Dieet, beweging en supplementen verlengt telomeren

De lengte van de uiteinden van de chromosomen – de telomeren – geeft aan hoeveel celdelingen er nog mogelijk zijn. Er is een verband tussen korte telomeren en veroudering en de kans op kanker en andere aandoeningen die op latere leeftijd optreden. Chronische ontstekingsprocessen versnellen het aantal celdelingen en verkorten daarmee de lengte van de telomeren. Er is echter ook een enzym – telomerase – dat de telomeren kan verlengen.
Dean Ornish is een bekende Amerikaanse professor preventieve en aanvullende geneeskunde die zijn holistische visie op gezondheid heeft uitgewerkt in een levensstijlprogramma dat bestaat uit een vetarm dieet rijk aan complexe koolhydraten (groente, fruit en granen), voedingssupplementen, lichaamsbeweging en yoga of andere vormen van meditatie.
Dertig mensen met een niet-agressieve vorm van prostaatkanker ondergingen zijn programma gedurende drie maanden. De supplementen waren dagelijks: 3 gram visolie, 100 ie vitamine E, 200 mcg selenium en 2 gram vitamine C. Het dieet bevatte slechts 10% vet en bestond voornamelijk uit groente, fruit, volkorengranen en soja. Men diende elke dag een half uur te wandelen en 4,5 uur per week aan yoga en soortgelijke activiteiten deel te nemen. Bij degenen die statines gebruikten werd de dosering verlaagd. Verder bleef de eventuele medicatie ongewijzigd.
Men kon op twee manieren de activiteit van het enzym telomerase meten. Volgens één meting bleek deze na drie maanden met 10% te zijn verbeterd en volgens de andere meting met 30%. Ook was het ldl-cholesterolgehalte verbeterd en rapporteerden de mensen minder stressgevoelens.
Lancet Oncol. 2008 Nov;9(11):1048-57. Epub 2008 Sep 15.

Zie ook over telomeren en hier

Een interessante lezing die Dean Ornish enkele jaren geleden gaf:

[ad#ad-2]

Delen.

Eén gedachte over “Dieet, beweging en supplementen verlengt telomeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.