Visolie beschermt tegen psychoses

De afgelopen 15 jaar zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd met visolie – vooral het omega-3 vetzuur EPA – bij schizofreniepatiënten. Deze hebben wisselende resultaten opgeleverd. We vermoeden dat bij mensen die antipsychotica tegen psychoses gebruiken van extra visolie slechts een gering positief effect op de psychische gesteldheid uit kan gaan. Wel blijft het verstandig voor hen om de inname van omega-3 vetzuren op peil te houden. Al was het alleen al vanwege de bescherming tegen dementie, depressiviteit en cardiovasculaire aandoeningen etc.
Antipsychotica worden soms ook gegeven aan mensen die nog nooit een psychose hebben gehad. Vooral jonge mensen met psychische problemen kunnen door een psychiater als een risicogeval voor mogelijke toekomstige psychoses worden beschouwd. Statistisch gezien hebben dergelijke patiënten 20% kans spoedig psychotisch te worden. Krijgen zij bijvoorbeeld een lage doses risperidon dan wordt dit percentage sterk verlaagd. Dit medicijn moet echter langdurig geslikt worden en kent dan diverse nadelige bijwerkingen zoals gewichtstoename, een grotere kans op diabetes en op den duur bewegingsstoornissen. Daarom deed men onderzoek naar het effect van extra visolie bij dergelijke patiënten.

 


Tachtig adolescenten en jong volwassenen die vanwege prepsychotische klachten een hoog risico op een psychose werd toegedicht werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg capsules met 700 mg EPA en 480 mg DHA per dag en de andere groep kreeg een placebo. Na 12 maanden bleek 4,9% uit de visoliegroep en 27,5% uit de placebogroep een psychose te hebben gekregen. Ook op allerlei andere aspecten van geestelijk en lichamelijk functioneren zoals nervositeit, humeur, concentratievermogen en misselijkheid scoorden de mensen in de visoliegroep beter dan in de placebogroep.
Arch Gen Psychiatry. 2010 Feb;67(2):146-54.

Delen.

16 gedachten aan “Visolie beschermt tegen psychoses”

 1. Antipsychotica vermindert het risico op psychose niet, het veroorzaakt een chemische lobotomie waardoor de uiterlijke symptomen worden onderdrukt. Daarbij is antipsychotica als Risperdal zo intens giftig dat mensen er gemiddeld 30 jaar vroeger door sterven en op 30-40 jarige leeftijd niet meer op eigen benen kunnen staan en waarbij hun haren uitvallen.

  http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/ignored-the-mentally-ill-killed-by-drugs-that-are-meant-to-help-them-951821.html

  De modernste antipsychotica zijn ook nog eens de meest dodelijke soort (atypisch), en de top 3 best verkochte antipsychotica komt overeen met de top 3 dodelijkste middelen (Seroquel, Risperdal en Zyprexa). Dat werd aangetoond in een studie die is gepubliceerd in The Lancet.

  http://www.reuters.com/article/idUSTRE56C15Z20090713

  Psychose is een wetenschappelijk ondeugdelijke diagnose. Als je paddo’s, LSD of veel wiet gebruikt, dan voldoe je ook al volledig aan de ‘diagnose’. In principe is de diagnose dus belachelijk en zegt het weinig over wat iemand daadwerkelijk meemaakt.

  Wel ben ik ervan overtuigd dat je door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, waaronder Omega3 vetzuren, je veel sterker zal zijn om eventuele psychische problemen te over- of voorkomen.

 2. Nog even dit over antipsychotica. Antipsychotica maakt mensen chronisch ziek. Het veroorzaakt een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia wat zorgt voor een verergering van de symptomen op de lange termijn, en onderwijl onderdrukt antipsychotica de uiterlijke symptomen door dopamine D2 receptoren te blokkeren in de hersenen. De hersenen maken de receptoren door die blokkade meer gevoelig zodat iemand chronisch ziek wordt en niet meer kan stoppen met de medicijnen, of indien hij of zij dat toch probeert hard terugvalt in ernstige antipsychotica-geïnduceerde psychose.

  Wetenschappelijk gezien hebben mensen meer kans op herstel van dergelijke problemen (psychose/schizofrenie) zonder enige behandeling:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17502806

  (grafiek: http://www.zielenknijper.nl/wp-content/uploads/2008/10/schizofrenie-resultaten.jpg )

 3. Interessante invalshoek en links. Ze zeggen echter niet precies wat je beweert. Wat betreft de diverse antipsychotica komt erin naar voren dat het weinig gebruikte clozapine (een atypische) op termijn en mits de witte bloedcellen worden gecontroleerd, de eerste keus zou moeten zijn en Seroquel de laatste keus. Risperidon kan inderdaad (waarschijnlijk vooral bij jonge mannen) hele vervelende bijwerkingen hebben. Ik ken echter ook gevallen waarbij de overstap van een klassiek middel (haldol, Imap) naar risperidon opmerkelijke verbeteringen in het geestelijk functioneren te zien gaf.
  Wat betreft het onderzoek dat geen antipsychotica vergeleek met wel antipsychotica. dat was geen dubbelblind onderzoek. Degenen die geen onderhoudsbehandeling meer kregen zaten niet toevallig in die groep. mensen die een goede persoonlijkheid (veerkrachtig, positieve instelling) hebben voordat ze ziek worden zouden het al snel zonder medicijnen kunnen proberen is de conclusie.

