Curcumin goed voor de bloedvaten

curcumaEen hoog bloedsuikergehalte veroorzaakt oxidatieve stress die leidt tot endotheeldysfunctie – slecht werkende bloedvaten dat kan leiden tot hoge bloeddruk en atherosclerose. Endotheeldysfunctie gaat ook gepaard met een verhoging van een aantal ontstekingsstoffen in het bloed. Minder eten en meer bewegen hebben een gunstig effect op het bloedsuikergehalte en op de werking van de bloedvaten (endotheelfunctie). Ook is aangetoond dat antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur, co-enzym Q10 en groene thee endotheeldysfunctie verminderen. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicijnen zoals ACE en angiotensin 2 remmers (tegen hoge bloeddruk) en van atorvastatine (merknaam Lipitor, een statine).

Onder diabetici bij wie endotheeldysfunctie was aangetoond werd een vergelijkend onderzoek uitgevoerd om te zien of curcumin (de werkzame bestanddelen uit het kruid kurkuma) ook een gunstig effect heeft op de bloedvaten. De 72 personen werden in drie groepen verdeeld. Eén groep kreeg twee maal daags 300mg van een kurkuma-extract dat 78% curcuminoïdes 1 bevatte. Groep twee kreeg 10mg atorvastatine per dag en groep drie placebos. Na acht weken bleek dat zowel in de groep die de curcumin gekregen had als in de atorvastatinegroep de endotheelfunctie sterk was verbeterd. Dit ging gepaard met minder schadelijke stoffen in het bloed (malonaldehyde) en minder ontstekingsstoffen ( endothelin-1 (ET-1), interleukine-6 (IL-6) en tumour necrosis factor-alpha (TNFalpha)). Het effect van de twee behandelmethodes was vergelijkbaar. In de placebogroep traden geen verbeteringen op.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18588355
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/06/15/R045.htm

1. Het kruid kurkuma (koenjit) zoals dat in de keuken gebruikt wordt bevat gemiddeld slechts 3,14% curcumin en kan sterk variëren. (bron)

Gerelateerd: Medicus curat, natura sanat! en Curcumin bij darmaandoeningen en Vitamine C voor de bloedvaten bij diabetes 1, Geelwortel voorkomt en behandelt diabetes
[ad#ad-2]

Delen.

4 gedachten aan “Curcumin goed voor de bloedvaten”

  1. Mag kurkuma Longa geslikt worden als men ook dagelijks een bètablokker moet slikken?

  2. Meneer/mevrouw Wieringa, bètablokkers werken op delen van het onwillekeurige zenuwstelsel omdat ze – zoals de naam aangeeft- alleen het betagedeelte van het sympatische zenuwstelsel blokkeren. Door blokkering van het “betagedeelte”reageert de hartspier minder op inspanning en emoties. De behoefte aan zuurstof van het hart is dan minder. Curcuma longa i.c. curcumine werkt echter volgens geheel andere farmacologische principes; mij zijn dan ook geen “vechtpartijen” tussen beide middelen bekend.
    gr. Anthon

  3. Ik wil mijn kwaliteit van mijn bloedvaten verbeteren voor een betere bloeddruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.