EPA Visolie en borderline stoornis

Mensen die lijden aan de psychische aandoening met de ongelukkige naam borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen te kampen hebben met stemmingswisselingen, verlatingsangst, woedeaanvallen, zelfvernietigingsdrang en psychotische verschijnselen. Dertig jonge vrouwen die aan deze ziekte leden en hiervoor op dat moment geen medicijnen ontvingen deden mee aan een dubbelblind onderzoek. Twintig personen kregen een visolie-extract te slikken met 1000mg EPA per dag (het extract bevatte geen DHA); de andere tien kregen placebo’s. Tijdens het acht weken durende onderzoek werden geregeld tests uitgevoerd om de agressiviteit en de depressiviteit van de vrouwen te meten. De verminderde agressie en depressie die in beiden groepen optrad was aanmerkelijk groter in de EPA groep dan in de placebogroep. Opmerkelijk was ook dat reeds na twee weken de gemeten agressiviteit in de EPA visolie groep sterk was gedaald terwijl dit in de placebogroep nog constant was gebleven. Nadelige bijwerkingen zijn niet gemeld. (Am J Psychiatry, 2003)

In een andere onderzoek met min of meer soortgelijke patiënten hadden de omega 3 vetzuren ook een gunstige werking. In dit dubbelblind onderzoek onder 49 mensen die een herhaalde zelfmoordpoging hadden ondernomen of zichzelf om andere motieven herhaaldelijk hadden verwond kreeg de helft 1200mg EPA en 900mg DHA per dag of placebos. Na 12 weken was er een sterkere verbetering opgetreden in de visoliegroep dan in de placebogroep voor wat betreft depressiviteit, suïcidaal gedrag en dagelijkse stress. De graad van vijandigheid, agressiviteit en impulsiviteit verschilde niet tussen de twee groepen. Waarom de agressiviteit niet door de visolie verminderde in deze tweede studie en wel in het andere onderzoek kan verschillende oorzaken hebben. Een belangrijk verschil tussen de twee patiëntengroepen is dat in dit onderzoek de mensen gemiddeld ernstiger ziek waren, al langer patiënt waren van een psychiater en ook vaak hiervoor medicijnen gebruikten (mensen die antipsychotica gebruikten mochten alleen niet meedoen, noch mensen met verslavingsproblematiek). Een ander verschil is dat het gebruikte supplement een andere samenstelling had.

Verbeteringen depressiviteit en stresbestendigheid
Bovenste 2 grafieken tonen de verbeteringen m.b.t. depressiviteit; onderste 2 m.b.t. stressbestendigheid. Lijn=omega-3 groep, stippellijn placebogroep. Klik om te vergroten

The British Journal of Psychiatry (2007) 190: 118-122

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.