 4. @ Adriaan

  Verschillende officiële bronnen maken duidelijk dat mensen die antipsychotica gebruiken ‘gemiddeld’ 30 jaar eerder sterven. Dat geeft aan hoe schadelijk het is.

  Je stelt vervolgens dat mijn bron op pubmed niet zo zwaar weegt omdat het niet dubbelblind was, maar andere onderzoeken zoals bijvoorbeeld het Soteria onderzoek van prof. dr. Loren Mosher tonen ook aan dat mensen zonder antipsychotica, maar mét Soteria psychotherapie, 90% kans hebben op herstel.

  http://www.moshersoteria.com/soteri.htm

  Ook een onderzoek door de WHO in 1994 toonde aan dat mensen in arme landen veel meer kans hadden op goed herstel na de diagnose van schizofrenie dan in rijke westerse landen, doordat er in de arme landen geen geld was voor het dure antipsychotica.

  Wat je ook niet mag vergeten is dat het gebruik van antipsychotica explosief stijgt. Zelfs de meest genuanceerde studies tonen aan dat het bij een groep mensen meer kwaad dan goed doet. Dus het is heel erg fout wat er gaande is, en dat komt echt niet alleen door farmaceutische belangen.

  Daarbij heb je niet gereageerd op mijn onderbouwing waarom antipsychotica mensen chronisch ziek maken. Met het smoesje “er is geen alternatief” red je het niet mee hoor.

  Soteria is bijvoorbeeld een alternatief, wellicht visolie / behandeling van meer complex voedingsdeficiënt, wellicht zijn er ontstekingen die een rol blijken te kunnen spelen, wellicht is er een vergiftiging.

  In geen geval is er rechtvaardiging voor zware psychiatrische hersenmedicatie die de problemen chronisch maakt en gebruikers 30+ jaar eerder doet sterven.

 5. Ik ben geen psychiater maar heb me tbv mensen in mijn omgeving in deze kwesties verdiept. Wel of geen neuroleptica? Welk medicijn of welke combinatie is het beste? Wat zijn de de voor-en nadelen op de korte en de langere termijn? Wat zijn de lichamelijke gevolgen? Wat zijn de alternatieven? etc. Op de korte termijn biedt een middel als risperidon voor mensen met wanen en/of hallucinaties grote voordelen terwijl dit bij langdurig gebruik schade zal toebrengen aan de hersenen en bovendien het metabolisme verstoort (de dieet- en andere maatregelen die bij diabetes verstandig zijn zijn meestal ook nodig bij gebruik van deze middelen). Een psychose brengt echter ook grote schade toe aan de hersenen waardoor dit altijd moet zien te worden voorkomen. Bovendien zijn de sociale gevolgen van een psychose vaak ernstig.
  Zolang alternatieven zoals de Soteriamethode niet voorhanden zijn lijkt mee een zo laag mogelijke onderhoudsdosering antipsychotica ideaal. Zodra de persoon last krijgt van ‘prodromen’ (voorverschijnselen van de ziekte) zou de dosering weer dienen te worden opgevoerd of snel weer met de medicatie moeten worden begonnen. Dit is echter in heel veel gevallen niet mogelijk omdat deze mensen in die omstandigheid vaak juist geen medicijnen willen slikken. Voor mensen die dus alleen nog maar last hebben van deze voorverschijnselen en nog nooit een echte psychose hebben gehad is visolie dus een goed alternatief volgens dit onderzoek.
  Overigens kunnen in sommige gevallen hoge doses B-vitamines en bepaalde kruiden en in alle gevallen maatregelen die ongezonde stress verminderen (lichaamsbeweging, goede sociale contacten) bescherming bieden tegen psychoses.

 6. Ik werk 35 jaar in de psychiatrie en het is treurig hoe weinig nieuwe inzichten en onderzoekgegevens gehanteerd worden.
  De medici hebben nog steeds de macht en maken patienten willoos en ongezond door anti-psychotica. De schizofrenen die ik meegemaakt heb en die weinig of geen med gebruikt hebben doen het allemaal beter. Zijn fitter en kunnen beter met ziekte omgaan.
  Zelfs multi vit en visolie worden geweerd. SCHANDE

 7. Dank u wel, jg (21 maart) en arjan (15 maart).

  Ben blij en verrast door mensen die in de bres springen voor deze kwetsbare
  groep door “alleen maar ” duidelijk en eerlijk te berichten
  Als spelbegeleidster bij kinderen en jonge mensen met psychische verwardheid en ernstige stressverschijnselen heb ik de afgelopen dertig jaar de gekste dingen meegemaakt met de medische maffia die rücksichtlos voorschrijft – dat laatste is mijn ervaring.

