ARME DRUSUS CAESAR !

broccolisalade

Drusus Caesar was de zoon van de Romeinse keizer Tiberius. Hij had een broccoli-obsessie. Dat wil zeggen: hij lustte er wel pap van. Maandenlang at hij  nauwelijks iets anders dan broccoli. Broccoli puur, broccoli in wijnsaus, broccoli in roomsaus, broccoli in kruidensaus. Maar zijn urine kreeg er een groene kleur van en begon bovendien sterk naar zwavel te ruiken. Pappa Tiberius hield daar niet van en gebood zijn zoon ogenblikkelijk te stoppen met deze “groene revolutie”. drususDat het eten van broccoli Drusus zeker geen kwaad heeft gedaan, kunnen we op grond van recent wetenschappelijk onderzoek gerust aannemen. Van Drusus zelf zullen we het echter nooit te weten komen. Hij werd op jonge leeftijd vermoord. Zoiets gebeurde in die tijd wel vaker in Rome….

Kruisbloemigen verenigt u !

Broccoli behoort tot de zogenaamde kruisbloemige groentesoorten. Ze worden zo genoemd omdat de bloemblaadjes de vorm van een kruis hebben. Andere leden van deze illustere familie zijn: spruitjes, boerenkool, waterkers, witte en rode kool, bloemkool, paksoi en radijs. Deze groentesoort blijkt zeer bijzondere chemische stofjes te bevatten, de zogeheten glucosinolaten en isothiocyanaten. Die zijn in staat kwaadaardige cellen geheel of gedeeltelijk in hun groei te belemmeren en soms geheel uit te schakelen.

Sommige glucosinolaten zitten in bijna alle kruisbloemigen, maar er zijn ook toppers bij met een buitengewoon hoge concentratie. Dat geldt met name voor sulforafaan, die het meest voorkomt in broccoli.  Prof.dr.Richard Beliveau en Dr. Denis Gingras, beiden oncoloog-onderzoeker schrijven in hun boek [Eten tegen kanker- 2006], dat sulforafaan kankercellen aanmoedigt zelfmoord te plegen. Zo bleek in een serie onderzoeken de toediening van sulforafaan  hersentumoren [medulloblastoom] bij kinderen te kunnen doden. Ook bij andere soorten kanker, zoals dikkedarm, prostaat en lymfo-blast-leukemie lijkt sulforafaan werkzaam te zijn.
Volgens de Britse onderzoekster Jill Fullerton-Smith The Truth about Food– zijn er nog twee andere mechanismen waarmee sulforafaan in broccoli zijn werk doet:

  1. het kan alles wat in beschadigde cellen zit vertragen, zodat het reparatiesysteem van ons lichaam, de kans krijgt zijn werk te doen en
  2. sulforafaan zet onze cellen aan tot de productie van verschillende enzymen, eiwitten die een belangrijke verdedigingslinie zijn in de strijd tegen kanker.

Ze maken deel uit van ons ontgiftingssysteem en kunnen ervoor zorgen dat kankerverwekkende stoffen sneller ons lichaam verlaten.

Kanker [zo veel mogelijk] voorkomen

Uit een tien jaar durend onderzoek onder 47.909 gezondheidswerkers bleek dat het wekelijks eten van vijf of meer porties broccoli en andere soorten kool een risicodaling van zo’n 50% op blaaskanker te zien geeft. En een onderzoek onder 5000 Zweedse vrouwen wijst uit dat het eten van een of twee porties kruisbloemige groenten per dag de kans op borstkanker met 40% doet dalen. Het wekelijks nuttigen van broccoli in combinatie met tomatenproducten bleek in preventieve zin een opvallende risicovermindering te geven van prostaatkanker.

In 2004 vond een interessant onderzoek plaats aan de Universiteit van Illinois. Voedingswetenschapper Prof. Dr Keith Singletary en doctoraal student Steven Jackson bestudeerden samen de invloed van sulforafaan op borstkankercellen. Binnen enkele uren na toevoeging van sulforafaan aan een kweek van borstkankercellen was de groei geblokkeerd. In eerder onderzoek waren al beschermende effecten van sulforafaan gevonden in tumorvormende modellen bij proefdieren.

