Antioxidanten verminderen pijn

Bij patiënten die lijden aan  chronische pancreatitis (alvleesklierontsteking) heeft een combinatie van vijf voedingsstoffen met een potentiële antioxidante werking een opmerkelijk gunstig effect, zo blijkt uit een dubbelblind onderzoek.

Pijn is het belangrijkste probleem voor mensen met chronische pancreatitis waarvoor geen effectieve behandeling bestaat afgezien van pijnstillers en spijsverteringsenzymen. De aandoening kan veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik of galstenen. Ook roken is een risicofactor en er spelen genetische factoren een rol. Vaak leidt chronische pancreatitis tot diabetes.

In deze studie, die zes maanden duurde, werden de 127 patiënten in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg dagelijks  capsules met de volgende ingrediënten  te slikken: 600mcg selenium, 540mg vitamine C, 9000IE B-caroteen, 270IE vitamine E en 2 gram methionine. In de andere (placebo) groep bevatten de capsules geen werkzame stoffen
In beiden groepen nam het aantal dagen waarop de patiënten veel pijn hadden af en verminderde het gebruik van pijnstillers. Pijn is immers nogal placebogevoelig. In de groep die de voedingsstoffen gekregen had was de vermindering van pijn en de afname in pijnmedicatie echter twee keer zo groot als in de placebogroep  Ook waren 32% van de mensen in de antioxidantengroep pijnvrij gedurende de laatste maand t.o.v. 13% in de placebogroep.

De onderzoekers achten de antioxidantwerking van de voedingsstoffen verantwoordelijk voor de pijnstilling. Andere functies van de gebruikte voedingsstoffen kunnen ook een rol hebben gespeeld. Zo is l-methionine de voorloper van s-adenosyl methionine, waarvan is aangetoond dat het de pijn bij bepaalde andere aandoeningen vermindert.

 

 

American Gastroenterological Association (2009, January 11). Antioxidants Offer Pain Relief In Patients With Chronic Pancreatitis

Zie ook http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090101083304.htm

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.