Selenium en de bloedvaten

Tot een bepaald gehalte lijkt selenium goed te zijn voor de bloedvaten, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
Men vergeleek de gehaltes in het bloed van 2062 Amerikanen van boven de 40 en keek of er een verband bestond met perifeer arterieel vaatlijden -atherosclerose in de benen met als symptoom claudicatio intermittens oftewel “etalagebenen”-.
Bij een toename van het seleniumgehalte tot 150-160ng/ml nam perifeer vaatlijden af. Daarboven leek het risico op atherosclerose weer iets toe te nemen. Deze optimale gehaltes komen nagenoeg overeen met die we zagen in het artikel over selenium en kanker

Serum Selenium and Peripheral Arterial Disease;Joachim Bleys c.s.
American Journal of Epidemiology 2009 169(8):996-1003;

De meest gebruikte natuurlijke middelen bij claudicatio intermittens zijn overigens carnitine en ginkgo biloba.

Delen.

3 gedachten aan “Selenium en de bloedvaten”

  1. hoi, graag advies over een supplementen dat kan verlichten bij hartritmestoornissen,voornamelijk door uitputting en emotie….

  2. Magnesium kan belangrijk zijn om hartkloppingen door stress tegen te gaan. Dit zijn overigens niet de gevaarlijke soort hartritmestoornissen.
    Ook kan magnesium van belang zijn bij hartpatiënten die digoxine en sommige andere diuretica gebruiken en een magnesiumtekort kunnen veroorzaken.
    Chroom kan een bepaalde soort hartritme stoornis die bij diabetici voorkomt – verlengde QTc interval, verbeteren.
    Visolie is waarschijnlijk ook belangrijk om gevaarlijke hartritmestoornissen te voorkomen (al zijn er tegenstrijdige resultaten)
    Vitamine C verbetert het resultaat van een cardioversie (stroomstoot) tegen boezemfibrilleren en vermindert de kans op deze ritmestoornis na een by-pass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.