“Als alle Nederlanders gezond zouden leven en eten, zou dat circa 30.000 nieuwe kankergevallen per jaar kunnen schelen. Nu krijgen circa 90.000 Nederlanders per jaar te horen dat zij kanker hebben”

Dat zegt Ellen Kampman,de  kersverse hoogleraar Voeding en Kanker aan de Wageningen Universiteit. Vooral jongeren beseffen te weinig dat zij met een gezonde leefstijl de kans op kanker aanmerkelijk kunnen verkleinen. Naast roken en gebrek aan lichaamsbeweging, spelen overgewicht en overmatig alcoholgebruik een rol bij de kans om kanker te krijgen. De gemiddelde consument lijkt de oorzaak van kanker vaak te zoeken buiten zichzelf. Dat is een misvatting; de oorzaken liggen vaak in het eigen leef en eetpatroon, zegt prof Kampman. Op grond van 7000 [ ! ] studies over de relatie van voeding en kanker adviseert Kampman veel en gevarieerde groeten te eten, vooral de kruisbloemigen, fruit, volkoren brood en peulvruchten , matig te zijn met alcohol, overgewicht te voorkomen en dagelijks een half uur lichaamsbeweging te nemen.

Antibioticum

Er is nog meer te zeggen over het machtige antitankwapen sulforafaan. Naast de aanval op kankercellen weet dit stofje ook zijn mannetje te staan als antibioticum, en wel tegen de  Helicobacter Pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt.

“Deze werking lijkt op het eerste gezicht geen relatie te hebben met kanker, maar zou toch wel eens een zeer belangrijke rol kunnen spelen bij de bescherming tegen maagkanker, want we gaan er tegenwoordig van uit dat een besmetting met H. Pylori, met de daarbij behorende maagzweren, de kans op maagkanker met een factor 3 tot 6 vergroot”, aldus dr. Beliveau en dr. Gingras.

Het eten van broccoli zou er dan voor zorgen dat sulforafaan in de maag rechtstreeks in contact komt met de bacterie en zo direct bij de bron de ontwikkeling van de ziekte kan voorkomen. Al die eigenschappen maken sulforafaan tot het krachtigste kankerwerende isothiocyanaat, en dus van broccoli een van de belangrijkste voedingsmiddelen om het opkomen van diverse vormen van kanker te voorkomen.

Ondanks al die goede eigenschappen van sulforafaan zou het verkeerd zijn te denken dat alleen het regelmatig eten van broccoli kan helpen kanker te voorkomen. De andere kruisbloemigen bezitten ook diverse kankerwerende eigenschappen die waarschijnlijk bijdragen aan hun beschermende werking, zoals fenethylisothiocyanaat en indol-3-carbinol, geven Beliveau en Gingras ons nog mee.

Oplosbaar probleem

Nu hebben voedingswetenschappers ontdekt dat veel mensen een specifiek gen missen, waardoor zij sulforafaan sneller uitplassen dan andere voordat het zijn werk heeft gedaan, zegt Jill Fullerton-Smith.  Dit houdt in dat hun lichaam minder tijd heeft om sulforafaan voor heilzame doeleinden aan te wenden. Zulke mensen zouden dan, om hetzelfde effect te verkrijgen meer broccoli en andere kruisbloemigen moeten eten. Nu zijn er  twee mogelijkheden om daarin tegemoet te komen:

  1. kiezen voor zogeheten broccolikiemen, met een sulforafaangehalte dat 20-100 x hoger is als gekookte broccoli [een leuke verzameling recepten met broccolikiemen vindt u in het boek Cress aan Zee –uitgeverij Bak, isbn 907871901x] Op deze site staan ook enkele recepten met cress en hier vele smakelijke broccolirecepten.
  2. het effect van sulforafaan vele malen verhogen door broccoli te combineren met voedingsmiddelen die het mineraal selenium bevatten. Plantaardige bronnen die rijk zijn aan dit mineraal zijn: champignons, zilvervliesrijst, paranoten* en volkorenbrood. Houdt u wel in gedachten dat ik het dan heb over biologisch vervaardigde producten. Voedingsmiddelen die van “gewone” landbouw afkomstig zijn bevatten nauwelijks of geen selenium ! Dierlijke bronnen die selenium kunnen leveren zijn: lever,mosselen, kreeft, garnalen, kip en eieren. Dagelijkse aanvulling van uw voeding met 200mcg selenium is in elk geval uitstekend.

En tot slot nog even dit: het is noodzakelijk om kruisbloemige groenten, zoals broccoli kort te koken of [liever nog] te stomen en goed te kauwen om ten volle te kunnen profiteren van hun kankerwerend vermogen. Elke dag een paar stronkjes rauwe broccoli als onderdeel van een goede rauwkostsalade bij de maaltijd is ook een aanrader.

Wees dus een Drusus Caesar en ontwikkel een liefdesverhouding met kruisbloemige groenten van allerlei aard, in het bijzonder met broccoli. En laat u niet in Rome noch ergens anders vermoorden, anders is alle moeite nog voor niets geweest…..

* Vier paranoten bevatten circa 200mcg selenium dus overdaad schaadt.

Zie ook Groentes tegen Kanker en Beschermt selenium tegen kanker?

Broccoli of spruitjes?

Delen.

6 gedachten aan “ARME DRUSUS CAESAR !”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.