Antioxidant-supplementen goed voor bloedvaten en suikermetabolisme

De bekende antioxidanten vitamine C, vitamine E, selenium en co-enzym Q10 zouden theoretisch het risico op cardiovasculaire aandoeningen moeten verkleinen. Deze voedingsstoffen hebben in korte termijn onderzoeken een gunstige invloed op de bloedvaten en op andere verstoorde lichaamsprocessen. Lange termijnstudies met één van deze stoffen – met name vitamine E – hebben de afgelopen jaren echter tegenvallende resultaten laten zien waardoor er twijfels bestaan over het gunstige effect van deze vitamines in hogere doseringen. Een mogelijke verklaring voor de tegenvallende resultaten van de studies waarbij slechts één van deze voedingsstoffen werden toegediend is dat dit de balans tussen de verschillende antioxidanten verstoort. Zo kunnen hoge doses vitamine E op termijn de gehaltes van andere antioxidanten, zoals co-enzym Q10, verlagen. Nu is een langere termijn onderzoek uitgevoerd waarbij alle vier deze voedingsstoffen werden gegeven en de resultaten zijn erg positief.

Dit Israëlisch onderzoek werd uitgevoerd onder mensen met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Men had minstens twee van de volgende vier risicofactoren: hoge bloeddruk (of medicatie tegen hoge bloeddruk), laag hdl-cholesterol, diabetes en roken. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. De helft kreeg placebocapsules en de andere helft kreeg 1000 mg vitamine C, 400 ie vitamine E, 120 mg co-enzym Q10 en 200 mcg selenium per dag. Vooraf, na drie maanden en na zes maanden werden allerlei metingen gedaan. Na zes maanden bleek dat in de supplementgroep de elasticiteit van de bloedvaten was verbeterd, de bloeddruk iets was gedaald (van 145mm/78mm naar 136mm/75mm), het verhoogde bloedsuikergehalte behoorlijk was gedaald (HbA1C van 7,08 naar 6,33) en het goede HDL-cholesterol aanmerkelijk was gestegen. Ook was het hs-CRP gehalte gedaald van 1,94mg/dl naar 0,64mg/dl. Deze verbeteringen traden niet op in de placebogroep.

Nutrition & Metabolism 2010, 7:55
Zie ook http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100705191731.htm

Delen.

3 gedachten aan “Antioxidant-supplementen goed voor bloedvaten en suikermetabolisme”

 1. goedemiddag, zou ik een vraag mogen stellen?
  Ik slik sinds kort(mijn leeftijd is 64)vitamine E capsules 200IE.
  1 per dag, maar ik merk dat mijn huid er zacht en glad uitziet. Ik heb ineens ook een constant gevoel dat ik wil eten en daardoor ben ik 2 kilo aangekomen.Wat opmerkelijk is want ik woog 64 en ik kon eten wat ik wilde, ik werd nooit dikker.
  Kan dit door de vitamine komen, of heeft dit alles er niets mee te maken?
  Ben benieuwd naar uw antwoord.
  Vriendelijke groeten,
  Magda

 2. Waarschijnlijk heeft dit er niets mee te maken. Gewichtstoename of grotere eetlust is mij niet bekend als effect van vitamine E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.