Metabole effecten koolhydraatarm dieet met supplementen. Levensverlengend?

Reeds lang is bekend dat men proefdieren langer kan laten leven door ze minder te eten te geven. Dit heeft o.a. een snel meetbare verlaging van het gewicht, de bloeddruk, het bloedsuikergehalte, het insulinegehalte, het T3 (een schildklierhormoon) gehalte en van leptine tot gevolg. Ook is bekend dat bij mensen die heel oud worden het gehalte van genoemde hormonen lager is dan bij mensen die minder oud worden. Omdat vooral makkelijk verteerbare koolhydraten het gehalte van deze hormonen verhogen achten wetenschappers het waarschijnlijk dat voeding met een lage glycemische index het verouderingsproces vertragen. Ook is bekend dat bepaalde voedingssupplementen gunstig kunnen zijn op genoemde stofwisselingsfactoren.

31 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd deden mee aan een onderzoek naar het effect van een koolhydraatarm dieet met de volgende aanvullingen: een multivitamine met alle B-vitamines en mineralen, 2 gram L-carnitine, 400 mg alfa liponzuur, 100 mg Q10, een lepel visolie, 300 mg magnesium, 300 mg kalium, 1 gram vitamine C en 800 mg vitamine E.
Men hoefde niet minder te eten maar men mocht geen suiker, geen groente en fruit met veel koolhydraten eten (dus wel broccoli, bloemkool e.a koolgroentes, uien, asperges, paddestoelen en alle bladgroentes en rauwkost) en geen rood vlees maar vis en gevogelte of magere kaas. Ook was de toegestane hoeveelheid eiwitten beperkt. Na afloop bleek dat de energie uit het dieet voor 20% uit koolhydraten had bestaan, voor 20% uit eiwitten en voor 60% uit vetten.

Na drie maanden de supplementen geslikt en het dieet gevolgd te hebben bleken allerlei metingen zeer sterk verbeterd te zijn. Het gewicht was met gemiddeld 8% gedaald, de bloeddruk met 10%, het insulinegehalte met 40%, het bloedsuikergehalte met 7,6% het T3 gehalte met 10%, het leptinegehalte met 48% en het triglyceridegehalte was met 28% gedaald. Ook al hoefde men niet minder te eten is het waarschijnlijk dat veel mensen op dit dieet toch minder calorieën binnen kregen. Zo zorgt een verlaging van het leptinegehalte voor vermindering van de eetlust. Maar ook bij degenen die niet waren afgevallen verbeterden de andere risicofactoren. De supplementen zullen ongetwijfeld een grote rol gespeeld hebben in de verlaging van de hoge bloeddruk (bloedddrukverlagende medicijnen werden bovendien afgebouwd) maar welke rol deze speelden bij de andere risicofactoren kan uit dit onderzoek niet worden opgemaakt.
J Appl Res. 2009 January 1; 9(4): 159?165.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.