Vitamine C voor de bloedvaten bij diabetes 1

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op een groot aantal chronische aandoeningen. Eén van de eerste verschijnselen die meetbaar zijn is endotheeldysfunctie. Dit is een verstoring van de vaatverwijding die ook bij gezonde, jonge mensen tijdelijk optreedt enkele uren na een vet-calorierijke maaltijd (tenzij men dan lichamelijke inspanningen verricht) en deze verergert bij mensen met endotheeldysfunctie na een dergelijke maaltijd. Een verhoging van het bloedsuikergehalte wordt dan ook in verband gebracht met een sluipend proces van bloedvatschade en op termijn schade aan allerlei organen die van een goede bloedtoevoer afhankelijk zijn. Vitamine C, in hoge dosering, heeft een gunstig effect op endotheeldysfunctie.
Wat betreft diabetes type 1 zijn recentelijk twee onderzoeken uitgevoerd met o.a. i.v. vitamine C. In het meest recente onderzoek testte men tevens intensieve insulinetherapie. Er waren drie subgroepen diabetici type 1 van verschillende gradaties. Patiënten bij wie de aandoening pas net was vastgesteld; patiënten met HbA1c  van maximaal 7% en de derde groep had een HbA1c groter dan 7%. Drie verschillende therapieën werden intraveneus getest: 1) intensieve insulinetherapie gedurende 24 uur gecombineerd met 12 uur vitamine C (180mg per uur), 2) 24 uur deze vitamine C en 12 uur de insuline 3) allebei gedurende 24 uur. De endotheelfunctie normaliseerde in groepen 1 en 2 door alle drie de therapieën. Ook verminderde de oxidatieve stress. In groep 3 trad er alleen een volledige normalisatie op bij therapie 3. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , doi:10.1210/jc.2
Een dergelijk onderzoek werd ook in 2007 uitgevoerd met soortgelijke resultaten. In dat onderzoek meende men tevens te hebben aangetoond dat de bloeddrukverlager Telmisartan (angiotensin 2 remmer) een soortgelijk effect op de bloedvaten en de oxidatieve stressreductie heeft als vitamine C.
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2007/04/24/dc07-0318.full.pdf

Er zijn overigens nog een groot aantal voedingsstoffen die een gunstig effect hebben op de werking van de bloedvaten en op endotheeldysfunctie zoals polyfenolen uit fruit, (groene) thee, chocolade en rode wijn (resveratrol); magnesium, alfa-liponzuur, co Q10 en omega-3 vetzuren.

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine C voor de bloedvaten bij diabetes 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.