Vitamine C en E voor spierkracht of juist niet?

In 2004 deed men onderzoek onder 1000 Italianen van boven de 65 jaar. Gekeken werd naar het niveau van lichamelijk functioneren door het meten van de loopsnelheid, de afstand die men kon afleggen en hoe snel men uit een stoel kon opstaan. Ook mat men de spierkracht d.m.v. leg-extensions. De uitkomsten werden vergeleken met de hoeveelheid vitamine A, C, E en caroteen in de voeding en in het bloed. Er bleek een verband te bestaan tussen een hoger gehalte vitamine C en E en meer spierkracht en beter lichamelijk functioneren.

“De conclusie van onze studie is dat er een significant verband bestaat tussen de plasma antioxidantconcentraties en lichamelijke prestaties en kracht. Een hogere inname van antioxidanten, vooral vitamine C, bij ouderen blijkt ook geassocieerd te zijn met meer spierkracht. Echter, de mogelijke positieve effecten van een hoge antioxidantinname op prestaties en kracht dienen nog in toekomstige prospectieve studies en klinisch onderzoeken te worden bevestigd.”

Dit laatste is nu gebeurd. Een groep mannen en vrouwen van rond de 65 jaar werden in diverse groepen verdeeld. De helft kreeg elke dag 1000mg vitamine C en 600mg vitamine E. De andere helft een placebo. De meesten volgden gedurende een half jaar een trainingsprogramma met gewichten. Na zes maanden bleek dat alleen degenen die de vitamines hadden gekregen en het trainingsprogramma hadden gevolgd extra spieren hadden opgebouwd. Alleen in de vitaminegroep was de vetvrije massa toegenomen. Ook was het vetpercentage gedaald. De proefpersonen die het trainingsprogramma hadden gevolgd uit de placebogroep hadden nog dezelfde hoeveelheid vetvrije massa als voorheen. Alleen het vetpercentage was iets gedaald.

“extra antioxidanten lijken spierschade te beperken en proteïnesynthese door intensieve spiertraining te bevorderen”.

Bij jonge gezonde mensen lijken hoge doses vitamine C en E dit positieve niet te hebben. Mogelijk is er bij hen zelfs een averechts effect op de spieropbouw door training. Intensief gebruik van spieren veroorzaakt vrije radicalen en ontstekingsprocessen. De spiercellen reageren hierop met een verhoogde aanmaak van antioxidanten enzymen (superoxide dismutases). Dit gebeurt minder bij een hoge inname van antioxidanten. Het vermogen deze enzymen aan te maken neemt af bij het ouder worden. Vandaar het positieve effect van extra antioxidanten in bovenstaande studies. In een Engels onderzoek onder sportieve mensen van 20 jaar bleek 1000mg vitamine C per dag het herstel van de spieren na een zeer intensieve training te vertragen. Ook is er een Duits onderzoek waaruit bleek dat bij jonge mensen het positieve effect van intensieve training op de glucosestofwisseling geringer was in de groep die extra vitamine C (1000mg) en vitamine E (400ie) hadden gekregen dan in de placebogroep.

Edit 16 jan 2010: Het meest recente en meest gedetailleerde onderzoek naar de effecten van vitamine C & E op de prestaties en het spierherstel van jonge duursporters liet geen enkel effect zien. De proefpersonen ondergingen 5 dagen per week intensieve fietstraining. De helft van hen kreeg daarbij 1 gram vitamine C en 400ie vitamine E per dag. Voor en na de testperiode werden diverse testen gedaan waaronder enkele uitgevoerd op door biopsie verkregen spierweefsel. Deze metingen zoals van de zuurstofopname, de aanmaak van antioxdanten enzymes, de omzetting van glucose in energie verbeterden in beiden groepen identiek.
Voor mensen die tussen beiden leeftijdscategoriën zitten en aan sport doen maakt dit de keuze tussen wel of niet suppleren makkelijker.

Diabetes Research and Clinical Practice, 2009
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 2, 289-294, February 2004
Br J Nutr. 2006
PNAS May 26, 2009 vol. 106 no. 21 8665-8670
Med Sci Sports Exerc. 2009 Dec 14

Gerelateerd: Vetzuren en veroudering

Delen.

4 gedachten aan “Vitamine C en E voor spierkracht of juist niet?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.