Eén van de potentieel gunstige effecten van resveratrol, een fytoalexine uit o.a. rode wijn, is de kankerremmende werking. Deze is aangetoond in een groot aantal laboratorium- en dierproeven. In de reageerbuis belemmert resveratrol op diverse manieren de ontwikkeling van kankercellen. Het reguleert ontstekingsbevorderende stoffen, het bevordert de celdood van kankercellen en remt de vorming van nieuwe bloedvaten vanuit een tumor (angiogenese). Ook verhoogt resveratrol het gehalte van een antioxidantenzyme (SODMn) etc. etc. Dubbelblind onderzoek bij mensen met kanker is echter nog niet uitgevoerd. Vanwege deze bevindingen nemen kankerpatiënten soms resveratrol in de hoop de kans op genezing te vergroten. Van belang is te weten of er een wisselwerking met medicatie bestaat. Enkele recente dierproeven wijzen erop dat met één veelgebruikt medicijn bij kanker er een positieve en met een ander er een mogelijk negatieve wisselwerking bestaat.
Muizen met een tumor die extra resveratrol kregen ondergingen hiervan een positieve invloed. Het gehalte van diverse stoffen die de ernst van de aandoening aangeven (CRP, TNF-alpha en leucocyten) daalde en de tumor werd kleiner. In de gegeven doses sterker dan bij toediening van het veelgebruikte cytostaticum cisplatine. Als beiden tegelijk werden toegediend dan verschrompelde de tumor nog sterker. Cisplatine brengt schade toe aan het hart. Uit andere dierproeven bleek dat deze schade werd verminderd door toediening van resveratrol.
Wellicht is het voorlopig echter niet verstandig resveratrol samen met paclitaxel (Taxol ) te gebruiken. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat sommige kankercelllijnen ongevoeliger werden voor de schadelijke werking van paclitaxel door gelijktijdige toediening van resveratrol.

Chemotherapy. 2010 Mar 19;56(1):60-65.
Cancer Biother Radiopharm. 2009 Dec;24(6):675-80
Eur J Cancer. 2010 Mar 9.

Gerelateerd: BITTER IN DE MOND, MAAKT HET HART GEZOND?..

Delen.