Magnesium verlaagt hoge bloeddruk

Als aanvulling op de vorige bijdrage van Anthon de Bont waarin hij diverse factoren m.b.t. hoge bloeddruk uiteenzet volgt nu een samenvatting van een zeer recent (18 mei 2009) verschenen onderzoek.
155 gezonde volwassenen met een lichte mate van overgewicht werden in twee groepen verdeeld. De helft kreeg, gedurende 12 weken, 300mg magnesium (als oxide) per dag en de andere groep een placebo. Op personen met een normale bloeddruk had de magnesium geen effect. Bij mensen met een bloedddruk boven 140/90 mm kwikdruk was de bloeddruk na 12 weken gemiddeld gedaald met 17,1 mmHg bovendruk (systolische) en 3,4 mmHG onderdruk (diastolische) vergeleken met 6,7 en 0,8 mmHg in de placebogroep. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases

Dit is niet het eerste onderzoek dat een positief effect van magnesium op de bloeddruk laat zien al is het effect wel sterker dan in eerder onderzoek. Hieronder een grafiek uit een eerder onderzoek dat 4 weken duurde.magnesiumbloeddruk

http://www.mgwater.com/hyper.shtml

Delen.

5 gedachten aan “Magnesium verlaagt hoge bloeddruk”

 1. Uit de link Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases blijkt:

  Conclusions
  These results suggested that magnesium supplementation does not reduce BP and enhance insulin sensitivity in normo-magnesemic nondiabetic overweight people. However, it appears that magnesium supplementation may lower BP in healthy adults with higher BP.

  U zegt in Uw artikel :”Bij mensen met een bloeddruk boven 140/90 mm kwikdruk was de bloeddruk na 12 weken gemiddeld gedaald met 17,1 mmHg bovendruk (systolische) en 3,4 mmHG onderdruk (diastolische) vergeleken met 6,7 en 0,8 mmHg in de placebogroep.”

  Terwijl ik toch echt vertaald lees dat “het verlaagd de bloeddruk niet, en het verhoogt de gevoeligheid voor insuline niet voor niet diabetische personen met over gewicht, hoewel het lijkt er op dat magnesium suppletie aan gezonde personen met hoge bloeddruk de bloeddruk zou kunnen verlagen.

  Derhalve zou gesteld kunnen worden dat niet is onderzocht of personen met overgewicht en hoge bloeddruk en diabetes 2 enige baat zouden hebben bij een magnesium supplement.

  Je kunt je ook afvragen of onderzoek naar hoge bloeddruk bij gezonde personen met of zonder over gewicht zinvol is, zolang niet zeker is of we het over inspanning verhoogde bloeddruk, of chronische hoge bloeddruk hebben. Indien er sprake is van chronische hoge bloeddruk, kun je dan spreken van gezonde personen?

  Met dank voor Uw antwoord op eerdere reactie.

 2. In de samenvatting van het artikel waarnaar ik link staan niet alle gegevens. Het volledige artikel is niet gratis. De bloeddruk etc. werd meermalen gemeten waardoor de kans op een onterechte kwalificatie van ‘hypertensie’ minder groot is.
  Een voordeel van de meeste natuurlijk middelen tegen hoge bloeddruk is dat normale of lage bloeddruk er niet door wordt verlaagd (l-arginine is mogelijk een uitzondering). Daarom is het helemaal niet verwonderlijk of ongewenst dat als slechts een deel van de proefpersonen last heeft van hoge bloeddruk er geen statistisch significant verschil is over het totaal. Als de mensen die bij aanvang hoge bloeddruk hadden apart werden beoordeeld was het verschil dus wel groot met de placebogroep.
  Magnesium is bij hoge bloeddruk al vaker beoordeeld, vandaar de tweede link. Verder hebben we veel gunstige ervaringen met magnesium (aspartaat).

  Wat betreft diabetes. Ook al is er geen sprake van diabetes dan is toch de mate van insulinegevoeligheid te meten en daardoor een indicator te geven van de kwaliteit van de suikerstofwisseling. Nu blijkt uit andersoortig onderzoek dat er een verband is tussen de magnesiuminname en de kans op diabetes en verminderde gevoeligheid voor insuline. Nu kan dit verband niet direct te maken hebben met de magnesiuminname zelf maar met andere factoren (andere bestanddelen van magnesiumrijke voeding bijvoorbeeld) die vaak samenvallen met een hoge magnesiuminname. Als dit onderzoek maatgevend is dan lijkt dit laatste het geval te zijn. De extra magnesium had geen verbeterde insulinegevoeligheid tot gevolg.

 3. ‘ Een positief effect van magnesium op de bloeddruk’, omdat het de bloeddruk verlaagt.
  Opvallend dat dit vaak zo vermeld staat. Alsof iedereen een hoge bloeddruk heeft . Maar het is een waarschuwing voor mensen met een lage bloeddruk.

 4. Nee, zie de reactie van 4-6-2009. Overdosering daargelaten is er geen bloeddrukdaling te verwachten bij lage bloeddruk van extra magnesium. Dus zeker tot 200 mg per dag veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.