Site pictogram vita-info.nl

Meer vitamine C, minder jicht

vitcHet risico op de pijnlijke gewrichtsaandoening jicht blijkt af te nemen door een hoge inname van vitamine C.  Een hoge concentratie urinezuur kan uitkristalliseren en in bepaalde gewrichten – meestal in eerste instantie de grote teen – een ontsteking veroorzaken. Ook kan uitgekristalliseerd urinezuur nierstenen veroorzaken.
Enkele jaren geleden bleek uit een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek dat 500mg vitamine C per dag extra het urinezuurgehalte verlaagt. Bij degenen die bij aanvang het hoogste urinezuurgehalte hadden werd dit door de vitamine C het meest verlaagd. Dit verkleint hoogstwaarschijnlijk de kans op jicht en kan van belang zijn voor de beheersing van jicht en andere urinezuur gerelateerde aandoeningen.
Arthritis Rheum. 2005 Jun;52(6):1843-7

Uit een grootschalig prospectief onderzoek blijkt nu dat veel vitamine C het jichtrisico inderdaad vermindert.
De studie was een onderdeel van een groot bevolkingsonderzoek onder 46994 mannen die tussen 1986 en 2006 waren gevolgd. Elke vier jaar moest men een vragenlijst invullen waardoor de vitamine C inname uit voeding en supplementen kon worden berekend.
In de periode van 20 jaar werd bij 1317 personen jicht vastgesteld. Het bleek dat bij een toename van de vitamine C inname uit de voeding en vitaminetabletten het risico verminderde. Mannen, bijvoorbeeld, die dagelijks tussen de 1000mg en 1499mg vitamine C in tabletvorm hadden geslikt hadden 34% minder risico op jicht gelopen dan degenen die geen vitamine C tabletten gebruikt hadden. Bij een dagelijkse inname van boven de 1500mg per dag was dit percentage 45%.
Hoe vitamine C het urinezuurgehalte verlaagt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verbetert vitamine C de doorbloeding van de nieren waardoor deze meer urinezuur uit het bloed kunnen filteren.
Arch Intern Med. 2009;169(5):502-507

Uit een eerdere analyse van andere gegevens van hetzelfde onderzoek bleek dat koffie ook de kans op jicht verkleint. Mensen die 4 of 5 koppen koffie per dag drinken lijken daarmee het jichtrisico met 40 % te verminderen. Alcoholische dranken daarentegen vergroten juist de kans op jicht aanzienlijk. Alleen wijn doet dit niet.
Sciencedaily over koffie en jicht
Sciencedaily over alcohol en jicht

Delen.

Mobiele versie afsluiten