Vitamine B12 bij het ouder worden

Vitamine B12 is nodig voor de vorming van gezonde zenuwcellen, rode bloedcellen en DNA. Tevens is het nodig voor de stofwisseling van homocysteïne en methionine (samen met o.a. foliumzuur). Voor de opname uit de voeding is voldoende maagzuur nodig alsmede een maagproteïne genaamd intrinsieke factor. Een tekort aan maagzuur komt veel voor, met name onder 50-plussers en ook de hoeveelheid intrinsieke factor neemt af bij het ouder worden. Voor opname uit vitaminetabletten is wel intrinsieke factor maar geen maagzuur vereist. Mensen met weinig of geen intrinsieke factor in de maag moesten tot voor kort B12 injecties krijgen om het tekort aan te vullen. Het is echter gebleken dat bij zeer hoog gedoseerde vitamine B12 tabletten er toch voldoende van deze vitamine wordt opgenomen zodat geen injecties nodig zijn. Zo bleek uit een Nederlands onderzoek onder 120 ouderen met een B12 tekort dat dagelijks 1mg (1000μg) B12 (cyanocobalamine) extra in tabletvorm de gehaltes van de vitamine en haar metabolieten kan normaliseren terwijl dit bij lagere doses niet lukte.
Een ander, zeer recent, Nederlands onderzoek, toonde aan dat het veelgebruikte diabetesmedicament metformine het vitamine B12 gehalte verlaagt.

Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt o.a. vermoeidheidsklachten, slaapstoornissen – vooral langzaam, suffig wakker worden – en zenuwschade. Het meeste onderzoek is de laatste jaren echter gedaan op het gebied van cognitieve achteruitgang. Er bestaat een verband tussen een verminderd geheugen en andere aspecten van het denkvermogen en een laag B12 gehalte. Zo bleek uit een Engels onderzoek onder 1648 mensen op leeftijd die 10 jaar waren gevolgd dat mensen met een hoog gehalte van de actieve vorm van vitamine B12 (holotranscobalamine) in hun bloed een 30% geringere afname van het denkvermogen hadden dan mensen met een gemiddeld gehalte. Mensen met een laag gehalte deden het gemiddeld 50% slechter dan degenen met een gemiddeld gehalte. Een ander onderzoek onder ouderen toonde aan dat bij een laag B12 gehalte de afname van het hersenvolume relatief groot is.

In een ander artikel op onze site staat een onderzoek waaruit bleek dat extra vitamine B12 bij mensen die leden aan de ziekte van Alzheimer helaas geen verbetering liet zien.

Delen.

15 gedachten aan “Vitamine B12 bij het ouder worden”

 1. Als je een opnamestoornis hebt, hebben pillen geen zin, die volgen immers dezelfde weg als het voedsel, in dat geval zijn injecties nodig.
  Helaas zorgt dit artikel voor verwarring…

 2. Uit o.a. het Nederlandse onderzoek, hier besproken, blijkt dit dus niet. Bij 1000mcg B12 inname wordt er door diffusie kennelijk toch voldoende opgenomen bij ouderen met een tekort.

  Supplementation with high doses of oral cobalamin is as effective as cobalamin administered by intramuscular injection to correct plasma markers of vitamin B(12) deficiency,

  Als je geen bijwerkingen of problemen hebt met maandelijkse intramusculaire injecties kun je daar natuurlijk ook voor kiezen. Mensen boven de 60 doen er verstandig aan om hun bloedwaardes na te laten kijken op B12.

 3. Beste Adriaan,

  Ik heb een vraag betreft vit.B12. Onlangs is bij mij een tekort geconstateerd. De dokter noemde het licht verlaagd het was 113. Nu na 7 weken is er weer geprikt en was het 124. Ik heb vanmiddag een afspraak met de huisarts. Heb jij misschien een advies? Op de site Stichting B12 tekort zegt men dat ik behandeld moet worden omdat het aanzienlijk laag is en het al jaren bestaat omdat de voorraad al is aangesproken maar ik heb het sterke vermoeden dat mijn HA gaat zeggen dat het allemaal wel meevalt. Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Tineke

 4. Onder de 139 pmol/l wordt momenteel als een tekort beschouwd en tussen 140 en 220 als het ‘grijze gebied’ dwz aan de lage kant. Volgens sommige zou het boven de 300 of 350 moeten zijn. 124 is zeker te laag en dient behandeld te worden. Als je geen injecties krijgt zullen hoogstwaarschijnlijk sterke tabletjes van 1000mcg (1mg) per dag ook het gehalte kunnen normaliseren.

