Onlangs deden Italiaanse wetenschappers onderzoek naar de rol die de verschillende soorten vet kunnen spelen in het lichamelijke verouderingsproces. Aan het begin van het onderzoek bij een grote groep oudere Italianen (gemiddelde leeftijd 69 jaar) werd de lichamelijke fitheid gemeten o.a. door te kijken hoe ver en hoe snel men kon lopen. Ook mat men het gehalte van de verschillende soorten vet in het bloed. Na drie jaar werd de test herhaald.
De resultaten staan samengevat in deze tabel die voor de leek wellicht abacadabra bevat maar voor degenen met een beetje statistische kennis hele duidelijke resultaten te zien geeft.
PUFA= meervoudig onverzadigd; MUFA= enkelvoudig onverzadigd (olijfolie); SFA= verzadigd, n-3= omega-3; n-6 = omega-6 (samen PUFA).
Een getal onder de 1 bij ‘odds ratio’ wijst op een mogelijk kleiner risico op lichamelijke achteruitgang en een getal >1 op een groter risico op lichamelijke achteruitgang. Hoe kleiner het getal in de kolom P-value des te kleiner de kans op een toevallige bevinding. Als P kleiner is dan 0,05 dan wordt dit doorgaans als ‘statistisch significant’ beschouwd d.w.z. dat het waarschijnlijk geen toevallige bevinding is.
In dit geval zijn er dus twee resultaten van belang. De resultaten met een p van 0,001. Bij een hoog gehalte omega-3 vetzuren in het bloed is de kans op lichamelijke achteruitgang veel kleiner en als de verhouding omega-6/omega-3 vetzuren hoog is (veel linolzuur en arachidonzuur t.o.v. EPA, DHA en alfa-linoleenzuur) dan is het risico op lichamelijke aftakeling sterk verhoogd.
Hoe de visvetzuren de lichamelijke aftakeling remmen weten de onderzoekers niet met zekerheid maar men vermoedt dat ze de katabole (spierafbrekende) ontstekingsprocessen afremmen die bij het ouder worden toenemen.
http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/rej.2008.0799
Gerelateerd: Optimale hoeveelheid omega-3 vetzuren
Delen.
2 gedachten over “Vetzuren en veroudering”