Vitamines tegen bijwerkingen neuroleptica

Antipsychotica kunnen hele vervelende en ernstige bijwerkingen hebben. Bij de klassieke antipsychotica zoals Haldol, Semap en Imap, zijn de stoornissen van het bewegingsapparaat zoals trillen, ongecontroleerde bewegingen en innerlijke onrust met bewegingsdrang (acathisie) vaak ernstiger en treden vaker op dan bij de nieuwere atypische middelen zoals risperidon en Zyprexa. Er is ook een verband tussen deze bewegingsstoornissen en belemmeringen in het denkvermogen t.g.v. de medicatie. Soms is voor behandelaars niet duidelijk welke symptomen met de ziekte en welke met de medicatie te maken hebben. Een chronische stoornis van het bewegingsapparaat als bijwerking van neuroleptica wordt tardieve dyskinesie genoemd. Bij dit soort symptomen kunnen enkele vitamines in hoge dosering verbeteringen teweegbrengen.

Vitamine B6 en Acathisie
Twee onderzoeken toonden verbetering door een kortdurende behandeling van 1200mg vitamine B6 per dag bij patiënten met de diagnose schizofrenie of schizoaffectieve stoornis die last hadden van acute acathisie (innerlijke onrust en bewegingsdrang). In het ene onderzoek trad bij 80% duidelijke vermindering van de klachten op t.o.v. 30% in de placebogroep. In het andere onderzoek waren deze percentages respectievelijk 56% en 6%. In dat onderzoek was ook een groep die voor de acathisie het antidepressivum mianserin (verwand aan Remeron) kreeg. In deze groep was de klachtenvermindering vergelijkbaar met de vitamine B6 groep.
J Clin Psychiatry. 2004 Nov;65(11):1550-4.
Clin Neuropharmacol. 2006 Mar-Apr;29(2):68-72.

Vitamine B6 en tardieve dyskinesie
Ook zijn er enkele onderzoeken die verbeteringen lieten zien door vitamine B6 bij tardieve dyskinesie. In het eerste onderzoek met 15 patiënten die anti-psychotica gebruikten voor schizofrenie of schizoaffectieve stoornis kreeg men gedurende twee periodes van 4 weken vitamine B6 of een placebo. De dosis vitamine B6 was gedurende de eerste week 100mg. Dit werd opgevoerd tot 400mg in de vierde week. De vitamine B6 verminderde de ongecontroleerde en abnormale bewegingen en spierspasmes in het gezicht, de armen en de benen aanmerkelijk. Op een schaal waarop deze symptomen werden beoordeeld daalde deze score van 7,1 naar 2,3. De parkinsonismeverschijnselen (trillen en rigiditeit) verminderden ook. Op die schaal van 21 naar 7,4. De onderzoekers achten 300mg vitamine B6 per dag effectief bij tardieve dyskinesie.
Am J Psychiatry 158:1511-1514, September 2001
Een anderzoek liet soortgelijke grote verbeteringen zien. Nu betrof het een iets groter onderzoek onder 50 patiënten waarbij gedurende 12 weken 1200mg vitamine B6 per dag werd geslikt.
J Clin Psychiatry. 2007 Nov;68(11):1648-54.

Vitamine E en tardieve dyskinesie
Er zijn een groot aantal onderzoeken uitgevoerd waarbij het effect van vitamine E op tardieve dyskinesie werd onderzocht. In 1999 verscheen een review dat 20 onderzoeken beoordeelde. Twaalf rapporteerden verbeteringen en acht niet. De schrijvers van het overzichtsartikel concluderen dat vitamine E met name effectief kan zijn bij patiënten die korter dan 5 jaar last hebben van tardieve dyskinesie.
Twee jaar later concluderen andere wetenschappers in hun overzichtsartikel dat er geen bewijs is dat vitamine E de symptomen kan verminderen maar wel dat vitamine E verergering van tardieve dyskinesie kan helpen voorkomen.
Ann Pharmacother. 1999 Nov;33(11):1195-202.
Cochrane Database Syst Rev. 2001;(4):CD000209.
Het laatste onderzoek met vitamine E wil ik u niet onthouden. De patiënten kregen gedurende 12 weken 1200mg vitamine E of een placebo. In de vitamine E groep trad bij 45% verbetering op in het optreden van onwillekeurige bewegingen. Dit percentage was 4,3% in de placebogroep.
J Clin Psychopharmacol. 2004 Feb;24(1):83-6.

Delen.

6 gedachten aan “Vitamines tegen bijwerkingen neuroleptica”

 1. Kan wel janken nu ik dit lees. Heb antipsychotica gekregen om te slapen ivm PTSS en heb nooit door gehad wat er gebeurde omdat ik ook ADHD heb. Tijd je niet gebruikt en van de week voor eerst weer omdat ik moet afkicken van roken en blowen (ivm longen). Ging gelijk mis, leek wel een trekpop. Ander middel, zelfde. Psychiater houdt vol afkickverschijnselen maar ik weet beter. Want eerste dag dat ik weer nam had ik nog gerokt en geblowd (laatste keer ­čÖü ). ’s Avonds voel ik me dan net iets beter en zodra ik het naar binnen gooi begint ellende weer te verergeren binnen een uur. Heb als kind erg aan tics geleden en nu na 28 jaar heb ik ze ineens terug plus een paar extra. Als ik het dus goed begrijp is het voor mij dus aan te raden om 300 mg vitamine B6 per dag te gebruiken. Ben blij omdat ik nu een beetje het idee krijg dat ik iets kan doen tegen dat geshake e.d.
  Ben van plan dit maandag te gaan proberen.
  Marianne 45 jaar

 2. neem al sinds 30 jaar 500mg vitamines E per dag. Heb veel last van bloedstortingen op handen en soms onderbenen die dan na een paar dagen weer verdwijnen.Vraag me af of de bloedverdunnende rol van de vit E daar een oorzaak van zijn. Nog iemand die dat ondervonden heeft??? Dokters halen hun schouders op en beweren dat ik een dunne huid heb. Zo opeens????

 3. Moninque, vitamine E is een zeer effectief antitrombine dat de vorming van bloedstolsels/propjes in de aderen helpt voorkomen. Dat betekent overigens wel dat vitamine E NIET gebruikt mag worden in combinatie met reguliere anticoagulantia omdat vitamine E de werking daarvan versterkt, en er dan bloeduitstortingen kunnen ontstaan.
  Ik raad je daarom aan even na te gaan of je onlangs medicijnen bent gaan slikken die in die categorie bloedverdunners vallen.Daarbij moet je bijv.denken aan afgeleide stoffen van heparine en coumarine, maar ook middelen als clopidogrel, acetylsalicylzuur of het zusje daarvan carbasalaatcalcium etc. Gebruik je dit soort medicijnen niet, dan is mij niet geheel duidelijk waar die bloeduitstortingen vandaan komen. Eventueel kun je je vraag ook voorleggen aan mevr. drs. P.J. Elja van Heteren. Zij is directeur van de Stichting Orthomoleculaire Educatie en heeft op bepaalde dagen van de week telefonisch spreekuur. Email: secretariaat@soe.nl of dr. Erik Klaarwater van Solgar Foodsupplements. Email: eklaarwater@solgar.nl
  All the best !
  Anthon

 4. Een tekort aan vitamine K en vitamine C kan een oorzaak zijn van het snel krijgen van blauwe plekken. Vitamine E heeft hier op zichzelf niet of nauwelijks invloed op.
  Verder wordt de sterkte van de haarvaatjes minder bij het ouder worden. Voedingsmiddelen die deze versterken zijn oa bessen en andere vormen van zacht fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.