Visolie verlaagt hartslag en zuurstofbehoefte tijdens inspanning

In Australië werd een onderzoek uitgevoerd naar effecten van visolie bij wielrenners.  De hartslag en de zuurstofopnamecapaciteit van de sporters werden voor en na de suppletieperiode van 8 weken met 3,2 gram omega-3 visvetzuren uitgebreid getest. De uitkomsten van de tests werden met elkaar en met een placebogroep vergeleken.
Het bleek dat de zuurstofbehoefte bij rustige, langdurige, inspanningen door de visolie was verminderd. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de omega-3 vetzuren de gevoeligheid voor insuline verbetert waardoor glucose makkelijker wordt opgenomen door spiercellen. Dit effect was overigens niet bijzonder groot.  Bij de deelnemers uit de  de placebogroep, die in dubbelblind onderzoeken doorgaans zonnebloemoliecapsules krijgen, was er een lichte verslechtering opgetreden.
Een duidelijker positief effect mat men op de hartslag bij (sub-) maximale inspanningen. Bij dezelfde zware inspanningen sloeg het hart na de suppletieperiode 179 keer per minuut  t.o.v. 186 keer bij de eerste meting. In de controlegroep waren deze cijfers gemiddeld 183 en 185 slagen/minuut. Uit de grafiek van de hartslag tijdens de inspanningstest kan men opmaken dat het hart vooral rustiger blijft kloppen voordat men zeer vermoeid raakt.
hartslag

Dit zou er op kunnen duiden dat visolie de conditie van sporters verbetert. Al blijft onduidelijk hoe groot dit effect is op de sportieve prestaties.
J Cardiovasc Pharmacol. 2008 Dec;52(6):540-7

Ook op niet sportieve  mensen laat visolie een positief effect op de hartslag, en daarmee op de conditie, zien. In een ander Australisch onderzoek onder 65 volwassenen met overgewicht en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten kregen de proefpersonen 1,9 gram omega-3 (voornamelijk DHA) per dag. De visolie verbeterde de hartslagvariabiliteit en verlaagde de hartslag in rust en tijdens submaximale inspanningen. Dit effect was tamelijk groot en vergelijkbaar met het effect van een trainingsprogramma (zie tabel 2 in het artikel van onderstaande link). Zo daalde de hartslag in rust met gemiddeld 2,3 slagen door de visolie. Tijdens de zwaarste inspanningstest was de gemiddelde maximale hartslag zelfs 10,4 slagen/minuut lager na 12 weken visoliegebruik.
Br J Nutr. 2008 Nov;100(5):1097-103.

Delen.

3 gedachten aan “Visolie verlaagt hartslag en zuurstofbehoefte tijdens inspanning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.