potentieel, want mensen kunnen niet geëxtraheerde paddenstoelen niet goed of zelfs helemaal niet verteren. De chitine die nog volop in die producten zit kan daarnaast ernstige buikloop en allergische klachten veroorzaken.

  7. David, voor dergelijke uitgebreide correspondentie is deze site niet bedoeld noch geschikt. Mijn ervaringen met de wetenschappelijke expertise van Charles Wauters op het gebied van de mycologie zijn uitstekend. Hij zal al je vragen dan ook zeker beantwoorden; in elk geval beter dan ik als orthomoleculair voedingskundige zou kunnen . All the best !
    gr. Anthon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.