Vitamine C tegen h. pylori

De maagbacterie helicobacter pylori kan maagzweren en andere maagklachten veroorzaken. Blijkt bij maagklachten dat men besmet is met deze bacterie – gelukkig kan dit tegenwoordig met een ademtest – dan volgt een kuur van twee weken met drie of vier medicijnen want makkelijk is deze bacterie niet uit te roeien. Na de kuur is de bacterie lang niet altijd helemaal weg. Nu blijkt uit twee onderzoeken dat extra vitamine C, eventueel gecombineerd met vitamine E, het succespercentage kan verhogen.

160 patiënten, geïnfecteerd met h. pylori werden in twee groepen verdeeld. De controlegroep kreeg de standaardbehandeling van vier medicijnen (lansoprazole , amoxicilline, clarithromycin, en bismut) de andere groep kreeg tevens 500mg vitamine C en 200ie vitamine E per dag. In de controlegroep was bij 60% de bacterie na twee weken verdwenen en bij 93% van de mensen die ook de vitamines gekregen hadden.
Het andere onderzoek in een ander land betrof 312 personen waarvan de helft alleen 500mg vitamine C per dag erbij kreeg. Hier was de standaardbehandeling iets anders (omeprazole, amoxicilline, metronidazole en bismut). Het succespercentage in de groep die alleen de medicijnen gekregen had was in dit onderzoek 48% en 78% in de vitamine C groep.

Dig Liver Dis. 2009 Sep;41(9):644-7
Helicobacter. 2009 Aug;14(4):280-5.

Gerelateerd: over stoffen in broccoli en spruitjes tegen h. pylori

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine C tegen h. pylori”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.