 5. Bedankt voor uw snelle reactie.

  Ik heb begrepen dat wanneer een tekort aan b12 is ontstaan door een opname stoornis dit alleen met injecties maar is op te lossen en niet door tabletten want die zouden ook niet doordringen……

 6. Tineke, een en ander heeft te maken met het in de maag aanwezig zijn van wel of geen voldoende intrinsieke factor, een enzym dat verantwoordelijk is voor voldoende opname van B12. Zoals Adriaan boven al schreef aan een andere vragensteller valt het met die slechte/goede absorptie van tabletten via het maag-darmkanaal toch wel mee.
  Mocht je toch nog twijfels houden dan is er een firma in Amsterdam die vitamine B12 spray levert. Die wordt dan sublinguaal [onder de tong] met een dagelijkse simpele druk op de knop toegediend.
  Met vr. gr. Anthon

 7. Hallo Anton,

  Bedankt voor je reactie.
  Ik ben benieuwd wat de huisarts zal zeggen vanmiddag.

  M.vr.gr.Tineke

 8. Het blijkt dus, oa uit dit artikel, dat bij hoge doses er toch voldoende wordt opgenomen.
  Het maakt daarbij overigens niet uit of je de tabletjes onder de tong laat smelten, met een spray in je mond spuit. Gewoon doorslikken werkt even goed

  ook oa

  There was no significant difference in concentrations between the treatment groups. CONCLUSION: A dose of 500 micro g of cobalamin given either sublingually or orally is effective in correcting cobalamin deficiency.

  Replacement therapy for vitamin B12 deficiency: comparison between the sublingual and oral route.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14616423
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17109579

 9. Best Anton en Adriaan,

  Het heeft wat voeten in aarde gehad maar ik krijg nu van de huisarts toch de injecties en volgens de regels. 10 wk 1 keer pw. en daarna 1 keer per maand. Ze wilde eerst 4 keer 1 keer pw doen en daarna 1 maand niks dan 1 injectie weer een maand wachten en dan nog een injectie en dan bloed prikken. Wat geen nut heeft want na injecties is het altijd hoog. Maar goed ik heb haar gelukkig om kunnen praten. Nu lees ik op het vitb12 forum dat het ook een goede zaak is om een spray of smelttabletten ook tijdens het injecteren erbij te gebruiken omdat aale bths helpen zeggen ze. Wat denken jullie daarvan is dit nodig, zoja hoeveel moet je dan bijslikken en waar kan ik goede verkrijgen liefst via internet.
  Ik wacht uw/jullie reactie weer graag af.

  Groetjes, Tineke

 10. Tineke, persoonlijk ben ik niet zo voor het gebruik van overdreven hoge doseringen vitamines, tenzij er een duidelijke klinische reden voor bestaat. In het geval van een vleesloos dieet is er sowieso wat meer behoefte aan B12, maar zelfs daar zijn voedingskundigen niet eenduidig over. Vitamine B12 werkt ondermeer samen met vitamine B6 en foliumzuur, die dan ook in voldoende mate beschikbaar dienen te zijn. Een vitamine B6 tekort vermindert bijv. de vitamine B12 resorptie. De B-vitamines werken het beste als complex. Dan versterken ze elkaars werking. In jouw situatie zou ik geen extra B12 nemen, maar een goede orthomoleculaire multi, die voldoende B vitamines per tablet of capsules bevat [minimaal 25-50mgr] Dan krijg je niet alleen de B’s naar binnen, maar ook een evenwichtige hoeveelheid van de andere vitamines en mineralen. Om in muziektermen te spreken: 1 viool is mooi, maar een heel orkest klinkt beter ! Ik raad geen specifieke merken aan, maar een vitaminepreparaat gekocht in een drogisterijketen voldoet in het algemeen niet. Waar zo’n product wel aan moet voldoen kun je lezen op deze site in mijn artikel getiteld “Suppletie, ja of nee?”
  Veel succes !
  Anthon

 11. Dag Anthon en Adriaan.
  De info die jullie hier citeren is correct.
  “Aangezien B12 malabsorptie meestal de oorzaak van B12 deficiënties is, verkeren de
  meeste clinici in de veronderstelling dat behandeling parenteraal moet geschieden. Dit is een halsstarrig misverstand. Orale suppletie is zeer goed mogelijk indien de dosis voldoende hoog is, d.w.z. minimaal 1000 ?g/dag.” http://ww.nvkc.nl/opleiding/documents/syllabus.pdf#page=31
  Op http://www.ntvg.nl/publicatie/Vitamine-Bsub12sub-suppletie-liever-oraalsubsubdan-parenteraal/volledig staat een vergelijkende tabel oraal/parenteraal (injecties); bijna halfweg in het artikel, je moet er wel op klikken om het goed te kunnen lezen.
  Groeten,
  Marc

 12. Ja, je ziet dat je ook niet elke dag de vitamine b12 oraal hoeft te blijven innemen. gedurende 10 dagen elke dag, daarna 1 tabletje van 1000 mcg per week en deze mensen hadden een ernstig tekort.
  Ook opmerkelijk dat men al onderzoek uit 1968 had gevonden waaruit bleek dat orale toediening van hoge doses effectief is.
  Uit de andere link meldt de geriater dat bij 55% van de ouderen in zijn praktijk het B12 gehalte te laag of aan de lage kant is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.