Zink en testosteron

Uit onderzoeken die jaren geleden hebben plaatsgevonden kon worden opgemaakt dat extra zink een laag testosterongehalte kan verhogen. Deze onderzoeken waren uitgevoerd bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen.:

In een Nederlands onderzoek werd het effect onderzocht van extra foliumzuur en zink op de vruchtbaarheid van de man. 108 vruchtbare en 103 minder vruchtbare mannen kregen 5mg foliumzuur en 66mg zinksulfaat per dag of placebotabletten. Na 26 weken was het gehalte normale spermatozoïden in de groep minder vruchtbare mannen die beide supplementen gekregen had gestegen met 74%. Het gehalte abnormale spermatozoïden was met 4% gestegen. Vruchtbare mannen die de werkzame voedingsstoffen gekregen hadden vertoonden ook een verbetering van het spermagehalte. Overigens was er voor aanvang van het onderzoek geen duidelijk verschil in het zink- en foliumzuurgehalte van bloed en sperma tussen vruchtbare en minder vruchtbare mannen. (Fertil Steril, 2002 Mar;77(3):491-8.)

In een ander onderzoek onder 37 mannen die al langer dan vijf jaar onvruchtbaar waren kreeg men 60mg zink per dag te slikken gedurende 45-50 dagen. Bij de 22 mannen die bij aanvang lage testosterongehaltes hadden steeg het aantal spermatozoïden van 8 naar 20 miljoen per milliliter sperma. Het testosteron gehalte steeg ook. Negen van de 22 vrouwen werden zwanger. Bij de 15 mannen met bij aanvang normale testosterongehaltes was er geen verschil in testosteron en nauwelijks in het aantal spermatozoïden. Hun vrouwen werden niet zwanger.(Enc. Of Nutrit.Suppl., 1996)

Een paar jaar terug deed men echter onderzoek met een specifiek supplement , ZMA , dat zinkmethionine en magnesiumaspartaat bevat. In dat onderzoek onder sporters mat men geen verhoging van het testosterongehalte. [Eur J Clin Nutr. 2007 Sep 19;] Nu kan het zijn dat deze proefpersonen al voldoende zink innamen en geen laag testosterongehalte hadden. Extra zink zou dan geen effect meer hebben. Het kan echter ook aan de specifieke zinkverbinding gelegen hebben. Deze verklaring lijkt minder waarschijnlijk maar twee andere onderzoeken met hoge doses zink (sulfaat en gluconaat) lijken toch in die richting te wijzen.
Het eerste onderzoek was onder niet-sportieve studenten. Zij kregen 3mg zink per kg lichaamsgewicht. De testosterongehaltes werden zowel voor als na een inspanningstest gemeten. De resultaten zijn hieronder afgebeeld.
zink-testosteron-test
Een bijzonder sterke stijging van vooral het vrije testosteron. Ook steeg het gehalte schildklierhormonen enigermate. [Neuro endocrinol]
Een soortgelijk effect, zij het iets minder sterk, had dezelfde dosis zink gedurende 4 weken op een groep worstelaars.
testosteron

Dergelijke hoge doses zink (meer dan 100mg per dag) zijn zeker niet voor langer dan enkele weken aan te bevelen. Het kan een negatief effect hebben op de koperspiegel met schade aan hart- en bloedvaten als gevolg. Ook kunnen doses van 50mg per dag het cholesterolgehalte verhogen. Epidemiologisch onderzoek wijst er verder op dat langdurig gebruik van hoge doses zink de kans op prostaatkanker vergroot. Ook is er een wisselwerking tussen zink en ijzer. Extra ijzer vergroot de behoefte aan zink en extra zink kan het ijzergehalte verlagen ( zie o.a. )

Gerelateerd: Vitamine D en testosteron; Magnesium en testosteron

Delen.

3 gedachten aan “Zink en testosteron”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.