Omega-3 visoliecapsules – minder sterfte

De afgelopen jaren zijn een aantal grote, jaren durende, dubbelblind onderzoeken uitgevoerd met visoliecapsules. De meeste onderzoeken betroffen mensen met cardiovasculaire aandoeningen. Nu is er een meta-analyse uitgevoerd van de 11 beste onderzoeken met in totaal 39000 deelnemers om te kijken wat het gemiddelde effect op de sterfte was.
De totale sterfte was 8% lager in de groepen die de omega-3 vetzuren gekregen hadden t.o.v. de placebogroepen. De sterfte aan cardiovasculaire aandoeningen was gemiddeld 13% lager. De hoeveelheid EPA+ DHA die gegeven werd varieerde sterk en was gemiddeld 1800mg per dag.

Clin Cardiol. 2009 Jul 16;32(7):365-372. (Pubmed)

Delen.

4 gedachten aan “Omega-3 visoliecapsules – minder sterfte”

 1. Graag wil ik weten hoe het zit met de vis waarvan de visolie wordt verkregen.
  Ik weet dat teveel vet vis niet goed is vanwege de zeeverontreiniging bevat de vette vis zware metalen. Hoe zit dat met de capsules Omega-3?

 2. Het is niet zozeer de hoeveelheid vette vis die ongezond zou zijn vanwege verontreinigingen maar te veel van bepaalde soorten vis uit bepaalde wateren waar veel pcb’s, dioxines en kwik aanwezig kan zijn. Met kweekvis zijn wel eens problemen vanwege het verkeerde voer dat gegeven wordt. Kweekvis dat ‘biologisch is zal vermoedelijk beter zijn.
  Jaren terug schreef ik een stuk over verschillende studies mbt kwik in vis. Helaas kan ik het niet terugvinden. (Ik zal over dit onderwerp nog eens een post maken) maar herinner me dat Middelandse zeevis en Europese riviervis (paling) meer verontreinigingen bevatte dan oceaanvis maar minder dan tien jaar daarvoor. De Stille Oceaan is ook schoner dan de Atlantische. Verder is algemeen bekend dat hoe hoger in de voedselketen je komt, hoe meer verontreinigingen zich ophopen. Daarom kan zalm en tonijn bijv. meer schadelijke stoffen bevatten dan ansjovis, krill, haring of sardine.
  Wat betreft visoliecapsules. Niet vergeten dat de dubbelblind onderzoeken, zoals op deze site gemeld, gunstige effecten laat zien. Per saldo is het duidelijk positief terwijl niet in alle onderzoeken de beste soort visolie is gebruikt. Vaak farmaceutische visolie. Deze wordt, voor zover mij bekend, in eerste instantie uit relatief goedkope visolie (afval) gewonnen, waarna het intensieve bewerkingen ondergaat waardoor twijfels bestaan over de structuur van de vetzuren. Wel is deze grondig gereinigd.
  Goede visolie voor capsules wordt uit de bijvangst (kleine visjes) uit schone wateren zoals de westkust van Zuid-Amerika gewonnen waarna een zuivering zonder hoge temperatuurverhitting plaatsvindt.
  Visoliecapsules en andere supplementen mogen maar kleine gehaltes verontreinigingen bevatten die, gegeven de relatief geringe hoeveelheid, veilig zijn. Echter, lang niet alle leveranciers controleren vooraf op deze verontreinigingen. Controle van de VWA is slechts steeksproefgewijs. De directe kosten van het vooraf controleren van monsters van grondstoffen zijn niet zo hoog maar de kosten na afkeuring, wat bij ons wel voorkomt, bestaan vooral in grote vertraging van levering en daarom het wegvallen van omzet en ontreveden klanten. Op lange termijn is hopelijk de goede kwaliteit ook economisch een voordeel.

 3. Adriaan heeft hierin helemaal gelijk. Altijd goed opletten waar de vissen waar de olie van gemaakt is vandaan kwamen. In de diepe wateren voor de kust van noorwegen zit mijns inziens altijd goed.

 4. Jammer dat er dan geen vermelding op het potje staat van waar de vis en welke soorten erin zijn verwerkt. Ik hoop dat de controle van de VWA dan meer dan een steekproef wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.