  Niemand heeft alle wijsheid in pacht, doch iemand wetens schade toebrengen met psycho-farmaca én hem ervan afhankelijk maken is een grote schande.
  En die typering is een understatement.

 8. Hoi,
  Ik heb 18 jaar Impromen Decanoas depot gekregen. daarnaast nam ik ook nog Sipralexa om het leed wat draaglijk te maken. Ik ben daarbij omega3 visolie
  gaan gebruiken 3 capsules per dag. Heb toen de Impromen afgebouwd en voel me nu super. Om het nog beter te maken stap ik nu over naar Krillolie, daarvan hoef je er maar 1 per dag. Ik ben enkele dagen bezig en voel de energie bruisen in mijn lichaam ondanks mijn 61 jaar. Misschien zijn bepaalde vormen van psychose wel gewoon een tekort aan omega-3.
  Er is dus hoop voor deze mensen.
  Knuffels
  Trudy

 9. Trudy, met een beetje speurwerk zul je op deze site over dat onderwerp en aanverwante zaken veel kunnen vinden. Als je je verder wilt verdiepen in deze boeiende materie, dan zijn de boeken “Uw brein als medicijn”van prof.dr David Servan-Schreiber en “De echte oorzaak van schizofrenie” van prof.dr. Harold Foster ook zeer de moeite van het lezen waard !
  gr. Anthon

 10. Ik vind het ronduit schokkend hoe jullie hier over antipsychotica praten. Vergeet niet dat er vele mensen heel veel baat bij hebben.
  * Antipsychotica is geen gif
  * Antipsychotica helpt
  * Omega 3 helpt ook

 11. Ach ja wat een domme commentaren van Arjan. Is ook Arjan Dokelaar (google maar even op zijn naam) die als een Don Quichotte met leugens en verdraaingen alles wat met psychiatrie te maken heeft aanvalt. Ten eerste, anti psychotica zijn medicijnen en niemand beweert dan ook dat je zomaar medicijnen in moet nemen. Die krijg je dus niet voor niets. Veel mensen wiens leven een puinhoop is geworden door een ernstige ziekte zoals schizofrenie zijn geholpen door anti psychotica. Zelf leid ik aan manisch depressiviteit en gebruik ik ook anti psychotica. Ik heb jaren veel moeten gebruiken, was gewoon nodig maar ben nu met een minimale onderhoud dosis een zeer tevreden gelukkig persoon. Zonder anti psychotica had ik hier nu niet zo gezeten. Wat betreft nadelen, ja anti psychotica zijn zeker geen smarties, maar wanneer ze worden ingezet is er ook meer aan de hand dan een somber buitje!

 12. Na het lezen van al deze berichten wij hebben
  een thuiswonende zoon 29 jaar.
  Vanaf zijn zeventiende is echt fout gegaan naar eenmalig paddogebruik.
  Het woord derealisatie is toen gevallen dat heeft hij zelf als diagnose gesteld.
  Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan.
  Elke dag op bed liggen nergens meer zin.
  De laatste jaren komt hij ook in psychoses terecht en schizofrenie is er vastgesteld.
  Maar zijn verhaal is nu nog steeds ik heb last van derealisatie.
  Ik zie alles achter een vergrootglas.
  Emoties heb ik niet en voel mij leeg.
  Slikt ook invega en ook de laatste jaren is het innemen een probleem.
  Hij ziet geen uitweg meer en de instantie die hem behandeld die weten het ook niet meer.
  Is er iemand die nog een idee heeft wat wij kunnen doen.
  Wij zouden het geweldig fijn vinden

 13. Heleen, hoe spijtig ook maar Adriaan Pruyssers en ik zijn geen artsen en derhalve geen behandelaars. Gezien de situatie van je zoon zou het in elk geval aan te bevelen zijn een orthomoleculair arts te raadplegen. De orthomoleculaire geneeskunde is eigenlijk ontstaan in het hartje van de psychiatrie (prof.dr. Abram Hofer) die schizofrenie met hoge doses van een B-vitamine behandelde en daar goede resultaten mee bereikte. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl Ik raad je wel aan om van te voren contact met zo`n ortho-arts op te nemen en de situatie met je zoon te bespreken. Niet iedere ortho-arts heeft evenveel ervaring met psychische klachten en dan is het goed om even door te vragen totdat je iemand gevonden hebt die mogelijkheden ter behandeling ziet. In elk geval alle sterkte toegewenst !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.